«Rollάρουν» ομόλογα και οι πολιτικοί μας;

• Όταν είχε παρουσιάσει ο Βαγγ. Βενιζέλος τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (περί αυτού πρόκειται, όσο και αν χρησιμοποιείται η πιο «ανώδυνη» λέξη «roll over» για να περιγραφεί η διαδικασία) είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι η προσφορά ανταλλαγής ομολόγων απευθύνεται ΜΟΝΟ σε θεσμικούς επενδυτές, όχι σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Μάλλον δεν είχε ενημερωθεί σωστά ο υπουργός, όμως, αν τουλάχιστον ισχύουν αυτά που λέει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στους ενδιαφερόμενους για την ανταλλαγή επενδυτές.

• Τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τις τράπεζες που το συμβουλεύουν για την ανταλλαγή των ομολόγων, έχει ενεργοποιήσει ειδική ιστοσελίδα (στη διεύθυνση: www.psiinfo.gr), για να προσφέρει διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της ανταλλαγής/αναδιάρθρωσης του χρέους. Σε σχετικό ερώτημα επενδυτή, το οποίο έχει απαντηθεί στην ιστοσελίδα αυτή, διαβάζουμε ότι η προσφορά ανταλλαγής ομολόγων καλύπτει όλους τους επενδυτές, ακόμη και τους ιδιώτες, ανεξαρτήτως της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

• Η στήλη θυμάται, από τις διαχρονικές δημοσιεύσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών μας, ότι ουκ ολίγοι έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι και οι «πατέρες του έθνους» μας θα μπουν στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα, εγγυημένα από τους Ευρωπαίους «χαρτιά», ώστε να περιορίσουν και αυτοί, όπως και οι τραπεζίτες και λοιποί θεσμικοί επενδυτές, τις απώλειές τους σε κάποια «λογικά» όρια, αλλά και να έχουν καλύτερες διασφαλίσεις αποπληρωμής του κεφαλαίου τους; Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι ενδιαφερόμενοι «πατέρες του έθνους» μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχοι πλέον, αφού η προσφορά ανταλλαγής ομολόγων απευθύνεται και σε αυτούς, παρά τα περί του αντιθέτου αρχικώς λεγόμενα από τον κ. Βενιζέλο. Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε για τα περαιτέρω…

Χρυσές δουλειές οι λαθρέμποροι…

• Θα περίμενε κανείς ότι σε καιρούς σκληρής λιτότητας και φοροεισπρακτικών μέτρων οι πρώτοι που θα κυνηγούσε το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα θα ήταν οι λαθρέμποροι. Οι λαθρέμποροι καυσίμων, για παράδειγμα, που μονίμως (υποτίθεται ότι) βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, αλλά μονίμως με κάποιο «μαγικό» τρόπο καταφέρνουν να κάνουν χρυσές δουλειές, είτε σε καλούς καιρούς είτε σε περίοδο κρίσης.

• Τον τελευταίο καιρό, όπως έλεγαν στη στήλη παράγοντες της αγοράς καυσίμων, η λαθραία διακίνηση πετρελαίου με χαμηλή φορολογική επιβάρυνση (θέρμανσης, ναυτιλιακό) για να πουληθεί ως ντίζελ κίνησης βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Δυστυχώς, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά οι αρμόδιες αρχές περί άλλα τυρβάζουν: για παράδειγμα, υπάρχουν πρατήρια, ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Αττικής, που πωλούν το πετρέλαιο κίνησης σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές, ακόμη και σε απόσταση… χιλιοστών από τις τιμές του διυλιστηρίου.

• «Τόσο χαμηλές τιμές από μόνες τους θα έπρεπε να κινούν την προσοχή των ελεγκτικών αρχών», λένε καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγοράς καυσίμων. Όπως θα έπρεπε να κινούν την προσοχή τους και τα μικρά (4 τόνων) βυτιοφόρα πρατηριούχων, που κανονικά θα έπρεπε να κινούνται μόνο τη χειμερινή περίοδο για τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, αλλά περιέργως κάνουν ουκ ολίγα δρομολόγια καλοκαιριάτικα, ιδιαίτερα τις πολύ πρωινές ώρες. Με μερικές καλά εστιασμένες εφόδους το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να βγάλει πολλά λαβράκια, αλλά φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερα ψάρια να τηγανίσουν και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα.

«Στάθηκαν» τα πρόστιμα στο καρτέλ του βιβλίου

• Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των εμπλεκόμενων στο καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου εταιρειών, για μείωση των προστίμων που τους είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως μας ενημερώνει ο επιχειρηματίας Γ. Φλωράς, που είχε προχωρήσει στις αρχικές καταγγελίες για το καρτέλ. Έτσι, τα πρόστιμα «στέκονται» και θα εισπραχθούν κανονικά από το ελληνικό Δημόσιο. Καλά όλα αυτά, βέβαια, αλλά η στήλη θα επιμείνει για άλλη μια φορά στο πολύ σοβαρό θέμα της αποζημίωσης ΚΑΙ των θυμάτων των καρτέλ και των μονοπωλίων, δηλαδή καταναλωτών και επιχειρήσεων που έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από τις καταχρηστικές πρακτικές.


Σχολιάστε εδώ