στα Ενδoτερα των ομάδων

=Στην Ελλάδα, όμως, το πρόβλημα δημιουργείται από την άρνηση των παραγόντων να αποδεχθούν την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή κάθαρσης στο ποδόσφαιρο. Βολεύονται με τις αρρωστημένες καταστάσεις και προσδοκούν στα οφέλη από τους νόμους της ζούγκλας, στην οποία επικρατεί ο πιο ισχυρός.

=Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί στο ποδόσφαιρο και η λογική του υποκόσμου. Και ότι οφέλη προσπορίζονται ακόμα και οι εκλεκτοί των ισχυρών ή οι προσωρινοί σύμμαχοί τους.

=Όλοι αυτοί, βέβαια, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε την κάθαρση στο ποδόσφαιρο.

=Ο Γερουλάνος χάραξε μία γραμμή με τελικό προορισμό την εξυγίανση και δεν παρεξέκλινε απ’ αυτήν. Αγνόησε εντελώς το όποιο πολιτικό κόστος, όχι επειδή είναι αγύριστο κεφάλι, αλλά διότι αντιλήφθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο ποδόσφαιρο.

=Ενδεχομένως ο αθλητισμός να ‘ναι και η μοναδική έκφανση ζωής, στην οποία επικροτούνται οι ενέργειες της κυβέρνησης. Άρα μακροπρόθεσμα το όποιο τοπικό πολιτικό κόστος μετατρέπεται σε συνολικό όφελος τόσο για τον χώρο, όσο και για την κυβέρνηση.

=Ο δρόμος, βέβαια, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά ο υπουργός Πολιτισμού δείχνει αποφασισμένος να τον περπατήσει μέχρι το τέλος, έως ότου καθαρίσει πλήρως το δημοφιλέστερο άθλημα από τα διάφορα κυκλώματα, τα οποία το λυμαίνονταν για χρόνια.

=Έχει, μάλιστα, πείσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ορθότητα των ενεργειών του. Έτσι, προέκυψε και η αναφορά στους «παραγοντίσκους» κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αλλάζει το τοπίο στα ΑΕΙ.

=Την ίδια ώρα τα ποδοσφαιρικά όργανα αντιδρούν σπασμωδικά. Συμπεριφέρονται όχι σαν ψάρι έξω από το νερό, αλλά μοιάζουν περισσότερο με πληγωμένο λύκο που επιτίθεται σε οτιδήποτε κυκλοφορεί γύρω του.

=Με τον πίνακα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας να ‘ναι λειψός μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας, κάποιοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έναρξη του Πρωταθλήματος. Απλώς και μόνο για να μην υπάρξει επιβολή ρήτρας 4 εκατ. ευρώ από το συνδρομητικό κανάλι.

=Όλα θυσία στον βωμό του εύκολου χρήματος. Χωρίς να δώσουν σημασία στην επιθυμία των όποιων οπαδών έχουν απομείνει πιστοί σε ένα άθλημα, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια συγκινούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

=Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι αγνοήθηκε η γνώμη αρκετών ομάδων. Αν κι εδώ που τα λέμε, από τη στιγμή που η πλειοψηφία συμφώνησε με την πρόθεση για έναρξη του Πρωταθλήματος, οι αντιδράσεις από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ δρομολογήθηκαν απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

=Για τις εντυπώσεις ενδιαφέρεται επίσης ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός παραμένει ο πλέον επικοινωνιακός προπονητής στη Σούπερ Λίγκα και, όπως λένε ακόμα και ποδοσφαιριστές της Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα είτε ως πολιτικός είτε ως ποδοσφαιρικός παράγοντας.

=Σε αντίθεση με τον Λάζλο Μπόλονι. Ο Ρουμάνος επιβεβαίωσε πλήρως την ειδησεογραφία μας με όσα είπε, αλλά και με εκείνα που δεν είπε, στη συνέντευξη Τύπου για τον επαναληπτικό του ΠΑΟΚ με την Καρπάτι στην Ουκρανία.

=Με ελιγμούς, ο Μπόλονι απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Γκενκ να τον προσλάβει για να την καθοδηγήσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλοι ερμήνευσαν τη στάση του ως προσπάθεια για να κερδίσει χρόνο έως ότου πάρει τις αποφάσεις του.

=Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο Ρουμάνος άφησε να αιωρείται το φλερτ με την Πρωταθλήτρια Βελγίου για να τους έχει όλους στην τσίτα και έτσι να του κάνουν τα χατίρια οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Ειδικά στον μεταγραφικό τομέα, στον οποίο ο Μπόλονι έχει πολλά παράπονα, όπως σημειώσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα.

=Η ειδησεογραφία μας επιβεβαιώθηκε και από το επεισόδιο ανάμεσα στον Ζεσουάλδο Φερέιρα με τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ. Ο Μοζαμβικανός ήταν μία από τις παλιοσειρές του Παναθηναϊκού που έβλεπαν με μισό μάτι τον πορτογάλο τεχνικό, επειδή διαπίστωνε καθημερινά ότι τον υπολόγιζε ως τρίτη ή τέταρτη εναλλακτική λύση στη μεσαία γραμμή των «πρασίνων».

=Οι γνώστες όσων συμβαίνουν στην Παιανία υποστηρίζουν ότι απλώς ο Σιμάο πρόλαβε την έκρηξη άλλων παικτών. Κυρίως των Ελλήνων, οι οποίοι διαπιστώνουν την πρόθεση του Φερέιρα να περιορίσει σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής τους.

=Άλλη μία επιβεβαίωση ήρθε και από τις αποστάσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αν και η απόδοση του Ολυμπιακού στο φιλικό με την κυπελλούχο Ιταλίας, Ίντερ, έφτιαξε τη διάθεση του Μαρινάκη και λειτούργησε συσπειρωτικά για την ομάδα του Πειραιά.

=Η διάσταση απόψεων, ωστόσο, έγινε αντιληπτή στις νέες μεταγραφικές εισηγήσεις του ισπανού τεχνικού, ο οποίος έχει κολλήσει με τον Ορμπάιθ και απορρίπτει τον έναν αμυντικό μέσο μετά τον άλλον, ενώ φέρεται να έχει ανοίξει μέτωπα με τον Τοροσίδη, τον Τζιμπούρ και άλλους παίκτες του Ολυμπιακού. Αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι η αδυναμία υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού.

=Αν κι έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες για την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» εξακολουθούν να ψάχνονται, επειδή στον Βαλβέρδε ο ένας μυρίζει και ο άλλος βρωμάει. Με εξαίρεση, βέβαια, τους Ισπανούς που του προτείνονται.

=Το πρόβλημα για τον Μαρινάκη είναι ότι έχει αρχίσει να δυσανασχετεί ο κόσμος, του οποίου άνοιξε η όρεξη για διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά βλέπει ότι δεν αποκτά η ομάδα του τον αμυντικό μέσο, ο οποίος θα κάνει τη διαφορά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα βέλη δεν στρέφονται στον προπονητή ή μόνο σε αυτόν.

=Κατευθύνονται κυρίως στον πρόεδρο της ΠΑΕ, καθώς απ’ αυτόν περιμένουν να προσπεράσει τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζει ο εκάστοτε τεχνικός της ομάδας. Χωρίς να υπολογίζουν ότι η ορθή λειτουργία κάθε ποδοσφαιρικού κλαμπ επιτάσσει τον σεβασμό στις απαιτήσεις και τις εισηγήσεις του προπονητή.


Σχολιάστε εδώ