7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν προειδοποιήσει τον Παπανδρέου ότι θα καταψήφιζαν!

Μέχρι την ύστατη ώρα βουλευτές απειλούσαν να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο ή να απόσχουν από την ψηφοφορία στην περίπτωση που η Άννα Διαμαντοπούλου δεν προχωρούσε σε συγκεκριμένες διορθωτικές παρεμβάσεις βασικών ρυθμίσεων. Για τις προθέσεις τους είχαν ενημερώσει και το Μέγαρο Μαξίμου (πιθανότατα μέσω της Ρεγγίνας Βάρτζελη), ενώ φημολογείται ότι είχαν αποστείλει και επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο.
Μεταξύ των βουλευτών ήταν οι: Λ. Κατσέλη, Κ. Καρτάλης, Οδ. Βουδούρης, Ευ. Καϊλή, Σπ. Βούγιας, Αντωνακόπουλος και Καρανίκας, ενώ ως λέγεται διαφωνίες είχε εκφράσει και ο Δ. Κρεμαστινός. Οι ενστάσεις των βουλευτών εστιάζονταν κυρίως στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων, στην αξιολόγηση-προαγωγή των καθηγητών κ.ά. Παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν οι περισσότεροι εμφανίζονταν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις «απειλές» τους, γεγονός που σήμανε συναγερμό στους αρμόδιους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Προέτρεπαν μάλιστα την κ. Διαμαντοπούλου να υιοθετήσει ορισμένες από τις προτάσεις που είχαν διατυπώσει (Κατσέλη, Καρτάλης…) προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να αποτραπούν πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Μεταξύ των βουλευτών το κλίμα ήταν τεταμένο και για έναν επιπλέον λόγο: Λόγω της στάσης που τήρησε η κ. Διαμαντοπούλου, καθώς -όπως σημείωναν- είχαν εδώ και ημέρες θέσει υπόψη της τις διαφωνίες, όσο και τις προτάσεις τους, πλην όμως εκείνη τις αγνόησε. «Αν τις είχε λάβει υπόψη της, θα είχε αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση», υπογράμμιζαν λίγο μετά αφ’ ότου η υπουργός ανακοίνωσε τις αλλαγές, μετά από απαίτηση και της ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο «διαρροών» στην ψηφοφορία έπαιξε ρόλο και στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Γεγονός είναι ότι στην οριστική του μορφή ο νόμος που ψηφίσθηκε από τη Βουλή απέχει πολύ από το αρχικό κείμενο που παρουσίασε η κ. Διαμαντοπούλου, το οποίο περιέφερε σαν «ευαγγέλιο» και εμφανιζόταν αμετακίνητη στις προτάσεις της. Ανεξαρτήτως αυτού πάντως η υπερψήφισή του από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (250) μπορεί να θεωρηθεί «ιστορική», καθόσον είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης που ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία εξασφαλίζει τόσο ευρεία πλειοψηφία.


Σχολιάστε εδώ