Χάκερ «μηδένισαν» την Επιτροπή Ανταγωνισμού!
• Σχόλια για το (ανύπαρκτο) έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε την περασμένη Κυριακή η στήλη και ο πρόεδρος της Αρχής, Δ. Κυριτσάκης, έσπευσε να μας διαψεύσει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάς προέτρεψε, μάλιστα, να κάνουμε ένα «σερφάρισμα» στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, για να πληροφορηθούμε περισσότερα για το πλήθος των αποφάσεων που έχει εκδώσει η αντιμονοπωλιακή Αρχή της χώρας μας και για τις συγκλονιστικές κυρώσεις που έχει επιβάλει σε παρανομούσες επιχειρήσεις.
• Φαίνεται, όμως, ότι το σύμπαν συνωμοτεί κατά του προέδρου της Επιτροπής και των «λαγωνικών» της, που «ξετρυπώνουν» το ένα καρτέλ μετά το άλλο: Την Πέμπτη δοκιμάσαμε, όπως κάνουμε συχνά, να περιηγηθούμε την ιστοσελίδα της Επιτροπής, αλλά δοκιμάσαμε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο… δαίμων του διαδικτύου (ελληνιστί: χάκερ), που αυτοαποκαλείται DeLirium, είχε αλλοιώσει την ιστοσελίδα της Επιτροπής, τοποθετώντας στο κέντρο της ένα γραφικό με μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας (!) στο κέντρο του.
• Μετά την κυβερνοεπίθεση, οι τεχνικές υπηρεσίες της Επιτροπής αντέδρασαν με την ίδια ταχύτητα που αντιδρά και η ίδια η Αρχή στις παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, που γράφαμε αυτές τις γραμμές, όποιος πληκτρολογούσε την ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής (www.epant.gr) ενημερωνόταν ότι η ιστοσελίδα δεν μπορεί να βρεθεί.
• Κατά τα λοιπά, ο κ. Κυριτσάκης μάς ενημέρωσε ότι η προκήρυξη θέσης αντιπροέδρου της Επιτροπής από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν αφορά την κάλυψη της θέσης του παραιτηθέντος αντιπροέδρου, Α. Μαρκάκη, η οποία έχει καλυφθεί από το φθινόπωρο του 2010 από το στέλεχος της Αρχής, Εμμανουέλα Τρούλη. Ορθή η επισήμανση, απολογούμαστε για το σφάλμα, αλλά δεν αλλάζουν και πολλά στο πολιτικό περιεχόμενο του σχολίου μας, που αφορούσε την («πονηρή»;) αυγουστιάτικη κινητικότητα του υπουργείου στην προκήρυξη θέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όπως και να ‘χει, η σπουδή ενός υπουργείου να αναζητήσει μέλη μιας Αρχής μέσα στον Δεκαπενταύγουστο μας κάνει καχύποπτους, αλλά σ’ αυτό το θέμα δεν έχει αρμοδιότητα να απαντήσει ο κ. Κυριτσάκης, αφού αφορά τον εποπτεύοντα υπουργό και όχι τον ίδιο.
Ποιος συμβούλευσε τον κ. Βενιζέλο;
• Κατά κοινήν ομολογία, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τους Φινλανδούς ο κ. Β. Βενιζέλος για την παροχή εγγυήσεων ήταν το λιγότερο ατυχής. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να την ακυρώσει εκ των υστέρων, με… εξωτερική βοήθεια, ελπίζοντας ότι το Eurogroup θα απορρίψει ακριβώς αυτό που ο ίδιος διαπραγματεύθηκε (άλλη μια ιστορική διαπραγματευτική επιτυχία!).
• Ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, όμως, για να ξέρουμε και ποιοι είναι οι πραγματικοί πνευματικοί πατέρες της συμφωνίας, είναι ποιος συμβούλευσε τον υπουργό Οικονομικών να αποδεχθεί αυτό το μοντέλο χρηματικών εγγυήσεων προς τη Φινλανδία, που απειλεί να «ξηλώσει» τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Δύσκολα θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι την πατρότητα της συμφωνίας τη διεκδικεί ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ασχέτως αν φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση: Ένας συνταγματολόγος δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι απέκτησε ξαφνικά εξειδίκευση σε τέτοια σύνθετα χρηματοοικονομικά θέματα.
• Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε συμβουλές από εξωτερικούς συμβούλους; Τη βοήθησαν στη διαπραγμάτευση κάποιοι από τους ακριβοπληρωμένους ξένους τραπεζίτες και νομικούς που εμπλέκονται σε πλείστα όσα θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρέους; Είναι αυτοί οι «πατέρες» του φιάσκου; Ή μήπως την ατυχή έμπνευση να αποδεχθούμε χρηματικές εγγυήσεις είχε κάποιο μόνιμο στέλεχος του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου, όπως για παράδειγμα ο πολύπειρος τραπεζίτης (που άρχισε την καριέρα του στην Goldman Sachs) και πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου; Ποιος από τους σοβαρούς τεχνοκράτες που εμπλέκονται σε θέματα χρέους συνέστησε τελικά στον κ. Βενιζέλο να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία που τόσα προβλήματα δημιούργησε; Δεν υπάρχει, άραγε, η παραμικρή προσωπική ευθύνη γι’ αυτό το φιάσκο; Θα περιμένουμε μια απάντηση, γνωρίζοντας ότι μάλλον ματαιοπονούμε.