Διά χειρός…

…του Γιάννη Πρετεντέρη, από τα «Εμπιστευτικά» του στα «Νέα» της Δευτέρας:

Ή αλλάζετε πολιτική
ή καταρρέει η χώρα

«Η χώρα βουλιάζει επειδή εφάρμοσε μια πολιτική που όχι μόνο πόνεσε, αλλά και απέτυχε. Μια πολιτική που οδήγησε την οικονομία σε διάλυση και την κοινωνία σε έκρηξη. Και για την οποία ουδείς πλέον δικαιούται να συντηρεί την παραμικρή αυταπάτη.
Μας έσπρωξαν σε έναν μονόδρομο που βαδίζει από ναυάγιο σε ναυάγιο. Και σε έναν κυκεώνα ασυνάρτητων μέτρων που στραγγαλίζουν χωρίς να αποδίδουν.
Μετέτρεψαν μια χώρα με προβλήματα σε μια χώρα με πρόβλημα.
Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εδώ που φτάσαμε, λύση δεν υπάρχει. Ή θα αλλάξει η πολιτική. Ή θα καταρρεύσει η χώρα.
Κάτι που σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι η αλλαγή πολιτικής είναι ο μοναδικός άμεσος και επείγων στόχος της κυβέρνησης. Αυτής ή κάποιας άλλης.
Όσο υπάρχει ακόμη ζωή στον τόπο που λέγεται Ελλάδα.»
Τι περισσότερο να πουν ο Σαμαράς, η Παπαρήγα, ο Τσίπρας…

Άλλα όμως έλεγε…

Όμως πριν από έναν χρόνο αν ξεφύλλιζες το «Βήμα» θα έβλεπες ότι ο κ. Πρετεντέρης εντελώς άλλα έγραφε στα «Εμπιστευτικά» του. Ήταν σημαιοφόρος της ψήφισης του Μνημονίου στη Βουλή και όποιον διαφωνούσε τον… καταχέριζε. Όπως και των μέτρων (μεταρρυθμίσεις επί το εκσυγχρονιστικότερον). Ήταν υπέρ όλου του πακέτου που σήμερα παραδέχεται ότι έφερε την κατάρρευση…

***

…του Αναστάση Καραμήτσου, εκ των συνιδρυτών του «Πρώτου Θέματος», από το άρθρο του με τίτλο: «Οι γερμανοτσολιάδες της BlackRock»:

Από βλακεία ή συνειδητά;

«Οι τράπεζες θα καταλήξουν αντί πινακίου φακής στους ξένους. Θα μείνουν τρεις το πολύ τράπεζες για να καταλήξουν (σημειώστε από τώρα τα ονόματά τους) στην Deutsche Bank, τη Societe General, την HSBC, άντε και σε καμιά αμερικανική ή αραβική. Οι εργαζόμενοι στα νέα σχήματα θα είναι οι μισοί απʼ ό,τι είναι σήμερα, θα αμείβονται τουλάχιστον 25% λιγότερο, τα καταστήματα θα μειωθούν κατά 30% και θα δανειοδοτούνται ούτε οι μισοί Έλληνες απʼ ό,τι μέχρι πρότινος. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το σκηνικό, θα ζούμε όλοι σε μια άλλη Ελλάδα. Θα πάμε από την υπερβολή, τη σπατάλη και τη διαφθορά, στην οποία σαφώς έχουμε ευθύνες όλοι –και οι μέτοχοι των τραπεζών όσο τους αντιστοιχεί- στο άλλο άκρο. Σε μια μίζερη και καταθλιπτική τριτοκοσμική επαρχία που θα θυμίζει Ευρώπη μόνο στη γεωγραφία. Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι οι εν Ελλάδι εντολοδόχοι πράττουν από εγκληματική βλακεία ή με απόλυτη συνείδηση;».

***

…του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, από άρθρο του με τίτλο «Κοίτα ποιος μιλάει» στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

Να ποιους θέλουν…

«Ακούω με προσοχή τον Γιάννη Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου, γιατί έβαλαν δύσκολους στόχους, επέμεναν και τους πέτυχαν. Προσέχω τι λέει η Μαρία Δαμανάκη, γιατί δεν δίστασε να γίνει αντιπαθής προειδοποιώντας μας για τους φοβερούς κινδύνους όπου οδηγεί η απραξία μας – προειδοποίηση που σήμερα δυστυχώς είναι πιο επίκαιρη. Μου αρέσει ο Γιώργος Φλωρίδης, γιατί διαφωνώντας με τον πρωθυπουργό παραιτήθηκε από βουλευτής – όχι σαν κάποιους άλλους. Μου δώσαν ελπίδα ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας δημόσια αντιρρήσεις, έστω χαμηλόφωνες, στην καταστροφική, αντιευρωπαϊκή επίσημη πολιτική του κόμματός τους.»


Σχολιάστε εδώ