Εάν γίνει έκρηξη θα μας κρεμάσουν!

Ανεύθυνοι…

Στην ανάκριση που εξελίχθηκε όλη την προηγούμενη βδομάδα παρέλασαν όλοι οι πρωταγωνιστές της τραγωδίας, μεταξύ των οποίων ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου, εναντίον του οποίου εκκρεμεί υπόθεση εμπλοκής του σε παραποίηση πρακτικών για να δικαιωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος επίσης έδωσε για δυο συνεχόμενες μέρες κατάθεση. Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι ήταν ορθή η επιλογή της κατάσχεσης του φορτίου, αλλά, όπως τόνισε, η ευθύνη για τη φύλαξη και τη συντήρησή του ανήκε στην Εθνική Φρουρά και στο υπουργείο Άμυνας και όχι στον ίδιο. Από την πλευρά του, ο πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ανδρέας Σταύρου ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δική του ευθύνη και τα φόρτωσε στους ανωτέρους του, δηλαδή στον τέως αρχηγό Κωνσταντίνο Μισμπίκα, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι κακώς κατασχέθηκε και φυλάχθηκε το φορτίο και ότι την ευθύνη για το όλο θέμα την είχε ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης και ότι ο ίδιος ο τέως αρχηγός, όταν είχε γίνει η κατάσχεση και η φύλαξή τους, ήταν με άδεια στο εξωτερικό. Από τη διαδικασία γίνεται αντιληπτό ότι ο ένας μάρτυρας μετακυλίει την ευθύνη στον άλλον.

Μαρτυρία-σοκ

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Θεμιστοκλή Κυριάκου, λειτουργού επιθεώρησης εργασίας, ο οποίος είπε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά στις 5.7.2011 σχετικά με πρόβλημα σε κάποια κοντέινερ και επισκέφτηκε την επομένη, δηλαδή στις 6 του μήνα, πέντε μέρες πριν από την έκρηξη, το Μαρί, συναντώντας τους συνταγματάρχες Γεωργιάδη και Λάμπρου ενώ παρόντες ήταν και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Αφού είδαν από κοντά τα αποτελέσματα της μικρής έκρηξης που σημειώθηκε σε ένα από τα κοντέινερ, υπέθεσε μαζί με άλλους ότι δεν ενεπλάκησαν όλα τα υλικά και ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Έμφραγμα και
κρέμασμα

Σύμφωνα με τον Κυριάκου, όταν αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο, ο Γεωργιάδης, ο οποίος κατανοούσε ότι η πυρίτιδα υπέστη αλλοίωση, είπε: «Ο Θεός μάς προειδοποίησε και μας έστειλε ένα προειδοποιητικό έμφραγμα για να γλιτώσουμε την καρδιακή προσβολή». Και όπως πρόσθεσε, εφόσον έγινε μία έκρηξη είναι θέμα χρόνου πότε θα συμβεί η επόμενη. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κυριάκου, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Χαραλάμπους είπε τα εξής: «Γιατί δεν εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να μην κάνουμε τίποτε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση;» και ο Κυριάκου του απάντησε: «Επειδή αν γίνει έκρηξη, τότε ο κόσμος θα κρεμάσει εσένα που είπες να μην κάνουμε τίποτε και εμένα που συμφώνησα».

Από την άλλη, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση για τη μετακίνηση ή καταστροφή του φορτίου έπρεπε να ληφθεί είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε από τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έλειπαν στο εξωτερικό. Για αυτό ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε να ληφθούν προσωρινά μέτρα, κάτι που δεν έγινε ποτέ!


Σχολιάστε εδώ