Σε κλοιό πιέσεων…

ΥΠΟ την απειλή νέων επώδυνων μέτρων εντός του 2011 βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ενώ εκτός στόχων βρίσκεται και η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Γεγονός που αποδίδεται αφενός στη βαθιά ύφεση και αφετέρου στη μη προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα». Αν και επίσημα ο Βαγγ. Βενιζέλος τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων, στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής της «τρόικας» προσπαθεί να επιτύχει μικρή αλλαγή των στόχων (έλλειμμα). Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν να κατανοούν τους προβληματισμούς του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο φαίνεται να προκρίνουν τη λύση των νέων μέτρων. Ζητούν περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες, θέτουν ακόμη και θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το ταχύτερο δυνατό, ει δυνατόν και μέσα στον Οκτώβριο. Παράλληλα επισημαίνουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ ζητούν μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για το 2012 να εφαρμοστούν εντός του τρέχοντος έτους.

Στο μεταξύ η επιμονή της Φινλανδίας στο ζήτημα των εγγυήσεων παρατείνει το αδιέξοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για το νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Γερμανία και Γαλλία ασκούν πιέσεις προς τη Φινλανδία να αλλάξει στάση, ενώ ο Μ. Μπαρόζο προανήγγειλε οριστική ρύθμιση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Προσδοκίες

ΝΕΑ δεδομένα στον τραπεζικό τομέα, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, δημιουργεί η συγχώνευση της Alpha και της Eurobank με τη συμμετοχή του Κατάρ. Ο νέος τραπεζικός όμιλος καθίσταται ο μεγαλύτερος στη ΝΑ Ευρώπη και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη και αναμένεται να δρομολογήσει ευρύτερες εξελίξεις. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011. Για πρώτο βήμα-σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του τραπεζικού χάρτη μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο κι ο υπουργός Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι η συμμετοχή του Κατάρ αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ορθή στρατηγική κίνηση χαρακτήρισε τη συγχώνευση ο Αντ. Σαμαράς, ενώ το ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν θα προκύψει κανένα όφελος για τους πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στο να μην υπάρξουν απολύσεις προσωπικού. Θετικά υποδέχθηκαν την εξέλιξη τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Εκτιμήσεις παραγόντων του τραπεζικού χώρου αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και άλλες συγχωνεύσεις, στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να αντέξουν στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Αναζωπύρωση

ΠΡΙΝ κοπάσει ο θόρυβος από την παραίτηση του Χ. Παμπούκη, νέους τριγμούς στην κυβέρνηση προκάλεσε η αναζωπύρωση της κόντρας Γ. Ραγκούση και Δ. Ρέππα για τα ταξί. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δίνει το «πράσινο φως» για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Με διαρροές του ο υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει την πολιτική του, ενώ αντιδρώντας ο κ. Ρέππας σε ανακοίνωσή του διατύπωσε αιχμές κατά του κ. Ραγκούση, ότι με τους χειρισμούς του αναστάτωσε τη χώρα στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Στο Μαξίμου επικρατεί δυσφορία για τη νέα αντιπαράθεση, ενώ με πυροσβεστική δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος επιχείρησε να δώσει τέλος στη διένεξη. Παράλληλα από την κυβέρνηση τονίζεται ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής της για άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν για νέο γύρο κινητοποιήσεων και σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει θέσει προθεσμία μέχρι αύριο στο υπουργείο Υποδομών να παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις του.

Καταλήψεις

ΣΕ τροχιά κινητοποιήσεων μπήκαν τα πανεπιστήμια λίγα εικοσιτετράωρα μετά τους πανηγυρισμούς για την πολιτική συναίνεση που επετεύχθη στην ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου. Στο Πάντειο ξεκίνησαν ήδη καταλήψεις και αύριο πραγματοποιούν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Καταλήψεις υπάρχουν ακόμη σε σχολές στην Πάτρα, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Ιωάννινα, ενώ το κύμα των καταλήψεων αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ημέρες. Σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετέθεσαν την έναρξη των εξετάσεων, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε κατηγορηματικά τη διαφωνία της κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας ότι με τον συγκεκριμένο νόμο αποδομεί τα δημόσια πανεπιστήμια και εισάγει σʼ αυτά επιχειρηματικές λογικές. Ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση και το υπουργείο εξέδωσε η παράταξη της ΠΑΣΠ, ενώ κριτική στη ΝΔ ασκεί η παράταξη της ΔΑΠ για την απόφασή της να υπερψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας κατήγγειλε ότι πανεπιστημιακοί και φοιτητές έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε κοινόβια και προειδοποίησε ότι με τις καταλήψεις υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.

Ανταλλάγματα

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ εκφράζονται από την Αθήνα, αν κι ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να δηλώσει την ικανοποίησή του, σχετικά με την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για την επιστροφή στα ελληνικά μειονοτικά ιδρύματα ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του τουρκικού Δημοσίου. Παράλληλα, για τα ακίνητα που έχουν πωληθεί σε τρίτους οι παλαιοί κάτοχοί τους θα αποζημιωθούν με βάση την αντικειμενική αξία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή του κ. Ερντογάν έχει να κάνει με την προσπάθειά του νʼ αλλάξει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, αλλά και διότι το τουρκικό κράτος θα καλείτο να πληρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά αν οι κάτοχοι των ακινήτων προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν το ερώτημα ποια ανταλλάγματα θα ζητήσει εν ευθέτω χρόνω η Άγκυρα. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε η Ελλάδα να προβεί σε ανάλογες κινήσεις με την επιστροφή οθωμανικών κτιρίων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου. Θέμα αμοιβαιότητας δεν τίθεται, έσπευσε να… διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διώξεις

ΑΙΣΘΗΣΗ και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι από τη νέα εισαγγελική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών επί κυβερνήσεως ΝΔ προέκυψε εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για τις υποκλοπές ακόμη και του τηλεφώνου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ανήκε σε υπάλληλο της πρεσβείας. Πάντως στο παρελθόν η πρεσβεία όχι μόνο αρνήθηκε, ούτε καν απάντησε στα αιτήματα της χώρας μας για δικαστική συνδρομή προκειμένου να διαλευκανθεί η πολύκροτη αυτή υπόθεση. Από την κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις κατά παντός υπευθύνου, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση τόσο της κυβέρνησης, όσο –κυρίως– της αμερικανικής πρεσβείας.


Σχολιάστε εδώ