Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Το απόλυτο… «τρενάκι του τρόμου» βιώνουν όλοι όσοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο ΧΑ. Από την απόλυτη υπερβολή στο ξεκίνημα της εβδομάδας, έως τη συνέχεια, που με συνοπτικές διαδικασίες εξανεμίστηκε μέγα μέρος των κερδών της Δευτέρας, το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις στην αγορά μας προφανώς και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους τεχνική ή άλλη ανάλυση, σε κανενός είδους «κανόνες» και πάντως δεν συνιστούν, προσώρας τουλάχιστον, κίνητρο για τη επαναφορά κεφαλαίων, όπως προσδοκά όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι παράγοντες της αγοράς.

• Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις, όσο ραγδαίες κι αν μοιάζουν, ουσιαστικά ήταν αναμενόμενες. Και μπορεί η κίνηση της συγχώνευσης μεταξύ Alpha – Eurobank να απέδειξε ότι ακόμα υπάρχει «ελπίδα» στο ΧΑ, στον βαθμό που εμφανίστηκαν πωλητές που απείχαν εδώ και μήνες από την αγορά, πλην όμως την ίδια στιγμή έδειξε και το… έλλειμμα της συνέχειας, καθώς δεν υπάρχει «ουρά» σε εντολές αγορών, ενώ επίσης δεν υπήρχε καν ενδιαφέρον που να διαχέεται πέραν των γνωστών, τραπεζικών και μη, μετοχών.

• Ενδεικτικό της ψυχολογίας των επενδυτών είναι το γεγονός πως το άκουσμα της -μεταχρονολογημένης κατά ένα τρίμηνο σχεδόν- είδησης για την προσφυγή της Τράπεζας Πειραιώς στο Ταμείο Έκτακτης Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης (ELA), κάτι που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, «έριξε» το χρηματιστήριο την τελευταία ημέρα του Αυγούστου…

• Σε κάθε περίπτωση, παλαιοί και νέοι στο ΧΑ προσδοκούν μόνο σε έναν συνδυασμό γεγονότων, που περιλαμβάνει την επίλυση (;) του προβλήματος με την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας -κι ας μην ξεχνάμε πως ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγράψει συνολικές ζημίες άνω των 3,6 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελούσιας ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου- και παράλληλα περαιτέρω εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο κι όχι μόνο! Ενδεικτική είναι η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, πως «έρχονται και άλλες αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο». Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον η αγορά έχει είτε τις αντοχές για να… περιμένει, είτε -στην αντίθετη περίπτωση- έχει προεξοφλήσει αυτές τις πιθανότητες !

• Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο πως η αξία των συναλλαγών παραμένει ισχνή, ενισχύεται το σενάριο διατήρησης και στο εγγύς μέλλον της μεσοπρόθεσμα πτωτικής τάσης της αγοράς.


Σχολιάστε εδώ