ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την κάθοδό του στον Πειραιά χρησιμοποίησε την πειθώ, τον διάλογο, τη λογική και έκανε το πρωτόγνωρο για τα καλοκαιρινά ναυτικά χρονικά: να μην απεργεί η ΠΝΟ. Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς συναδέλφους του υπουργούς. Διότι ενώ η χώρα ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τα ταξί και ο τουρισμός αιμορραγούσε, ο Παμπούκης έδωσε το φιλί της ζωής στην οικονομία μας με τη συμφωνία για ήρεμα νερά με την ΠΝΟ. Φανταστείτε μια απεργία στα λιμάνια τι μεγάλο κακό θα προκαλούσε στη χώρα και στην οικονομία της. Μάλιστα σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο κάποιος υπουργός είπε να του ανάψουν λαμπάδα. Τα προβλήματα όμως για τον Χάρη ξεκίνησαν νωρίς όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανεβοκατέβαζε πινακίδες. Με αυτόν τον τρόπο ο Παπουτσής έδειχνε ότι το υπουργείο είναι δικό του και ο Χάρης το πολύ πολύ να είναι φιλοξενούμενός του. Μάλιστα του ζήτησε πριν από λίγες μέρες και να πληρώσει κοινόχρηστα. Στη συνέχεια υπήρξε ένα πογκρόμ μεταθέσεων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και μάλιστα μεσάνυχτα, χωρίς ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας να έχει γνώση και γνώμη. Αλληλεγγύη στο μεγαλείο της. Ο Χάρης Παμπούκης ένιωθε το εχθρικό κλίμα στο πρόσωπό του, αλλά δεν έδινε σημασία γιατί γι’ αυτόν μετρούσε να είναι ανοιχτά τα λιμάνια χωρίς προβλήματα και να μην έχει προβλήματα το εθνικό προϊόν, ο τουρισμός, που έδινε στη χώρα το οικονομικό φιλί της ζωής.
Κάποια στιγμή έτερος υπουργός είπε στον Χάρη, αστειευόμενος, «αν δεν έκανες την συμφωνία με την ΠΝΟ θα βάζαμε λουκέτο στη χώρα», άρα ούτε πινακίδες ούτε υπουργοί θα μας χρειάζονταν. Σε τέτοιες συνθήκες εργασίας ο Παμπούκης δούλευε. Ένιωθε βέβαια και την «αλληλεγγύη» του προϊσταμένου του υπουργού, που δεν τον θεωρούσε και πολύ συνεργάσιμο και του το έδειχνε, όμως με πολύ σικ τρόπο.
Και τώρα πάμε στο σήμερα, στο σήμερα που ξεχείλισε το ποτήρι και ο Χάρης Παμπούκης με αίσθημα αξιοπρέπειας κούνησε το μαντίλι και έφυγε από την κυβέρνηση. Ο Παμπούκης πριν από λίγο καιρό είπε τις απόψεις του στον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Στη φαρέτρα του είχε και το καθολικό αίτημα της ναυτικής οικογένειας.
Αποφασίστηκε να γίνει μια επιτροπή από 2 εκπροσώπους των υπουργείων για να βρεθεί λύση. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έστειλε ποτέ κανέναν, έτσι φθάσαμε στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης όπου συμμετείχαν Ρέππας, Παμπούκης, Χρυσοχοΐδης, Παπουτσής, Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και αποφασίστηκε εντός 10 ημερών να ληφθεί οριστική απόφαση και να πάει στον πρωθυπουργό. Το κλίμα ήταν η επανασύσταση του υπουργείου χωρίς το Λιμενικό, παρά την αντίδραση Παπουτσή.
Ο Ρέππας δεν ήταν αρνητικός και ήταν πιο κοντά στον Χάρη.
Πριν όμως αλέκτορα φωνήσαι και πριν περάσει το δεκαήμερο που είχαν αποφασίσει, ο Παπουτσής στο Υπουργικό Συμβούλιο έβαλε θέμα υπονόμευσής του και την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Ηλίας Μόσιαλος έδινε γραμμή στον νομικό σύμβουλο να μη βγάλει άλλη απόφαση, λέγοντας ότι το υπουργικό σχήμα δεν αλλάζει.
Ουσιαστικά ο Μόσιαλος, προφανώς συζητώντας με τον πρωθυπουργό, άδειαζε τη διαδικασία της Τρίτης και άδειαζε και τις απόψεις Παμπούκη περί επανασύστασης του υπουργείου, αίτημα του ναυτικού κόσμου και όχι μόνο του Παμπούκη. Έτσι ο αναπληρωτής υπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον φιλοξενεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσα στο ίδιο του το υπουργείο. Έχοντας αξιοπρέπεια και σεβασμό στον εαυτό του και στην ελληνική κοινωνία, παραιτήθηκε.
Ο Χάρης Παμπούκης δεν θα μιλήσει προς το παρόν, θα μιλήσει όμως σύντομα και κάποιοι χάνουν από τώρα τον ύπνο τους. Κάποιοι χάρηκαν πολύ, αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα για όλους.
Ο Λιμανίτης του Πειραιά