Θύμα του ίντερνετ η δισκογραφία!

Σύμφωνα με στοιχεία από τη μουσική αγορά στην Ελλάδα, ο μεγάλος εχθρός της δισκογραφίας που την έχει στείλει σχεδόν στον τάφο είναι το ίντερνετ! Όταν το 66% των Ελλήνων «κατεβάζει» τα αγαπημένα του τραγούδια δωρεάν από το internet και το 61% αντιγράφει από τους φίλους του ή αγοράζει με 4 ευρώ αντεγραμμένα cd από μετανάστες, οι δισκογραφικές εταιρείες, τα δισκοπωλεία αλλά και οι καλλιτέχνες θα ματώσουν.

Είναι κοινό μυστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία αποκτά τη μουσική παράνομα, καθώς νόμιμα, διά της οδού της αγοράς, προτιμά μόνο το 46% από δισκοπωλεία και το 7% από το internet! Από πλανόδιους αγοράζει το 24%, αν και τα τελευταία χρόνια περνάνε και αυτοί κρίση λόγω του διαδικτύου! Το δωρεάν downloading προτιμάται και από άνδρες και από γυναίκες στις ηλικίες 18-30 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η οικονομική κρίση έχει συμβάλει κατά 26% στη μη αγορά νέων cd. Ωστόσο, και η υψηλή τιμή τους είναι από τους λόγους για την προαναφερθείσα πτώση κατά 11%.

Στο εξωτερικό, πάντως, έχει βρεθεί τρόπος για το παράνομο «κατέβασμα» τραγουδιών. Στο πρώτο στάδιο ο παράνομος χρήστης που κατεβάζει δωρεάν τραγούδια, θα προειδοποιείται με e-mail. Ύστερα, αν χρειαστεί, θα στέλνεται μία συστατική επιστολή και αν πάλι δεν συμμορφωθεί θα αποβάλλεται από το internet για ένα χρονικό διάστημα. Λέγεται ότι αν εφαρμόζονταν αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα, το 55% μετά τη δεύτερη προειδοποίηση θα σταματούσε, ενώ το 28% θα συνέχιζε. Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, έχουμε και λέμε… Ενδεικτικά το 1998 είχαμε 3.300 δισκοπωλεία στην Ελλάδα, ενώ πέρυσι μόλις 300! Πάντως, το αγαπημένο ρεπερτόριο για αντιγραφή είναι η ελληνική μουσική που φτάνει το 80% έναντι της ξένης, που περιορίζεται στο 20%…

Τι θα κάνουν όμως οι Έλληνες τραγουδιστές μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα; Θα αντιγράψουν τις λύσεις των ξένων καλλιτεχνών! Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την επικείμενη πτώση των πωλήσεων στη μουσική βιομηχανία, όλο και περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες διαθέτουν πλέον τα τραγούδια τους δωρεάν στο ίντερνετ. Ήδη υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν τραγούδια για download, προκαλώντας έτσι πρόβλημα στις δισκογραφικές εταιρείες που βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα. Στην Ελλάδα, κάποιοι καλλιτέχνες έκαναν ήδη το πρώτο βήμα προσφέροντας στο κοινό τους δωρεάν τραγούδια για download. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, σε συνεργασία με τη δισκογραφική του εταιρεία, είναι ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που προχώρησε επίσημα στη δωρεάν διαθεσιμότητα των τραγουδιών του στο διαδίκτυο.

Σε αντιδιαστολή με τον Φίλιππο καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τα άλμπουμ τους δωρεάν, μαζί με εφημερίδες ή κοσμικά περιοδικά. Η κίνηση αυτή δεν βλάπτει σχεδόν καθόλου τους καλλιτέχνες, αφού παίρνουν σημαντικό πακέτο, από το οποίο μερίδιο έχουν και οι δισκογραφικές εταιρείες.


Σχολιάστε εδώ