Εκρηκτικό κλίμα στο τρίγωνο Τουρκίας – Κύπρου – Ισραήλ

Με δηλώσεις του, ο επικεφαλής των Ενταξιακών Διαδικασιών της Τουρκίας στην ΕΕ, υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να υπερασπίσει τα δικά της δικαιώματα, καθώς και των Τουρκοκυπρίων, στο θέμα του φυσικού ερίου και των πετρελαίων στα ανοικτά της Κύπρου. Στο παρελθόν, είπε ο κ. Μπαγίς, η Τουρκία σε ανάλογες περιπτώσεις έστελνε τον στόλο της. Γι’ αυτό, τόνισε, υπάρχει ο στόλος και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι σοβαρή και μελετά όλα τα ενδεχόμενα.

Το τελεσίγραφο

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού συνέπεσαν με την απέλαση του ισραηλινού πρέσβη από την Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή.

Η επέλαση έγινε με τη λήξη της ημερομηνίας που η Τουρκία έθεσε για να της ζητηθεί από το Ισραήλ συγγνώμη, ως αποτέλεσμα της τραγωδίας της «φλοτίλας» το καλοκαίρι του 2010 όταν ακτιβιστές επιχείρησαν να σπάσουν το εμπάργκο το οποίο επιβάλλει το Τελ Αβίβ στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός επενέβη και έχασαν τη ζωή τους τούρκοι πολίτες. Η τουρκική κυβέρνηση τονίζει ότι η απέλαση του ισραηλινού πρέσβη είναι το πρώτο μέτρο, άρα αφήνεται να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Κύπρου και των πετρελαίων. Τα δύο ζητήματα συνδέονται, αφού η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί μερικές μέρες προτού η εταιρεία Noble Energy αρχίσει έρευνες στο Οικόπεδο 12, που μετονομάστηκε σε «Αφροδίτη». Το Ισραήλ επιμένει στη συνεργασία του με την Κύπρο, καθότι συνιστά τη μοναδική, υπό τις περιστάσεις, επιλογή.

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Στον χορό των αντιδράσεων συμμετέχουν και οι ηγέτες της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, που θεωρούν με δηλώσεις τους ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, διότι έχει και η δική τους Κοινότητα δικαιώματα στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είχε συναντηθεί με τουρκοκύπριους πολιτικούς, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο που στερεί από την Τουρκία τα δικαιώματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ