Όσο η σύμβαση του Θρύλου ο «εξορθολογισμός» της ΕΡΤ

Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας με το κόψιμο ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και τη σταδιακή μείωση των θέσεων εργασίας δεν έχει δημοσιονομικό όφελος, και θα μπορούσε να προέλθει από τη μείωση άλλων λειτουργιών της ΕΡΤ ή αντίστοιχα από την αύξηση της παραγωγικότητας. Ούτως ή άλλως τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχαν οι διοικήσεις Γαμπρίτσου και Ταγματάρχη, στους τελευταίους 19 μήνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είναι εντυπωσιακά και δεν δικαιολογούν το προτεινόμενο σχέδιο. Όταν στο εξάμηνο η εταιρεία έχει πλεόνασμα 27, 8 εκατ. και υπολογίζει στο τέλος του έτους 57 εκατ. ευρώ, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που θα προκαλέσει όλη αυτήν την αναστάτωση για να έχει επιπλέον όφελος 8,3 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές αυτές μπορούν να αποφευχθούν ακόμη και τώρα.

Αν περιοριστεί στα ετήσια έσοδα των 300 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος και θα σώσει τις θέσεις εργασίας εντός της εταιρείας και θα βοηθήσει να υποστηριχθεί η οπτικοακουστική αγορά, διαθέτοντας 100-150 εκατ. σε προγράμματα, σειρές και ντοκιμαντέρ και συμπαραγωγές με την ιδιωτική τηλεόραση. Αντιθέτως όμως φαίνεται πως τελικός στόχος είναι, στο βάθος του χρόνου, να καταργηθεί το ανταποδοτικό τέλος, όπως συμβαίνει ήδη στην Ουγγαρία.

Ο υπουργός Επικρατείας Η. Μόσιαλος σχεδιάζει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου το 2012, έτσι ώστε να καλυφθούν οι συνολικές ζημιές των 60 εκατ. ευρώ και «να καταστεί η εταιρεία κερδοφόρος». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό έγινε από τη δουλειά των υπουργών Γερουλάνου και Χυτήρη, δεν εξηγεί κανείς γιατί η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του κεφαλαίου, εφόσον σε μια προοπτική τριετίας, ως το 2013, με σταθερό το ανταποδοτικό τέλος, η εταιρεία θα καλύψει τις υποχρεώσεις της, χωρίς απώλειες.

Λουκέτα χωρίς αξιολόγηση

Το ενδιαφέρον είναι πως το σχέδιο των συγχωνεύσεων εξαγγέλθηκε χωρίς να υπάρχει μια μελέτη από εταιρεία ή πρόσωπα για το κόστος λειτουργίας των μονάδων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σχέδιο της ομιλίας του Η. Μόσιαλου στη συνέντευξη Τύπου, το οποίο εστάλη την περασμένη Δευτέρα 22 Αυγούστου, γίνεται λόγος, για παράδειγμα, για «ενεργειακό όφελος περίπου 1 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση της ΕΤ1. Αν όμως το συνολικό όφελος για την ΕΡΤ είναι 8,3 εκατ. ευρώ, πόσο αξιολογείται η ΕΤ1, διαθέτοντας το καλύτερο πανελλαδικό τηλεοπτικό δίκτυο;

Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για ετήσιο όφελος 150.000 από την άμεση έναρξη δικτύωσης του κεντρικού ραδιοσταθμού της ΕΡΤ με τους περιφερειακούς σταθμούς μέσω δορυφόρου αντί των γραμμών του ΟΤΕ. Από τον περιορισμό των εκπομπών της ραδιοφωνίας στα μεσαία και στα βραχέα 1,145 εκατ. ευρώ. Από το ετήσιο κόστος ενοικίασης κυκλωμάτων του ΟΤΕ για τη μεταφορά σήματος/δεδομένων μείωση περίπου 0,8 εκατ. ευρώ. Από τις εξοικονομήσεις των συνδρομών στα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού 350.000 ευρώ. Από τη διακοπή της «Ραδιοτηλεόρασης» 1 εκατ. ευρώ, όταν όλοι γνωρίζουν πως το πραγματικό πρόβλημα με το περιοδικό είναι τα DVD που παρήγαγε ανεξέλεγκτα στο παρελθόν, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση (2010) της διοίκησης της ΕΡΤ.

Ακόμη γίνεται λόγος για εξοικονόμηση 2,1 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές προσωπικού, την ορθολογική διαχείρισης των δαπανών για ταξίδια (0,3 εκατ. ευρώ από το 2011) την αξιολόγηση όλων των δαπανών μέσω τρίτων (1 εκατ. ευρώ ετησίως, από το 2012) αλλά και τη «σταδιακή μείωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ ΑΕ», που «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας».

Αναφέρεται πως το συνολικό ποσό των 8,3 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνει τις εξοικονομήσεις από την ένταξη των προγραμμάτων της ΕΤ1 και του ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ στη ΝΕΤ και την ΕΤ3».

Μόσιαλος: «Θα επανεξετάσουμε
το ανταποδοτικό»

Μιλώντας στον «Βήμα FM» (Β. Χιώτης- Ν. Παπαδόπουλος), ο υπουργός Επικρατείας είπε μεταξύ άλλων πως «όταν εξορθολογιστεί η εταιρεία -και θα γίνει αυτό- θα επανεξετάσουμε και το ανταποδοτικό τέλος, ίσως και εντός του έτους. Δήλωσε πως ο αριθμός των συμβασιούχων θα μειωθεί στους 250 από 550 που είναι σήμερα και πως «παράλληλα, υπάρχει και μείωση του προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου».


Σχολιάστε εδώ