Ο Ρέππας πήρε το όπλο του… και πάει για τον Ραγκούση…

Όμως ότι τις τελευταίες ημέρες δεν άντεξε τον παρασκηνιακό πόλεμο που δέχθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση και… πήρε το όπλο του, βγάζοντας μια ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα βυτιοφόρα που αναφερόταν στις μέρες που ήταν στο υπουργείο Υποδομών, απόφαση που ο διάδοχός του είχε φροντίσει να «φουσκώσει» μέσα από φιλικά σάιτ, παραπολιτικές στήλες σε δύο εφημερίδες με τις οποίες διατηρεί επαφές σε υψηλό επίπεδο, αλλά και από ρεπορτάζ στο πρακτορείο ειδήσεων, που, όπως λένε από το γραφείο του Ρέππα, ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Ο Δημήτρης Ρέππας στη δήλωσή του άφηνε παράλληλα αιχμές για την πολιτική του Ραγκούση στην απεργία των ταξί που ταλαιπώρησε καλοκαιριάτικα τους τουρίστες με τις γνωστές συνέπειες. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Δεν μπορούσε να αφήσει άλλο τον Ραγκούση να του κάνει παρασκηνιακό πόλεμο από τα Μέσα που επηρεάζει.

Η κόντρα των δύο υπουργών δεν αφορά μόνο την υπόθεση των ταξί αλλά και τις αλλαγές που είχε κάνει ο Ρέππας στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες με τις οποίες συμφώνησε η «τρόικα» αλλά τώρα τις αποδομεί ο Ραγκούσης, διοχετεύοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι αρχικές προβλέψεις και, παρά τις μηδενικές αυξήσεις στις δαπάνες, πρέπει να τεθούν υπό νέο πρίσμα. Δηλαδή ο νυν υπουργός Υποδομών αμφισβητεί ευθέως άλλη μια συμφωνία του Ρέππα με την «τρόικα», ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν μείνει ήσυχοι ότι το θέμα τους είχε κλείσει. Στους ελέγχους που έγιναν από την «τρόικα» οι «τροϊκανοί» απέδωσαν εύσημα στον Ρέππα (αφού το διάστημα των αλλαγών αφορούσε τον ίδιο και όχι τον διάδοχό του) και αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε τον νυν υπουργό Υποδομών. Ιδίως όταν οι ελεγκτές χαρακτήρισαν «πρωταθλητή» των αλλαγών τον προκάτοχό του.

Η νέα αυτή κόντρα προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση, που απευχόταν μια ακόμη περιπέτεια όπως αυτήν με τον Παμπούκη. Έτσι ο Ραγκούσης, που βρέθηκε στον τοίχο με την ανακοίνωση του Ρέππα, απειλούσε με παραίτηση αν δεν υπάρξει πολιτική κάλυψη από το Μαξίμου, ο δε Ρέππας διεμήνυε στους πάντες ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον διάδοχό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει ο πολιτικός του αντίπαλος. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου έγινε κατόπιν έντονης παρασκηνιακής διαβούλευσης, ώστε τηρώντας ίσες αποστάσεις και από τους δύο υπουργούς να μη ρίξει επιπλέον λάδι στη φωτιά. Η Ρεγγίνα Βάρζτελη έπαιξε ρόλο πυροσβέστη. Διάβασε τηλεφωνικά στους δύο υπουργούς την ανακοίνωση που θα έβγαζε ο Μόσιαλος. Ταυτόχρονα, ο Ρέππας, που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, του έχει εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και πού στοχεύει αυτή η κόντρα, όπου πρωταγωνιστής, κατ’ αυτόν, είναι ο Ραγκούσης.

Η «γραμμή» της κυβέρνησης, μετά από ατέρμονες συζητήσεις, ήταν να μη δοθεί συνέχεια και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Πρόσθεταν όμως κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα ανεχθούν νέα κόντρα. Για κάθε περίπτωση πάντως, συνεργάτες του Ρέππα έχουν θέσει στο μικροσκόπιο όλες τις πτυχές της πολιτικής του Ραγκούση, όπως κάνει και ο ίδιος φυσικά για τον Ρέππα, που δείχνει το πολιτικό χάσμα και την καχυποψία που υπάρχουν μεταξύ τους. Την πολιτική του Ραγκούση την επικρίνουν και άλλοι υπουργοί και πολλοί βουλευτές, σημειώνοντας, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο Ραγκούσης ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα και όχι με τα ουσιαστικά, με στόχο να μειώνει πολιτικά συναδέλφους του ή στελέχη που βρίσκονται απέναντί του. Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού, αρκετοί υιοθέτησαν τη θέση της Τόνιας Αντωνίου, που είπε ότι οι ρυθμίσεις για τα ταξί δεν πρόκειται να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αν πρώτα δεν συζητηθούν επαρκώς στα αρμόδια κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Κάτι που και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, σε ανύποπτο χρόνο, την προηγούμενη εβδομάδα, συνέστησε στον Ραγκούση, στη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπανδρέου έθεσε στον υπουργό Υποδομών το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις σε θέματα του υπουργείου του, όπως η κατασκευή των οδικών αρτηριών και οι συμβάσεις με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Βουλευτές, που διατηρούν επαφή με το υπουργείο Υποδομών και γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται, έλεγαν ότι ο Ραγκούσης ασχολείται κυρίως με θέματα που αφορούν το προσωπικό του προφίλ. Και έφερναν ως παράδειγμα την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας και στην οποία άφηναν αιχμές για το υπουργείο, προαναγγέλλοντας για σήμερα Κυριακή απεργιακές κινητοποιήσεις, και ο Ραγκούσης ασχολήθηκε περισσότερο με την ανακοίνωσή τους και το δελτίο Τύπου παρά με το πώς θα αποτρέψει την απεργία, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταραχή στις πτήσεις.


Σχολιάστε εδώ