ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ή ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Η πολιτική του επιχειρηματολογία θα εστιαστεί στην ανάγκη να δώσουν οι κάλπες στο πρώτο κόμμα μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε ως κυβέρνηση να εφαρμόσει αμιγώς την πολιτική του, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις που θα «νοθεύσουν» το πρόγραμμά του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και πολύ νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς θα αναδείξει τις θεμελιώδεις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η διευθέτηση των προβλημάτων της καθημερινότητας κ.λπ., προκειμένου να υπογραμμίσει τις δυσχέρειες που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, η οποία όχι μόνο δεν θα έδινε λύσεις στα επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Σημείο αιχμής της προεκλογικής εκστρατείας θα αποτελέσει, όπως είναι φυσικό, το θέμα της οικονομίας, όπου ο κ. Σαμαράς θα δεσμευτεί ευθέως και με κατηγορηματικό τρόπο ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου, την ίδια στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία και «αρκείται στο να υλοποιεί τις εντολές της τρόικας», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στελέχη της ΝΔ.

Στο επιτελείο της Συγγρού εκτιμούν ότι η παταγώδης αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων, που πιθανόν θα έβλεπαν θετικά μια συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων μετά τις εκλογές. Κορυφαία στελέχη της παράταξης εκτιμούν ότι η σαφής και ξεκάθαρη θέση του κ. Σαμαρά θα αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες, ώστε η ΝΔ να βελτιώσει σταδιακά τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις και να διαμορφώσει «ρεύμα πλειοψηφίας». Με τα σημερινά δεδομένα, και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στη Συγγρού, υπάρχει πολύς δρόμος για να καλυφθεί αυτή η απόσταση, αφού παρά τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης τα οφέλη για τη ΝΔ είναι περιορισμένα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το κλίμα θα αρχίσει να βελτιώνεται το επόμενο διάστημα και ότι «όταν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες θα αποφασίσουν με γνώμονα την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος»!

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτοδυναμίας, η ηγεσία της ΝΔ αποκρούει μετά βδελυγμίας τα σενάρια συγκυβέρνησης που διακινούνται από κυβερνητικά στελέχη, συνεπικουρούνται όμως ταυτόχρονα και από ορισμένους βουλευτές της παράταξης (Μητσοτάκης, Χατζηδάκης κ.ά.), κάτι που αναπόφευκτα «θολώνει» το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει ο κ. Σαμαράς, γι’ αυτό και την κατάλληλη στιγμή θα δοθούν ρητές οδηγίες προς όλους να αποφύγουν στις δημόσιες δηλώσεις την ανακύκλωση των συγκεκριμένων σεναρίων.

«Αν θέτουμε με δική μας πρωτοβουλία ζήτημα συγκυβέρνησης, είναι σαν να ομολογούμε ότι δεν πιστεύουμε σε μια καθαρή νίκη στις επόμενες εκλογές», επισημαίνουν κομματικοί παράγοντες.

Υπάρχουν ωστόσο και βουλευτές που υποστηρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, και ως εκ τούτου το κόμμα πρέπει να διαμορφώσει παράλληλα και στρατηγική συνεργασιών για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αν το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές δεν απέχει πολύ από το όριο της αυτοδυναμίας, το κόμμα θα αρνηθεί να συμπράξει κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ και θα προτιμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, ευελπιστώντας ότι οι πολίτες υπό το φως της ακυβερνησίας θα του δώσουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υποχρεωθεί να συναινέσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους λιγότερους συμβιβασμούς.

Από την άλλη, οι πιο «σκληροί» ούτε που θέλουν να σκέφτονται αυτήν την εκδοχή, πιστεύοντας ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει… να πάει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενώ οι πιο μετριοπαθείς βλέπουν σχεδόν «εφιαλτική» μια τέτοια διαδικασία, με τις σημερινές συνθήκες και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.

Παρά τις αλλεπάλληλες διακηρύξεις του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, στη ΝΔ επιμένουν ότι αυτές είναι αναπόφευκτες, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος των κοινωνικών και όχι μόνον αντιδράσεων, δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την «τρόικα».

Την εκτίμηση αυτή ήρθε να την ενισχύσει η εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές, με αποτέλεσμα τη διακοπή και την επανάληψή τους από τις 14 Σεπτεμβρίου. Προφανώς και δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του κ. Βενιζέλου ότι η διαδικασία ήταν προσυμφωνημένη και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στον διάλογο με τους επικεφαλής της «τρόικας». Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ότι «το ίδιο έργο παίζεται πριν από κάθε δόση του δανείου» και ότι τελικά «θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και η δόση θα δοθεί κανονικά και αυτήν τη φορά».

Στη Συγγρού αποδίδουν την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε δύο ακόμη παράγοντες, που κατά την άποψή τους θα επηρεάσουν αποφασιστικά τις εξελίξεις: Πρώτον, στην αδυναμία του Γ. Παπανδρέου να συντονίσει και να επιβάλει ενιαία γραμμή στο Υπουργικό Συμβούλιο, με συνέπεια τις συχνές τριβές και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις κυβερνητικών στελεχών.

Δεύτερον, στο ότι αρκετοί υπουργοί που διαπιστώνουν ότι η αποτυχία είναι αναπότρεπτη και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θέλουν να… αποδράσουν. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών (Α. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας) που έθεσαν ευθέως θέμα πρόωρων εκλογών ή συγκυβέρνησης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ, με τον εκπρόσωπό της Γ. Μιχελάκη να δηλώνει ότι «δεν μπορούν να κυβερνήσουν και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις»!


Σχολιάστε εδώ