Άπειροι και ανεύθυνοι γιατί είπαν την αλήθεια…

Στο δημοσιονομικό δελτίο του Αυγούστου δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία της κυβέρνησης και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός και η δυναμική του χρέους είναι πια εκτός ελέγχου!

Μήπως η «τρόικα» έχει καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα;

• Αν δεν λείπει κάτι από αυτήν την κυβέρνηση είναι η αποφασιστικότητα να καταργεί κάθε αντίθετη από την κρατούσα φωνή, ειδικά όταν επιχειρεί να πει τα αυτονόητα για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Μάλιστα δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν ακόμα κι αν πρόκειται για επιστημονικό όργανο της Βουλής που συστάθηκε για να εκφράζει άποψη, διορίστηκε πρόσφατα στην αρχή του καλοκαιριού με υπόδειξη του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, του οποίου η πρόεδρος και οι τρεις καθηγητές που το στελέχωναν είχαν αξιοποιηθεί από εκείνον στη διάρκεια της θητείας του ως μέλη σε διάφορες άλλες επιτροπές. Σωστά το σκέφτηκε ο κ. Βενιζέλος. Αφού, σου λέει, η επικεφαλής του επίμαχου Γραφείου Σ. Μπαλφούσια δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα…

Και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν δίστασε στιγμή να ανταποδώσει στους τεχνοκράτες της επιλογής του το άδειασμα που επεφύλαξαν στην κυβέρνηση. «Έχουμε μια έκθεση, από ένα Γραφείο που μόλις συστάθηκε, με ακραίους χαρακτηρισμούς που δεν μπορούν να υποστηριχτούν από κανέναν διεθνή οργανισμό. Την παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε τη ζητήσαμε», είπε στη Βουλή δικαιώνοντας τον διάδοχό του!

• Ιδού το σκεπτικό βάσει του οποίου συστάθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και οι αρμοδιότητές του μεταξύ των οποίων προφανώς εντάσσεται και η σύνταξη των μηνιαίων δημοσιονομικών δελτίων: Είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, τη συγκέντρωση, ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό του κράτους, την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με την παροχή των αναγκαίων για το έργο τους πληροφοριών και στοιχείων. Στις αρμοδιότητές του είναι η έκδοση τακτικών εκθέσεων.

Λέει πουθενά ότι απαγορεύεται να δημοσιοποιεί τις απόψεις του;

• Η κ. Μπαλφούσια πέρασε την τελευταία μέρα της στο Μέγαρο της Βουλής ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους πριν ανακοινωθεί η παραίτησή της το βράδυ, στο γραφείο του προέδρου Φίλιππου Πετσάλνικου, τον οποίο από την ώρα της δημοσιοποίησης της έκθεσης βομβάρδιζε επίσης με τηλεφωνήματα ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ζητώντας διευκρινιστική δήλωση ή την κεφαλή της επί πίνακι. Δεν δέχτηκε και δεν ανακάλεσε την παραίτησή της. Το πολυσέλιδο κείμενο που βρέθηκε στα χέρια των δημοσιογράφων διέρρευσε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, και δεν είχε τεθεί υπόψη του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Το περιεχόμενό του με βάση τη μελέτη της Ανεξάρτητης –σημειωτέον– Αρχής που δεν κατάφερε να προσαρμόσει τα νούμερα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ξεσήκωσε θύελλα. Ανέφερε ότι δεν βγαίνει το Μεσοπρόθεσμο, ότι η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου… Στο κείμενο αποκαλύπτεται επίσης ότι είχε προηγηθεί έκθεση που δεν δημοσιοποιήθηκε με ανάλογες διαπιστώσεις για την αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης και διεύρυνσης του πρωτογενούς ελλείμματος. Στην παραίτησή της, που κοινοποιήθηκε μετά πολύωρη αναμονή, η κ. Μπαλφούσια επικαλείται τις προκληθείσες αντιδράσεις, αλλά και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών.

• Η κυπριακής καταγωγής διδάκτωρ Οικονομικών Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια διορίστηκε στη θέση αυτή στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, έπειτα από πρόταση του προέδρου της Βουλής και υπόδειξη προφανώς του τότε υπουργού Οικονομικών που είχε αξιοποιήσει την ίδια και τα μέλη του Γραφείου, που ορίστηκαν ύστερα από δύο μήνες, σε διάφορες άλλες επιτροπές. Υπήρξε ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ΚΕΠΕ, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου την είχε τοποθετήσει μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης τον Οκτώβριο του 2009 όπως και το μέλος του Γραφείου Βασίλη Μανεσιώτη, σύμβουλο επίσης της Τράπεζας της Ελλάδας σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Μέλη του Γραφείου επελέγησαν επίσης οι καθηγητές Οικονομικών Ηλίας Τζαβαλής, μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Βασίλης Πατσουράτης, επιστημονικός σύμβουλος ΙΤΕΠ. Αυτοί λοιπόν είναι οι κατά τον κύριο Βενιζέλο άσχετοι του παραιτηθέντος Γραφείου…

• Την επιλογή του επιστημονικού προσωπικού πήρε πάνω της η κ. Μπαλφούσια. Η ίδια επέλεξε τους προαναφερόμενους τεχνοκράτες, προκαλώντας την οργή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού προ τριμήνου –την οποία σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής παρέκαμψε– και κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θεώρησαν ότι το νεοσύστατο όργανο είναι παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή!

Προεξάρχων ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε πει ότι πρόκειται για ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών που λένε πάντα την παπαγαλία τους, είναι δηλαδή μια υπαλληλοποιημένη επιτροπή. Μαζί του συμφώνησαν ο Κ. Γείτονας, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης και η αντιπολίτευση.

Δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τότε πόσο γρήγορα θα διαψεύδονταν.

• Εύστοχα τα σχόλια αφενός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου («τι φταίνε οι επιστήμονες όταν οι αριθμοί δεν υπακούουν;»), αφετέρου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη: «Όταν τα μηνύματα κραυγάζουν την αποτυχία, επανεξετάζεις κι αλλάζεις την αποτυχημένη πολιτική. Δεν προσπαθείς να σκοτώσεις τον αγγελιοφόρο»…

• Το μόνο που μένει είναι να υλοποιηθεί η υπόδειξη του κ. Βενιζέλου στον πρόεδρο της Βουλής ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού…

Από τις 3 Αυγούστου τα φώναζαν…

Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν η βόμβα-έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που διαπιστώνει ότι είναι εκτός ελέγχου το χρέος. Όπως θυμίζει ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας:

Στις 3 Αυγούστου το πρώτο Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο του Γραφείου Προϋπολογισμού επεσήμαινε την πλήρη κατάρρευση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2011 και τόνιζε ότι η δυναμική του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη.

Επίσης στις 31 Αυγούστου το δελτίο του Γραφείου Προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι η ύφεση φέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη, το πρωτογενές έλλειμμα διογκώνεται, η δυναμική του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη.

Αυτά δεν τα είχε πάρει χαμπάρι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος;


Σχολιάστε εδώ