(QATAR)ΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΧΑΡΗ

Τότε είχε αποστείλει σχετικό σημείωμα προς τον Παπανδρέου με το οποίο του επεσήμανε την ανάγκη -αν και ο ίδιος είχε νομικά προωθήσει με τα προεδρικά διατάγματα που είχε συντάξει μαζί με τον κ. Σωτήρη Λύτρα, γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, την… τριχοτόμηση του Εμπορικής Ναυτιλίας, με το Λιμενικό Σώμα να πηγαίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα θέματα ρύπανσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Ναυτιλία στο υπουργείο… Ανταγωνιστικότητας – επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που ήταν μονόδρομος και το ζητούν επίμονα οι εφοπλιστές. «Διαφορετικά δεν έχει νόημα να παραμένω σε ένα τέτοιο υπουργείο…», φέρεται να είχε γράψει τότε στον πρωθυπουργό. Απάντηση όμως ο Παμπούκης δεν έλαβε από τον Παπανδρέου. Ότι το σκέφτεται, του μετέφεραν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, περίμενε, θα δούμε.

Υπουργός με πολιτικό
προϊστάμενο τον γενικό
του γραμματέα!

Δύο μήνες μετά τον ανασχηματισμό το ποτήρι ξεχείλισε. Η τορπίλη που εκτόξευσε με την παραίτησή του είχε στόχο να προκαλέσει ένα γερό ταρακούνημα, αδιαφορώντας αν το καράβι θα μπάσει νερά. Η αναφορά του για επανασύσταση του ΥΕΝ δεν ήταν καθόλου τυχαία τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η απάντηση του πρωθυπουργού καθυστερούσε, με δεδομένη δε την κατάσταση στο υπουργείο, όπου τίποτα δεν δουλεύει, αλλά και την ακλόνητη πίστη του ότι η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου θα συμβάλει στη λύση των προβλημάτων της Ναυτιλίας, θα δώσει αέρα στα πανιά της και θα ικανοποιηθεί ο εφοπλιστικός κόσμος, ένιωθε ότι τον κοροϊδεύουν. Όταν μάλιστα στις 11 Αυγούστου ορισμένες από τις αρμοδιότητές του μεταφέρθηκαν στον… γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Λίτινα, έναν ηλικιωμένο που επιλέχθηκε μέσω opengov από την εποχή του Γιάννη Διαμαντίδη και παρέμεινε και μετά, συνειδητοποίησε ότι πρόθεση για ίδρυση υπουργείου που θα είναι λειτουργικά, διοικητικά και επιχειρησιακά αυτόνομο, δεν υπάρχει στο Μαξίμου παρά τα περί του αντιθέτου κατά καιρούς λεγόμενα. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Αναπληρωτής υπουργός να αναφέρεται στον γενικό του γραμματέα!

Οι σχέσεις με Παπουτσή
και Χρυσοχοΐδη

Με τους δύο υπουργούς οι σχέσεις του ήταν ίσα βάρκα ίσα νερά. Με τον Παπουτσή όμως είχε από την πρώτη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όταν κατηφόρισε στο Λιμάνι και είδε έξω από το υπουργείο φαρδιά πλατιά την επιγραφή που με μεγάλα γράμματα έγραφε: «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος», απασφάλισε την τορπίλη και άρχισε να στέλνει email και σημειώματα προς τον πρωθυπουργό για επανασύσταση του ΥΕΝ. Με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μέχρι πρότινος διατηρούσε καλές σχέσεις, από τότε που ο Παμπούκης ήταν υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τις μεγάλες επενδύσεις.

Οι σχέσεις τους πέρασαν κάποια κρίση με τη διένεξη που είχαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Όμως ομαλοποιήθηκαν, σε βαθμό μάλιστα που ήθελε να πάρει στο υπουργείο για γραμματέα τον πρώην γενικό γραμματέα του Χρυσοχοΐδη όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τον Γρηγόρη Τασούλα, που τελικά δεν έγινε. Όμως χάλασαν τις τελευταίες ημέρες, όταν διαπίστωσε ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν ριζικά αντίθετος στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Προφανώς γιατί θα έχανε σημαντικό κομμάτι το υπουργείο του.

Τρεις λαλούν
και δυο χορεύουν

Ο Παμπούκης ήθελε, γιατί το πίστευε, αλλά και γιατί ήταν απαίτηση της ναυτικής οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας, που θεωρούν τη Ναυτιλία τον σημαντικότερο πλουτοπαραγωγικό τομέα της χώρας, την ίδρυση ΥΕΝ, ο Χρυσοχοΐδης όμως ήθελε να απορροφηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Παπουτσής να είναι στη δική του αρμοδιότητα το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή, επειδή είναι… στα Σώματα Ασφαλείας. Άλλος δηλαδή ήταν υπεύθυνος για την αστυνόμευση και ό,τι συμβαίνει στη θάλασσα, άλλος για τα λιμάνια και άλλος για εκτός ζώνης λιμανιών.

Τελικά ο Παμπούκης επέμενε στην ανάγκη ύπαρξης νέου ΥΕΝ και αυτό το είπε και δημόσια από τη ΝΕΤ το πρωί της περασμένης Τρίτης. Μάλιστα οι θέσεις του προκάλεσαν το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού χωρίς την παρουσία του, με τη συμμετοχή της Ρεγγίνας Βάρτζελη, του Δημήτρη Ρέππα, των Χρυσοχοΐδη και Παπουτσή, αλλά και του Παμπούκη, όπου συζήτησαν για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας κατά τις προτάσεις του Χάρη.

Στη σύσκεψη ειπώθηκαν τα πάντα και στο τέλος ο Παμπούκης έμεινε με την εντύπωση ότι επιτέλους θα υπάρξει λύση προς την κατεύθυνση που υποστηρίζει. Όχι φυσικά για την καρέκλα, να αναβαθμιστεί σε υπουργό. Συμφωνήθηκε μάλιστα να κάνει σχετική εισήγηση ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος και να διατεθούν από τον Παπουτσή 500 άνδρες του ΛΣ για την επόμενη πενταετία, που θα χρειαστούν για να λειτουργήσει αυτόνομα το Ναυτιλίας. Όμως την επομένη ημέρα ο Παπουτσής, άγνωστο γιατί, δήλωσε ότι είναι αντίθετος, ο δε Χρυσοχοΐδης ήταν στο ίδιο κλίμα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Χρήστος Παπουτσής μάλιστα σε έντονο ύφος είπε ότι ορισμένοι υπονομεύουν τις επιλογές της κυβέρνησης…

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το οποίο ο Παμπούκης απουσίαζε γιατί είχε συγκεκριμένο ραντεβού στο γραφείο του, ήρθε η δήλωση του Μόσιαλου, ότι η δομή της κυβέρνησης δεν αλλάζει, που έκανε τον Χάρη… μπουρλοτιέρη. Με τη γνωστή πολιτική του αγένεια -αν και ευγενικός ως άνθρωπος- ο διάδοχος του Παμπούκη στο πόστο του υπουργού Επικρατείας ήταν η αιτία της παραίτησης, όπως ο Παμπούκης υποστηρίζει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει κάποτε: «Γνώμη μού αλλάζετε, απόφαση όμως δεν μου αλλάζετε» και ο Παμπούκης είναι θιασώτης αυτής της ιστορικής φράσης του Ανδρέα. Παραμένει αμετανόητος σ’ αυτό που πιστεύει. Πήρε την απόφασή του, και δεν την άλλαξε παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεργάτες του αλλά και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, με την οποία μίλησε για πάνω από μία ώρα. Ωστόσο ορισμένοι από τους συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο Παμπούκης επιχείρησε ηρωική έξοδο από το καράβι που καταλάβαινε ότι βουλιάζει.

Το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ απογοητευμένος από τη γενική πολιτική κατάσταση και ιδίως με την οικονομία, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι γίνεται, γνωστού όντος ότι οι σχέσεις του με τον Βενιζέλο από τότε που ήταν πρώτο βιολί στο Μαξίμου είναι εξαιρετικά θερμές. Ο Παμπούκης άλλωστε ήταν αυτός που έφερε πιο κοντά τον Βενιζέλο στον Παπανδρέου και εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις τους, που παρέμεναν ψυχρές μετά την άγρια σύγκρουση για την αρχηγία.

Τέλος ο Χάρης για τον Γιώργο
και οι μυστικές αποστολές

Πρέπει να σημειωθεί ότι το βαθύ ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είδε τον Παμπούκη με συμπάθεια (όπως και τον Βενιζέλο), παρότι ο Χάρης βοήθησε καταλυτικά τον Παπανδρέου το 2007 στη μάχη εναντίον του τωρινού πολιτικού του συμμάχου. Και ήταν αυτός που τον κράτησε όρθιο. Ο Βενιζέλος προσπάθησε να αποτρέψει τον Παμπούκη, να μην παραιτηθεί, αλλά η απόφασή του ήταν αμετάκλητη. Ο Χάρης Παμπούκης ήταν ο άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου για όλες τις μυστικές αποστολές. Πρόσφατα τον είχε στείλει στη Γερμανία, όπου συνάντησε στενότατο συνεργάτη της Μέρκελ και του μετέφερε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, πιέζοντας με τον τρόπο αυτό να παρθεί απόφαση για στήριξη της χώρας μας. Ήταν επίσης εκείνος που διαμόρφωσε τις σχέσεις για επενδύσεις Καταριανών στο Ελληνικό, και ακόμη είχε επισκεφθεί το Ισραήλ για επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως στην ενέργεια. Ο Παμπούκης είχε λύσει και το πρόβλημα με τους Κινέζους που απειλούσαν να φύγουν από το Λιμάνι, με την Cosco να ζητάει τα χρήματα από την επιστροφή ΦΠΑ και τον τότε «τσάρο» της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου να αντιδρά. Είχε επίσης πρωταγωνιστήσει σ’ ένα σωρό άλλες υποθέσεις που παραμένουν άγνωστες, όπως και η προσφορά του συνολικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος χάνει άλλον ένα έμπιστο και ικανό συνεργάτη, που βρισκόταν κοντά του από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο κύκλος του πρωθυπουργού μικραίνει, με όλο και πιο λίγους ικανούς ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν και τι μπορούν, αφήνοντας χώρο μόνο σ’ εκείνους τους υπουργούς που εμφανιζόμενοι ως μεταρρυθμιστές διαλύουν με τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις και επιλογές τους τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Όμως έτσι η αντίστροφη μέτρηση συμπεριλαμβάνει πλέον και τον ίδιον, αφού οι αντιδράσεις από εδώ και πέρα θα είναι ραγδαίες από εκείνους που θέλουν να βάλουν φραγμό στα σχέδια των μονεταριστών της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ