Έρχεται η 4ήμερη εργασία στο ΔΟΛ!

Στόχος του ΔΟΛ είναι να περάσει το 2011 με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αυτό που περίμεναν όλοι, εδώ και καιρό, έγινε την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου. Ο Παντελής Καψής αποχαιρέτησε το «Βήμα» και ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ (κάποιοι μιλούν για προαγωγή-αποστρατεία).

Ο Αντώνης Καρακούσης, ως διευθυντής πλέον του «Βήματος», καλείται να αντιμετωπίσει τις περικοπές, να επαναφέρει την εφημερίδα στην κορυφή των κυριακάτικων, αλλά και να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους εργαζόμενους, όσους βέβαια διασωθούν. Ο νέος διευθυντής της εφημερίδας διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, όντας επί σειράν ετών διευθυντής, αλλά και αντιπρόεδρος στη συνέχεια, στην «Καθημερινή». Γνωρίζοντας οικονομία, αλλά και τις σχέσεις εξουσίας των media, είναι μεταξύ των υποστηρικτών του Αλέκου Παπαδόπουλου (και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ), αλλά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από το καλοκαίρι της τρομοκρατίας. Η απομάκρυνση του Παντελή Καψή από τη διεύθυνση ήρθε με τη μορφή της αναβάθμισής του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ, υπό την προεδρία βεβαίως του Σταύρου Ψυχάρη και ενώ η συμφωνία με τον Β. Ρέστη είναι δεδομένη. Η κίνηση αυτή έγινε διότι το μοντέλο της ανταλλαγής εφημερίδων (Μεμής στα «Νέα», Καψής στο «Βήμα») απέτυχε κατά το ήμισυ. Η αλλαγή στα «Νέα», και ιδιαίτερα η έκδοση του Σαββατοκύριακου, ήταν πολύ επιτυχής.

Αλλαγές πρόκειται να υπάρξουν και στην ταυτότητα των «Νέων», χωρίς να αμφισβητείται ο Χρήστος Μεμής. Όμως η προθέρμανση του Νότη Παπαδόπουλου θεωρείται δεδομένη, την ίδια ώρα που ο Στέλιος Σοφιανός αναλαμβάνει τον τομέα του Internet.

Τα δύσκολα είναι στον εργασιακό τομέα. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στον ΔΟΛ υπάρχει σχέδιο για την εφαρμογή τετραήμερης κυλιόμενης απασχόλησης (άλλη μια επιβεβαίωση των «Τυπολογιών»), η οποία, όπως λένε, δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που θα διασωθούν. Διότι λίαν συντόμως πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους περίπου 100 δημοσιογράφοι. Οι ζημίες της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2011 μειώθηκαν σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010. Ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε σε 42,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο, από 58,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους. Οι ενοποιημένες, προ φόρων ζημίες του ομίλου αυξήθηκαν σε 18,2 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 72 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Τέλος η εκτίμηση είναι πως οι ζημίες στο τέλος του έτους δεν θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ και τα δάνεια τα 160 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ