MUSIC+MEDIA

// Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους οργανισμούς διαχείρισης δικαιωμάτων και κυρίως την ΑΕΠΙ.

// Η ΑΕΠΙ, οπλισμένη με πολλές διατάξεις του νόμου, ακόμα περισσότερα δεδικασμένα και πολλούς νομικούς μόνιμο προσωπικό της, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και ειδικά τον χώρο των Μέσων.

// Αυτό έχει αποτέλεσμα μια υπόθεση η οποία μπορεί να ξεκίνησε σαν απλή κόντρα ανάμεσα στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ και την ΑΕΠΙ να εξελιχθεί σε υπόθεση ολόκληρου του κλάδου.

// Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αρκετή πίεση, η οποία φαίνεται να αποδίδει, προς την κατεύθυνση της κατάργησης διατάξεων οι οποίες έκαναν στην πράξη αδύνατο να εμφανιστεί άλλος ανταγωνιστικός οργανισμός συλλογής δικαιωμάτων.

// Η πίεση αυτή είναι οργανωμένη και φαίνεται να έχει την υποστήριξη πολλών καλλιτεχνών, αφού απώτερος στόχος φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός νέου οργανισμού ο οποίος θα έχει τη μορφή μη κερδοσκοπικού, θα διοικείται από καλλιτέχνες και θα συμφωνήσουν μ’ αυτόν όλα τα εθνικά Μέσα, διακόπτοντας παράλληλα τη συνεργασία τους με την ΑΕΠΙ.

// Αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν υπονομεύτηκαν με διαφόρους τρόπους, ο σημαντικότερος των οποίων ήταν ότι η ΑΕΠΙ έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της με τέτοιο τρόπο ώστε ζητούνται ονομαστικά συμβάσεις συνεργασίας μαζί της (και όχι γενικά από κάποιον φορέα πνευματικών δικαιωμάτων) από τους περισσότερους φορείς της χώρας.

// Την κίνηση αυτή στηρίζουν και οι δισκογραφικές, καθώς, πέραν της μόνιμης πολεμικής που έχουν ενάντια στην ΑΕΠΙ, εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες από το ότι έχει παράλογες για την εποχή απαιτήσεις για το ύψος αλλά και τον τρόπο πληρωμής δικαιωμάτων από δισκογραφικές πωλήσεις.

// Στόχος των Μέσων είναι η κίνηση αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται στην κίνησή τους αυτή να έχουν και τη συνδρομή της ΕΡΤ, με την οποία η ΑΕΠΙ είχε μακρόχρονες νομικές υποθέσεις ανοικτές.

// Οι περικοπές στη δομή της ΕΡΤ και η μείωση του αριθμού των σταθμών της (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών), όπως ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, δημιουργούν έτσι και αλλιώς νέα δεδομένα σε σχέση με τα δικαιώματα τα οποία ο οργανισμός καλείται να καταβάλλει.

// Η συγκυρία είναι ιδιαίτερη και κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει έντονο πρόβλημα σε όσους καλλιτέχνες έχουν ένα σταθερό εισόδημα λόγω της ύπαρξης της ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι το μέγεθος και την οργάνωση που έχει δεν τη συναντά κανείς στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.


Σχολιάστε εδώ