Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Λίγη σημασία έχει το επίπεδο τιμών στο οποίο θα κλείσει τον μήνα η αγορά μας. Τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Λίγη σημασία έχει ακόμα και το να καταγραφούν, στις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω κάποιας μορφής «ήπια αντίδραση», ή μια σχετική ταύτιση πορείας με τις ευρωαγορές.

• Είναι απολύτως βέβαιο πως από ένα σημείο και μετά, ακόμα και για τους απειροελάχιστους μικρομεσαίους ιδιώτες επενδυτές που έχουν απομείνει στο ΧΑ, λίγη σημασία έχει και το εάν οι δείκτες βρίσκονται πια στα χαμηλά 200 (!) μηνών ή σε ακόμα χειρότερα -και περασμένων δεκαετιών- επίπεδα.

• Μεσοβδόμαδα υπήρξε μέρα που έπειτα από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης και μετά βίας είχαν περάσει πράξεις συνολικής αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ. Είχε περάσει η μισή συνεδρίαση και το πλείστον των εισηγμένων δεν είχε κάνει ούτε μία πράξη. Υπήρξαν χαρτιά και δη εταιρειών που τους τελευταίους μήνες φιγουράρουν ακόμα και με την αποκρατικοποίηση (!), που βρέθηκαν να χάνουν 5 και 6 και 8 ποσοστιαίες μονάδες με την πώληση μιας (!), ΜΙΑΣ, μετοχής…

• Συνεπώς οιαδήποτε κουβέντα και συζήτηση αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς μας μοιάζει από άτοπη έως αστεία. Τουλάχιστον ωσότου πάψει να υπάρχει αυτή η πρωτόγνωρη εικόνα διάλυσης για τον τραπεζικό κλάδο, ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις ανάταξης της οικονομίας της χώρας και κυρίως σταθεροποιηθεί το οικονομικό ΚΑΙ το πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο εντός των τειχών πλέον, αλλά και εντός της Ευρωζώνης, αν όχι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της!

• Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι προφανές ότι καμία σκέψη καν για προσφυγή στην τεχνική ανάλυση ή στα θεμελιώδη κάποιων εταιρειών δεν στέκει. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι η για οποιονδήποτε λόγο εμφάνιση αγοραστών σε όποιο χαρτί αποτελεί είδηση που κάνει τον γύρο της αγοράς εν ριπή οφθαλμού. Κι εδώ είναι το περίεργο, καθώς με τις αποτιμήσεις στα Τάρταρα και με την κυβέρνηση να «καίγεται», όπως δηλώνει σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, να προχωρήσει τάχιστα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, κανονικά θα έπρεπε να «σαρώνει» στα χαμηλά τις μετοχές για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε προνομιακή θέση όταν θα έρθει η ώρα να πουλήσει σε ιδιώτες. Και περισσότερα λεφτά και καλύτερο περιθώριο διαπραγματεύσεων… Αντ’ αυτού καταγράφεται η απόλυτη εγκατάλειψη ΚΑΙ στα κρατικόχαρτα!

• Στο ερώτημα τι κάνουμε από δω και πέρα, την απάντηση τη δίνουν οι πλέον έμπειροι επαγγελματίες της αγοράς. Οι οποίοι πιστεύουν πως για όσο διάστημα δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το «ελληνικό πρόβλημα» και γενικότερα με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το μόνο που μπορούν να συστήσουν στους πελάτες τους είναι … «διατήρηση της ρευστότητας και απόλυτη αποχή από την αγορά».

ΥΓ.: Είχαμε τα γνωστά μας προβλήματα, τώρα έρχονται στο προσκήνιο και νέα: ο λόγος για τις φήμες που έκαναν, από το ξεκίνημα της εβδομάδας, τον κύκλο της αγοράς και θέλουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να προχωρούν σε μαζικές και market ρευστοποιήσεις θέσεών τους προκειμένου να βρουν ρευστότητα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι φήμες διαψευστήκαν μεν, πλην όμως λίγοι φαίνεται να τις πιστεύουν τέτοιες διαψεύσεις!


Σχολιάστε εδώ