Μαζική ανταρσία βουλευτών αν παρθούν νέα μέτρα!

Ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», υπογράμμιζαν με έμφαση ότι «η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος, αφού η κυβέρνηση δεν αντέχει ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά να ανακοινώσει έστω και μισό σεντ ακόμα επιβάρυνσης στους πολίτες, λίγα μόνο 24ωρα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ απέναντι στο ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμα και στο ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αλλά πρωτίστως στον κύκλο των βουλευτών που είναι άμεσα προσκείμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου και τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Μάλιστα, ο μεγάλος φόβος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν μήπως και διαρραγεί η ενότητα και σʼ αυτό το «τελευταίο οχυρό» που διαθέτει μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, οπότε οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες, καθώς ήδη μεγάλος αριθμός βουλευτών έχει αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική και κινείται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αμιγώς παπανδρεϊκοί βουλευτές» που έχουν απομείνει είχαν διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και να έχουν «κοινή περπατησιά». Διαμηνύθηκε μάλιστα στο Μαξίμου πως «ό,τι και να συμβεί στις διαβουλεύσεις με την “τρόικα”, δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και εισπραχτικού χαρακτήρα». Τονίστηκε μάλιστα πως «θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες και διαφοροποιήσεις».

Μάλιστα νέοι βουλευτές, κυρίως από την επαρχία, που στην ουσία αποτελούν το «ανάχωμα του Γ. Παπανδρέου στην ΚΟ», επεσήμαιναν χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει καμία αξία να ακολουθήσουμε για μία ακόμα φορά μια μπακαλίστικη και αναποτελεσματική πολιτική αφαίμαξης του κόσμου. Αυτά έχουν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα, κρατούν ακριβώς δύο, το πολύ τρεις βδομάδες, και μετά παίρνουμε πάλι το μαχαίρι και αρχίζουμε να κόβουμε και άλλα».

Τόνιζαν πως χρειάζεται επανατοποθέτηση στο θέμα του Μνημονίου και τόλμη για να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και όχι εισπρακτικά μέτρα. Μάλιστα σε μια συζήτηση που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι στο εντευκτήριο της Βουλής, τουλάχιστον τρεις νέοι «παπανδρεϊκοί» βουλευτές, έλεγαν πως δεν είναι διατεθειμένοι αυτήν τη φορά να υιοθετήσουν σκληρά αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέτρα.

Πάντως υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνουν ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού συνιστούν μια «καλή εκλογική ατζέντα», καθώς ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να το «παίξει μάγκας εκ του ασφαλούς, κατηγορώντας τώρα την “τρόικα” ότι θέλει να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στον λαό και εκείνος δεν τα δέχεται, ασχέτως με το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών».


Σχολιάστε εδώ