Μόνιμος στόχος της ΝΔ ο Βενιζέλος

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει τις ανησυχίες του για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κατάσταση στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο μάλιστα το αρνητικό κλίμα σε διεθνές επίπεδο. «Οι υπουργοί έχουν αυτονομηθεί και κάνουν ό,τι θέλουν», παρατηρεί και αυτό διότι -όπως τονίζει- «ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον τον έλεγχο του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του». Εύλογα ο πρόεδρος της ΝΔ διατυπώνει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αναγκαία μέτρα και να βγάλει την οικονομία και κατ’ επέκτασιν τη χώρα από την κρίση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πρόθεση του Γ. Παπανδρέου δεν είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά αυτές είναι πιθανό να προκύψουν από τις εξελίξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Την ίδια εκτίμηση διατυπώνουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ στη βάση ότι «ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα τις χάσει, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να παρατείνει όσο γίνεται την πρωθυπουργική θητεία του». Επισημαίνουν μάλιστα έναν επιπλέον παράγοντα:
Ότι για να αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, «θα πρέπει πρώτα να κάνει κάτι για να συμμαζέψει την κυβέρνηση και το κόμμα», κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Τα ίδια στελέχη μάλιστα θεωρούν ότι ακόμη κι αν επιχειρήσει μια τέτοια προσπάθεια, τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά, λόγω του κλίματος ηττοπάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του έχουν αρχίσει και… κοιτάζουν προς την «επόμενη ημέρα»!
Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι δεν είναι στις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν σημαίνει ότι στη ΝΔ θα σταματήσουν να προετοιμάζονται για μια εκλογική αναμέτρηση, ακόμη και μέσα στο προσεχές φθινόπωρο. Θα συνεχίσουν δε να τις ζητούν σε κάθε ευκαιρία.
Σε δηλώσεις του μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι «το κόστος που υφίσταται αυτήν την περίοδο η χώρα (σ.σ. λόγω της κυβερνητικής πολιτικής) είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών», θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει το επιχείρημα που διατυπώνεται από ορισμένες πλευρές, ότι η οικονομία και γενικότερα η χώρα δεν αντέχουν το κόστος μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποκρούουν «μετά βδελυγμίας» τα σενάρια που διακινήθηκαν τα αμέσως προηγούμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τα οποία η συναίνεση στο ζήτημα της Παιδείας θα έχει συνέχεια και θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. «Έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι με όποιο μέτρο συμφωνούμε και είναι προς το συμφέρον του τόπου θα το στηρίζουμε» σημειώνουν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ευρύτερες συναινέσεις. «Άλλωστε τι είδους συναίνεση μπορεί να υπάρξει όταν από τη μια το ΠΑΣΟΚ ζητάει τη στήριξή μας και από την άλλη προσπαθεί να παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο στελέχη της ΝΔ;» καταλήγουν. Για του… λόγου το αληθές, τόσο ο κ. Μιχελάκης όσο και οι αρμόδιοι τομεάρχες με διαδοχικές δηλώσεις τους άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, την παραίτηση Παμπούκη και την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, το θέμα των εγγυήσεων κ.ά.
Το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν στοχοποιήσει τον υπουργό Οικονομικών και του επιτίθενται με σφοδρότητα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. «Κάνει τη μια γκάφα μετά την άλλη» λένε και ότι «με τους χειρισμούς του έχει επιδεινώσει τη κατάσταση της οικονομίας και τη θέση της χώρας διεθνώς».
Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο θεωρούν ότι η στοχοποίηση δεν είναι άσχετη με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα με το πιθανό ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος να είναι ο διάδοχος του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια αντίπαλος του Αντ. Σαμαρά. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούν να τον φθείρουν όσο περισσότερο γίνεται, αν και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην οικονομία, το προφίλ του κ. Βενιζέλου έχει υποστεί ήδη ισχυρά πλήγματα.
Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η πρόσφατη δήλωσή του ότι αναλαμβάνοντας, χωρίς να το επιθυμεί, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχει πιθανότατα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική προοπτική του.


Σχολιάστε εδώ