Συνομιλίες στη βάση εκ περιτροπής και διπλής κυριαρχίας

Επιμένουν τα Ην. Εθνη στο χρονοδιάγραμμα του Οκτωβρίου στο Κυπριακό. Δηλαδή ότι μέχρι τότε θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια και να έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις. Αυτό διεφάνη και από τις επαφές των Δ. Χριστόφια και Ντ. Έρογλου την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών, όπου η τουρκική πλευρά δέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, έχοντας η ίδια την προεδρία ένα έτος αντί δύο την πενταετία όπως ζητούσε, αλλά με την προϋπόθεση ότι Πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα έχουν βέτο, που συμβολίζει στην περίπτωση των «δύο συνιστώντων κρατών» τις χωριστές κυριαρχίες και πολιτικές ισοτιμίες.

Πάντως ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τηρεί επί του θέματος σιγή ιχθύος, ενώ από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου επιμένει ότι μετά τον Οκτώβριο θα πρέπει να τηρηθούν χρονοδιαγράμματα και να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία θα βρει συγκλίσεις εκεί όπου οι δυο πλευρές δεν μπορούν να τα βρουν. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι όπως λυθεί το Κυπριακό πριν από την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ την 1 Ιουλίου του 2012. Διαφορετικά, η Τουρκία θα αναστείλει για έξι μήνες μονομερώς την ενταξιακή της πορεία, διότι η συζήτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία θα σημαίνει και την αναγνώρισή της, οπότε σημαίνει και την ανατροπή τής μέχρι σήμερα πολιτικής της.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξ αφορμής των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Σχολιάστε εδώ