Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η παγκοσμιοποίηση ως πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο, που εφευρέθηκε από τους στυλοβάτες του καπιταλιστικού συστήματος και διαφημίστηκε ως πρακτική που θα επιφέρει την ευημερία στους λαούς, άρχισε τώρα να μετατρέπεται σε παγκοσμιοποίηση της οργής. Της οργής των λαών για όσα συμβαίνουν στην πολιτική και οικονομική σκηνή. Αν παρακολουθήσει κανείς με προσοχή τα όσα δημοσιοποιεί ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, θα διαπιστώσει την οργή των λαών. Τι βλέπουμε στον Τύπο και ακούμε από τα κανάλια; Ολόκληρος ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε επαναστατική κατάσταση. Στις ΗΠΑ η πολιτική του Ομπάμα δεν κατάφερε ακόμη να κατευνάσει τα δίκαια παράπονα των νέγρων και των ανασφάλιστων πολιτών, που αριθμούν πολλά εκατομμύρια παραγκωνισμένου φτωχού πληθυσμού. Η Ευρώπη φλέγεται από τους αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι είναι θύματα της εξοντωτικής λιτότητας που εφαρμόζει σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα το ισχύον καθεστώς. Στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Ασίας έχουμε τους εργαζόμενους που οι αμοιβές τους περιορίζονται σε ένα πινάκιο φακής. Και τους εξαναγκάζουν σε παράνομη μετανάστευση. Στη Νότια Αμερική κυριαρχεί το έγκλημα και το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων και η μεγάλη πλειονότητα των λαών ζει σε παράγκες με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Και όλα αυτά προκαλούν οργή στους λαούς, αποτέλεσμα των επιλογών του κυριαρχούντος σήμερα οικονομικού συστήματος.

2

Η κρίση έριξε στον Καιάδα όλα τα χρηματιστήρια και οι αμαρτωλοί αυτοί «ναοί του χρήματος», όπως έχουν αποκληθεί, αισθάνονται τώρα πανικό. Τους επενδυτές του χρηματιστηρίου τους κατέλαβε πανικός, καθώς τα προγνωστικά για την οικονομία των ΗΠΑ είναι δυσοίωνα και πολλοί κίνδυνοι περιζώνουν την παγκόσμια οικονομία. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας και με πολύ υποβαθμισμένες τις αποδόσεις της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα κράτη (με εξαίρεση τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας) φυσικό είναι τα χρηματιστήρια να γνωρίζουν μαύρες μέρες. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να κατέρρεε εντελώς αυτός ο θεσμός, αλλά δυστυχώς αυτό δεν θα το απολαύσουμε. Εκείνο που θα πρέπει να επιδιώξει το σύστημα είναι μια κάθαρση αυτού του αμαρτωλού θεσμού. Εκεί έχουν παιχθεί περιουσίες, έχουν καταστραφεί οικονομικά πάρα πολλοί πολίτες και πολλές φορές έχει γίνει μια αναίτια μεταφορά εισοδήματος από τους φτωχούς επενδυτές στους πλούσιους παίκτες του χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέβηκε κάτω από τις 1.000 μονάδες, με τη μεγαλύτερη πτώση να τη γνωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές. Αυτή η πτώση των μετοχών των τραπεζών οφείλεται στην προοπτική του «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου. Πέρα από τα γενικά αίτια που έπληξαν όλα τα χρηματιστήρια, όπως είπαμε παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς εβλήθη από εξωτερικές και εσωτερικές δυσμενείς εξελίξεις. Και πολλοί ξαναθυμήθηκαν τις αμαρτίες της αλήστου μνήμης περιόδου 1999 – 2000.

3

Πολλοί οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζουν σαν παράδειγμα προς μίμηση την οικονομία του Παναμά. Και αποκαλούν «θαύμα» τα όσα κατάφερε το μικρό και φτωχό αυτό κράτος τη δύσκολη περίοδο της περασμένης δεκαετίας, δηλαδή από 2000 – 2010. Στη δύσκολη αυτή εποχή, που όλος ο πλανήτης αντιμετώπισε τη χειρότερη οικονομική κρίση, ο Παναμάς υπερηφανεύεται για το οικονομικό θαύμα που πέτυχε. Όπως ακριβώς υπερηφανευόταν και η μικρή Ιρλανδία τη δεκαετία του ’90. Στον Παναμά τη δεκαετία που έκλεισε ο μέσος όρος ετήσιας ανάπτυξης έφτασε στο 8% και μόνο η Κίνα έχει να παρουσιάσει τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δύο παράγοντες συνετέλεσαν στο καταπληκτικό αυτό επίτευγμα του Παναμά. Ο πρώτος, είναι η αύξηση των εσόδων που εισέπραξε το κράτος από την αξιοποίηση της διώρυγας, καθώς η αύξηση των ναύλων προκάλεσε και την αύξηση των «διοδίων» για τη διέλευση της διώρυγας. Ο δεύτερος παράγων είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Παναμά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Είναι γεγονός ότι έδωσε πολλά προνόμια στα ξένα κεφάλαια και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί εκεί ένα αποικιοκρατικό καθεστώς. Έτσι αναπτύχθηκε στον Παναμά ένας πανίσχυρος κλάδος παροχής υπηρεσιών σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Καθόσον αφορά την αξιοποίηση της εμπειρίας από τις οικονομικές εξελίξεις του Παναμά από την πλευρά της δικής μας κυβέρνησης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι λάθος η τιτλοποίηση και πώληση μελλοντικών εσόδων του κράτους, καθώς και η εγκαθίδρυση εδώ νεοαποικιακού καθεστώτος για ενδεχόμενες ξένες επενδύσεις.


Σχολιάστε εδώ