XΡΗΜΑτιστήριο

> Μόνο όσοι εθελοτυφλούν αδυνατούν να αντιληφθούν πως όταν τα πράγματα αλλάζουν πρέπει να αλλάζει και η στάση μας απέναντι σ’ αυτά! Θεωρώντας ότι οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να ενισχυθούν με την πάροδο των ετών, ελέω σίτισης, καιρικών φαινομένων, ενίσχυσης των πρώτων υλών, στρεβλώσεων των αγορών κ.λπ., οι καλλιέργειες αναμένεται να γίνουν όλο και πιο συμφέρουσες. Αφού λοιπόν ως χώρα με το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης καταλήξαμε σε έναν φαύλο κύκλο χρέους, ελλειμμάτων και ύφεσης, ας αλλάξουμε ρότα και ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε το βάρος μας στην παραγωγή, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας, το γάλα κ.λπ.

>Πώς γίνεται με τις εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΗ και φταίει πάντα κάποιος άλλος για την κακή πορεία της επιχείρησης, είναι ένα ερώτημα που χρήζει ψυχανάλυσης! Τη μια είναι τα χαμηλά τιμολόγια, την άλλη το κόστος των καυσίμων, την παράλλη οι απεργίες των εργαζομένων και βρέθηκαν οι ένοχοι για να φύγει το μπαλάκι απ’ αυτούς. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου της εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 63%, στα 128,8 εκατ. ευρώ, έναντι 347,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

>Μα καλά, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε μια επιχειρηματική συμφωνία, μεταξύ εγχώριων επιχειρήσεων, χωρίς να συμμετάσχουν επ’ αμοιβή οι αλλοδαποί επενδυτικοί οίκοι; H Citi και η JP Morgan ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Alpha Bank. Η Barclays Capital, η Goldman Sachs International και η Rothschild της Eurobank EFG.

>Το ότι ζούμε σε εποχές όπου ο καθένας μάς σερβίρει ό,τι θέλει, δεν χωράει καμία αμφιβολία! Κύριε Χρυσοχοΐδη, μήπως θα πρέπει να χαιρόμαστε επειδή οι κοινοτικοί μάς χαρίζουν χρήματα κι εμείς δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε στο σύνολό τους; Θα πρέπει δηλαδή να είμαστε ευχαριστημένοι εξαιτίας της μείωσης των νεκρών εντάξεων κατά 38%;

> Όταν το ύψος της επιβάρυνσης των επισφαλειών αγγίζει τα 64,9 εκατ. ευρώ, τότε οι ζημίες των 167,4 εκατ. ευρώ μάλλον δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν!

Όχι, δεν αναφερόμαστε σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό που απομειώνει ομόλογα, μετοχές και λοιπές επενδύσεις, αλλά στην Alapis. Παρά λοιπόν τις δικαιολογίες περί της τιμολόγησης των φαρμάκων και του κόστους αναδιοργάνωσης, το θέμα είναι ότι μετά και την πρόσφατη εμπλοκή της στις παράτυπες δανειοδοτήσεις από την Proton θα έπρεπε να ελεγχθεί ο τρόπος της λογιστικής παρουσίασης των οικονομικών μεγεθών παλαιότερων χρήσεων.

> Ό,τι χάνουν από τη μια το κερδίζουν από την άλλη! Είναι γεγονός ότι το κόστος απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, για τις τράπεζες που έχουν αναλάβει εξ ονόματος του ελληνικού Δημοσίου την αναδιάταξη του χρέους, βλέπε HSBC, BNP Paribas και Deutsche Bank, δεν υπερβαίνει κατά πολύ τις αμοιβές που αναμένεται να λάβουν από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που μας προσφέρουν;

>Τουλάχιστον να μην αυξήσει τα τιμολόγιά της! Τι και αν η ΔΕΠΑ κατάφερε να πετύχει ευνοϊκότερες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom… Οι μειώσεις των τιμών δεν πρόκειται να περάσουν στους καταναλωτές.

>Από το κακό στο χειρότερο! Απ’ ό,τι φαίνεται η πώληση του πλοίου Superferry II δεν στάθηκε ικανή να ισοσκελίσει την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα ένα ακόμη ζημιογόνο εξάμηνο για την Attica Group, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας.

>Αν και δεν διαφωνούμε επί της αρχής, εντούτοις θεωρούμε αδιανόητο σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες βάλλονται πανταχόθεν (μείωση εξάρτησης από την ΕΚΤ, απομείωση ομολόγων ελέω roll over, αύξηση των επισφαλειών λόγω Black Rock, αδυναμία δανεισμού από τη διατραπεζική, συμπληρωματικές καλύψεις εγγυήσεων που καταπέφτουν, διαρροή ΥΠΟΙΟ για έκδοση μόνο κοινών μετοχών στο πρόγραμμα ενίσχυσης κ.λπ.), η ΤτΕ να απαιτεί τη διενέργεια προβλέψεων για το 100% των μετοχοδανείων που έχουν δώσει.

>Μα είπαμε κι εμείς, πώς μια εταιρεία με οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους της, είναι σε θέση να εκτοξεύει την κερδοφορία της στα ύψη; Η αναπροσαρμογή στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου της Βωβός οδήγησε στο πρασίνισμα των οικονομικών του αποτελεσμάτων κατά 31,4 εκατ.

> Τα πρόστιμα μπορεί να επιβάλλονται, το ερώτημα είναι αν εισπράττονται κιόλας! Θα μας πει λοιπόν κάποιος από τους αρμοδίους αν καταβλήθηκαν τελικά από τη Millennium τα 30.000 ευρώ για τις καταχρηστικές χρεώσεις προς τους πελάτες της;

>Στον ιδιωτικό τομέα η παραμονή των μάνατζερ στις καρέκλες με τις παχυλές αμοιβές, τα μπόνους και τα λοιπά δωράκια, εξαρτάται από τις εταιρικές τους αποδόσεις! Μεταξύ άλλων, που δεν είναι της παρούσης, η βασική αιτία για την αναμενόμενη απομάκρυνση του κ. Θωμά Αχείμαστου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Avenir φαίνεται ότι είναι η ζημιά ύψους 4.102.152 ευρώ.

> Η φωτιά άναψε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων, αλλά η καυτή πατάτα της έγκρισης ανήκει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Το υψηλό κόστος του δημοπρατούμενου φάσματος αδειών είναι ένας από τους λόγους που η Vodafone βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Wind. Αν η συμφωνία πάντως ευοδωθεί, τότε θα δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία θα ελέγχει το 50% της εσωτερικής αγοράς, κοντράροντας στα ίσια την Cosmote.

>Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα κινδυνεύουν να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, κάποιοι εξακολουθούν να βολεύουν τα δικά τους παιδιά, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ! Αν και από κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού έχουμε χορτάσει, εντούτοις η απορρόφηση του προσωπικού της ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ από την τράπεζα έχει ένα δυνατό ατού, που δεν είναι άλλο από τη μονιμοποίηση της συγγενούς υψηλόβαθμου στελέχους της Ιπποκράτους, η οποία είχε μπει στον κρατικά εποπτευόμενο όμιλο επί εποχής Κουμπαρούλη. Αυτό πάντως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η ένταξή τους αναμένεται να γίνει με βαθμό, ενώ θα συμμετάσχουν και στις κρίσεις για προαγωγή.

>Θα επικαλεστούν την οικονομική συγκυρία ή θα παραδεχθούν τα λάθη τους και θα πάνε σπίτια τους; Αν ο οίκος FTSE εντάξει το ΧΑ στις υπό ανάπτυξη αγορές, από τις αναπτυγμένες όπου είναι σήμερα, τι θα πράξουν οι ακριβοπληρωμένοι γιάπηδές του, που διορίστηκαν από τους τραπεζίτες με την ανοχή της κυβέρνησης;

>Κάποιοι προκαλούν βάναυσα τους Έλληνες που δοκιμάζονται άγρια! Υπό άλλες συνθήκες ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΟΛΠ θα αποτελούσε μια αξιομνημόνευτη ενέργεια στα πλαίσια της εταιρικής του διακυβέρνησης, όμως σε μια περίοδο όπου περικόπτονται μισθοί, απολύονται εργαζόμενοι, αλλάζουν οι ασφαλιστικές σχέσεις, φτωχαίνουν οι μικρομεσαίες οικογένειες και ξεπουλιούνται τα πάντα, δεν νομίζουμε κάτι τέτοιο να ενδιαφέρει πολλούς πλην των υποψήφιων αγοραστών που θα τα βρουν όλα έτοιμα.

>Εν όψει της παρουσίας του ΓΑΠ στη ΔΕΘ και προκειμένου να υπάρχει κάτι να παρουσιάσει ως επιτυχία, άνοιξαν άρον άρον τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου! Το πρόβλημα πάντως έγκειται στο ότι και το ποσό που θα μοιραστεί είναι μικρό και οι προμήθειες που θα λάβει το Δημόσιο μεγάλες.

>Δεν ήξεραν, τρόπος του λέγειν, δεν ρώταγαν; Ποια η ευθύνη των διοικήσεων στην εκτίναξη των επισφαλειών από πλευράς τραπεζών; Ποιος ο ρόλος των ελεγκτικών αρχών σ’ αυτή την φαρσοκωμωδία; Τι έκανε το κράτος για να προστατέψει τους μικρομετόχους τους; Θα μάθουμε ποτέ ποιοι λίγοι κονόμησαν σε βάρος των πολλών;

>Μπορεί να μην το επιδιώκουμε, ωστόσο η επιστροφή στη δραχμή δεν πρέπει να μας τρομάζει! Κακά τα ψέματα, το παλιό μας νόμισμα λειτουργούσε ικανοποιητικά τόσο ως προς την ανταγωνιστικότητα όσο και για το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, ενώ δεν ευθύνεται για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία.

>Στα μουλωχτά, βήμα-βήμα, για να μην προκαλέσουν πανικό! Η αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις οφειλές τους κινδυνεύει να μετατρέψει τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν προσημειωθεί πάρα πολλές κατοικίες που αναμένεται να βγουν στο σφυρί όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

***

• Μια εικόνα χίλιες λέξεις! Από τις 249 εισηγμένες εταιρείες που δημοσίευσαν εμπρόθεσμα τους ισολογισμούς α΄ εξαμήνου 2011, οι 154 εμφανίστηκαν ζημιογόνες, ενώ μόλις 95 παρουσιάστηκαν κερδοφόρες.

• Ονόματα μη λέμε, υπολήψεις να μη θίγουμε! Σε ποια εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα απευθυνόταν άραγε η κριτική της Διεθνούς Υπηρεσίας Λογιστικών Προτύπων σχετικά με τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα;

• Ο θυμόσοφος λαός λέει… θέλει η εταίρα να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει! Ένα από τα γνωστά λαμόγια της χρηματαγοράς, που το έπαιζε οικονομολόγος χωρίς να έχει καν πτυχίο, που διέδιδε ότι μιλούσε ξένες γλώσσες ενώ δεν ήξερε καλά καλά ελληνικά, που πουλούσε εταιρείες σφραγίδες έναντι αδράς αμοιβής, που έπαιξε ενεργό ρόλο στο χρηματιστηριακό παιχνίδι με τη μετοχή της Proton, εθεάθη την Τετάρτη να φωτογραφίζει ακίνητο επί της οδού Κανάρη στο Κολωνάκι που έγραφε ενοικιάζεται ή πωλείται. Για κακή του τύχη έπεσε πάνω σε έναν από τους πολλούς επενδυτές που είχε δαγκώσει, ο οποίος αρχικά ζητούσε πίσω τα χρήματα που του έφαγε, στη συνέχεια τον άρχισε στα… γαλλικά και στο τέλος τον έτρεψε σε άτακτη φυγή.


Σχολιάστε εδώ