Παίρνουν φωτιές τα πετρέλαια της Κύπρου

Όμως, λόγω αμερικανικών συμφερόντων και της προοπτικής να εξυπηρετηθούν ακόμη και τα ρωσικά, η Λευκωσία επί του παρόντος έχει κάποια στηρίγματα. Οι ΗΠΑ, για να στηρίξουν το Ισραήλ, τονίζουν ότι η συμφωνία του με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών τους Ζωνών είναι ένα θέμα και το Κυπριακό άλλο. Την ίδια στιγμή κατοχικό καθεστώς και Τουρκία ισχυρίζονται ότι εάν η Λευκωσία δεν αναστείλει τις έρευνες θα επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες.

Το Δίκαιο της Θάλασσας

Στο Ισραήλ βρέθηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλή, η οποία είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου κα τον ομόλογό της Αβικτόρ Λίμπεραμν. Με δηλώσεις της η κ. Μαρκουλή υποστήριξε ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίς ως προς τις τουρκικές απειλές έγιναν κατανοητές από το Ισραήλ και ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της στην υπόθεση των πετρελαίων στη βάση του γράμματος και του πνεύματος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Είχαν προηγηθεί την περασμένη Δευτέρα επαφές τόσο με την ίδια όσο και με την υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου με την ισραηλινή εταιρεία Ντέλεκ, η οποία θέλει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο. Αρχές του Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Υπάρχει στην ουσία ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για τον ασφαλή τρόπο εκμετάλλευσης των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της περιοχής εν μέσω τουρκικών απειλών.

Οι έρευνες

Η Ντέλεκ εμπλέκεται ήδη, μαζί με την Noble Energy, στις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα οικόπεδα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του Ισραήλ, όπου έχουν βρεθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στο βάθος πετρελαίου. Το οικόπεδα 12, που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, γειτνιάζει των δύο ισραηλινών. Γι’ αυτό και εκτιμάται η ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων. Η Noble Energy προγραμματίζει να κατεβάσει τρυπάνι από τις 21 Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Σχεδιασμοί Ισραήλ

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αρχίζει την εκμετάλλευση των δικών του κοιτασμάτων ως το 2014. Για τον σκοπό αυτό θέλει τη συμμαχία της Κύπρου. Έχει ήδη προγραμματίσει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο, όπου θα γίνει η υγροποίηση του αερίου και θα διοχετεύεται μέσω πλοίων στην Ευρώπη και αλλού.

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία βρει το φυσικό αέριο που υπολογίζει στο οικόπεδο 12, τότε το Ισραήλ προσδοκά σε μια συμμαχία η οποία θα καλύπτει και τους τομείς της ασφάλειας, αφού οι δυο χώρες βρίσκονται σε μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή.

Το αέριο στις συνομιλίες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία της Ντέλεκ με την κυπριακή κυβέρνηση δεν προχώρησε όπως θα ήθελε η ισραηλινή εταιρεία το τελευταίο εξάμηνο. Εξ ου και η επίσκεψη των στελεχών της στην Κύπρο. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζεται και από ρωσικές εταιρείες την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί ότι εάν η Κύπρος δεν αναστείλει τις έρευνές της θα επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες. Το θέμα των πετρελαίων ήγειρε στις συνομιλίες την περασμένη Τρίτη ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Επί του παρόντος δεν φαίνεται όμως να είναι, είτε ο ίδιος είτε η Τουρκία, ικανοί να αναστείλουν τις έρευνες. Αυτό ισχυρίζεται δημοσίως η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν τα Ην. Εθνη να ασκούν πιέσεις στη Λευκωσία για αναστολή των ερευνών ως τη λύση του Κυπριακού, όπως αξιώνει η τουρκική πλευρά. Η ρωσική κυβέρνηση είχε δηλώσει δημόσια την περασμένη βδομάδα ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες και σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι είναι άλλο θέμα το Κυπριακό και άλλο η συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.


Σχολιάστε εδώ