ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», αυτό το κλίμα έχει διαμορφωθεί δυναμικά τις τελευταίες ημέρες.
Και προκύπτει και ως μια βασική παράμετρος απʼ το ναυάγιο των συνομιλιών του Βαγγ. Βενιζέλου με την «τρόικα» τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αλλά και από κρίσιμες συζητήσεις εκπροσώπων της «τρόικας» με πολιτικούς παράγοντες τις προηγούμενες ημέρες.
Το σχέδιο προβλέπει συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, με τη συμμετοχή και μικρότερων πολιτικών σχηματισμών απʼ τη «συμμαχία των προθύμων» (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ), με βασικό στόχο να μπορέσει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα το ζητούμενο ήταν η περιβόητη «συναίνεση», τώρα η απαίτηση είναι η συγκυβέρνηση.
Και αυτό μετά τη διαπίστωση της «τρόικας» ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να υλοποιήσει και τα μέτρα που προβλέπονται απʼ το Μεσοπρόθεσμο και τα όσα περιλαμβάνονται στο «πακέτο» που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Ιουλίου.
Αυτό ήταν ουσιαστικά και το μήνυμα που έδωσαν οι εκπρόσωποί της στις κρίσιμες συνομιλίες με τον Βαγγ. Βενιζέλο, που οδηγήθηκαν στη διακοπή, παρά τις εκ των υστέρων καθησυχαστικές «διαβεβαιώσεις» του αντιπροέδρου ότι αυτό που συνέβη ήταν περίπου κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο…
Η πλήρης αποτυχία σε όλους τους στόχους (χρέος, έλλειμμα, ύφεση) χρεώνεται απʼ την «τρόικα» στην κυβερνητική ανικανότητα.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο οδηγούν στη χρεοκοπία και όχι στην έξοδο απʼ την κρίση.
Τα πάντα έχουν αποτύχει. Τα πάντα οδηγούν σε αδιέξοδα. Και η «τρόικα» αντιλαμβάνεται –και το υπογράμμισε τόσο στον Βενιζέλο, όσο και στον Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν– ότι άλλα εισπρακτικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να ληφθούν, δεν τα αντέχει ο λαός, αλλά και εκτός αυτού είναι αναποτελεσματικά (χαρακτηριστική περίπτωση η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποδεικνύεται μεγάλη γκάφα και αποτυχία).
Επιμένουν ωστόσο, μάλλον απαιτούν, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις.
Και διαπιστώνουν ότι και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη. Για παράδειγμα, στις περιβόητες αποκρατικοποιήσεις δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και πάρα πολύ δύσκολα θα προχωρήσει κάτι, με το χρηματιστήριο κάτω και απʼ τις 900 μονάδες!
Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, μετά και την 21η Ιουλίου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, επισημαίνουν εγκαλώντας την κυβέρνηση και γιʼ αυτό.
Και γενικότερα δεν προχωράει, δεν περπατά τίποτα, τονίζουν.
Συνεπώς και λόγω της –κατʼ αυτούς– ανάγκης να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα απαιτούν την πανθομολογούμενη κυβερνητική ανικανότητα να την αντικαταστήσουν με μια συγκυβέρνηση, ώστε τα απαιτούμενα μέτρα να περάσουν με τους μικρότερους δυνατούς κλυδωνισμούς.
Και υπουργοί υπέρ της συγκυβέρνησης!
Αλλά εκτός απʼ την απαίτηση της «τρόικας» για συγκυβέρνηση, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στην ίδια ακριβώς λογική, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ακόμα και αρκετοί υπουργοί!
Και δεν είναι μόνο όσοι έκαναν περί αυτού δημόσιες δηλώσεις (π.χ. Ρέππας, Λοβέρδος).
Την ίδια εκτίμηση έχουν και αρκετοί άλλοι. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι η κυβέρνηση από μόνη της δεν είναι ικανή να προχωρήσει στη λήψη των σκληρών, επώδυνων μέτρων που απαιτεί η «τρόικα». Οι λαϊκές αντιδράσεις αναμένονται οξείες, ίσως και ανεξέλεγκτες. Προϋπολογισμός για το 2012 υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνταχθεί.
Συνεπώς, τονίζουν, είναι μονόδρομος η συγκυβέρνηση.
Αυτά είναι τα επιχειρήματα που επικαλούνται. Ωστόσο εκτιμήσεις επισημαίνουν πως πίσω απʼ τα επιχειρήματα αυτά υποκρύπτεται η επιλογή τους για απόδραση ή κατʼ άλλους για «ηρωική έξοδο», αφού απλώς διαπιστώνουν ότι οι εξελίξεις οδηγούνται σε αδιέξοδα και είναι τεράστιες και οι δικές τους ευθύνες.
Αυτό το σενάριο, της απόδρασης ή της ηρωικής εξόδου, έδειξε να υλοποιεί και ο Βαγγ. Βενιζέλος, μέσω της διαφωνίας με την «τρόικα» που οδήγησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Δεν λείπουν πάντως και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες έπαιξε θέατρο, αφού διαπιστώνει ότι καθημερινά φθείρεται, το πολιτικό του κεφάλαιο εξαντλείται και οδηγείται σε πολιτική απομόνωση…
Αλλά τόσο το Μαξίμου όσο και στελέχη της κυβέρνησης κατατρύχονται και από έναν άλλο φόβο, που εν τέλει καθοδηγεί τις κινήσεις τους:
• Φοβούνται ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, σαν αυτό που δυναμικά διαμορφώνεται, θα είναι από πολύ δύσκολη έως και αδύνατη η υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, με βάση την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Έτσι κι αλλιώς και το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε με απώλειες και εν μέσω εντονότατων κοινωνικών αντιδράσεων. Τώρα, με επαπειλούμενες και θεωρούμενες βέβαιες νέες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν νέες απώλειες απʼ τη μεριά άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Μετά ή άνευ εκλογών;
Ζητούμενο παραμένει ακόμα αν όλοι αυτοί οι οποίοι «σπρώχνουν» σε συγκυβέρνηση τη βλέπουν χωρίς να προηγηθούν εκλογές ή ύστερα από πρόωρες εκλογές.
Και βέβαια μια κρίσιμη, κρισιμότατη παράμετρος είναι το τι θα κάνει με το μείζον αυτό ζήτημα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς. Οι εκλογές, όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», παραμένουν πάντα στη σκέψη του Γ. Παπανδρέου, παρόλο που δημόσια τις ξορκίζει.
Και αν δει ότι κινδυνεύει να φύγει με ταπεινωτικό τρόπο, ίσως τελικά να τις επιλέξει ως το «μη χείρον», ίσως επιχειρώντας κι αυτός μια απόδραση ή μια ηρωική έξοδο.
Φυσικά δεν αποκλείεται να του επιβληθούν αναγκαστικά απʼ τις εξελίξεις και άσχετα με τη θέλησή του.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία προηγείται μεν η ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία, σε λύση συγκυβέρνησης θα σπρώξει η «τρόικα» και έπειτα από μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε ο,τι αφορά στις προθέσεις του Αντ. Σαμαρά, ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται να συναινέσει σε «λύσεις» συγκυβέρνησης. Αλλά δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ τα οποία φλερτάρουν με αυτήν την ιδέα. Και μάλιστα ακόμα και δημόσια.
Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή των πρόωρων εκλογών.
Αλλά το κρίσιμο ερώτημα που αναδεικνύεται είναι τι θα πράξει σε περίπτωση εκλογικής του μεν νίκης, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι θα παλέψει για την αυτοδυναμία. Και αν δεν την πετύχει, τότε δεν αποκλείεται να πάει σε νέες εκλογές.
Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση, μη αυτοδυναμίας δηλαδή, είναι βέβαιο ότι η «τρόικα» θα εντείνει τις πιέσεις για συγκυβέρνηση…