ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ

Αιτιολογώντας την «αλλαγή γραμμής», εξηγούν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση εγκατέλειψε την αδιάλλακτη στάση της και αποδέχτηκε βασικές προτάσεις της, η ΝΔ δεν είχε κανένα λόγο να μη δώσει τη θετική ψήφο της, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτό το «παράθυρο των αλλαγών» όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αποτιμούν θετικά τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σ’ αυτό των πολιτικών εντυπώσεων, και επισημαίνουν ότι μακροπρόθεσμα οι πολίτες θα εκτιμήσουν ανάλογα τη στάση της παράταξης. Ιδίως δε τη συμβολή της στην προώθηση μέτρων όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κάτι που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε πάγιο αίτημα της κοινωνίας.
Ενώ με την επιμονή τους να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των πρυτάνεων μπαίνει τέλος στο καθεστώς της «οικογενειοκρατίας» και σε ένα άνευ προηγουμένου «αλισβερίσι» που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Προσθέτουν ακόμη ότι με την απόφασή τους να συναινέσουν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της Παιδείας καταρρίπτουν την «προπαγάνδα» που η κυβέρνηση διακινεί εντός και εκτός Ελλάδος ότι η ΝΔ «λέει παντού όχι» θέτοντας το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Τα ίδια στελέχη αποκρούουν μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν και επίσημα ότι η συναίνεση στο θέμα των ΑΕΙ θα έχει και συνέχεια και ότι ήταν πρόβα για… μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ!
Την ίδια ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος εμφανίζεται διχασμένη, με αρκετούς βουλευτές να διαφωνούν με την τελική επιλογή της ηγεσίας, και άλλους να εκφράζουν τις διαφωνίες, αλλά και τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία με την κυβέρνηση. Με εξαίρεση τρεις τέσσερις, οι υπόλοιποι είχαν πλήρη άγνοια για τις συζητήσεις που εξελίσσονταν στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να συμβούν διάφορες «τραγελαφικές καταστάσεις». Μεταξύ αυτών δεν ήταν ο γραμματέας Προγράμματος και πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος λίγες μόνο ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Σαμαρά στη ΝΕΤ εξαπέλυε μύδρους κατά του νομοσχεδίου, ότι είναι αντισυνταγματικό κ.ά. και ότι θα το καταψηφίσει η ΝΔ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αποβραδίς είχε επικοινωνήσει με τη Λ. Συγγρού και είχε ρωτήσει ποια είναι η γραμμή και η απάντηση ήταν ότι καταψηφίζουν. Αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μετά από συνεννόηση με το κόμμα είχε εγείρει θέμα συνταγματικότητας βασικών διατάξεων του νόμου.
Σε ακόμη… χειρότερη μοίρα βρέθηκε ο βουλευτής Κ. Καραγκούνης, τον οποίο κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει για τις εξελίξεις, έτσι που, ενώ είχε επιτευχθεί η συμφωνία, εκείνος μιλώντας στη Βουλή ασκούσε δριμεία κριτική στις προτάσεις της κ. Διαμαντοπούλου, διαβάζοντας αυτά που είχε γράψει γνωρίζοντας ότι καταψηφίζει το κόμμα του το νομοσχέδιο!
Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους βουλευτές έβαλλαν κατά του αρμόδιου Τομεάρχη Άρη Σπηλιωτόπουλου, κατηγορώντας τον ότι τα είχε βρει παρασκηνιακά με την υπουργό Παιδείας και ότι «έσυρε» το κόμμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάτι που δεν προκύπτει από τα γεγονότα, καθώς είναι σαφές ότι η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προφανώς εκτίμησε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης.
Ωστόσο οι γκρίνιες δεν έχουν τέλος. Βουλευτές διαμαρτύρονται ότι στη χάραξη της πολιτικής του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας, αλλά και οι όσοι βουλευτές κατέχουν την ιδιότητα καθηγητή πανεπιστημίου. Αίσθηση μεταξύ των βουλευτών έχει προκαλέσει ο χαμηλός βαθμός κινητοποίησης με την οποία αντιμετώπισε το κόμμα τις διεργασίες εντός του Κοινοβουλίου.
Σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλας «βομβάρδιζε» με τηλεφωνήματα τους βουλευτές ζητώντας τους να πάνε να ψηφίσουν, αυτήν τη φορά (όταν τέθηκε θέμα από τον ΛΑΟΣ) τηλεφωνούσε στα γραφεία των βουλευτών λέγοντάς τους «χαλαρά, χαλαρά» και ότι δεν υπάρχει λόγος αναστάτωσης! Ακόμη πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις στις τάξεις της ΔΑΠ (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα του «Νέου Πολίτη»), καθώς μέχρι το «παρά πέντε» από τα κεντρικά τούς διαβεβαίωναν ότι το κόμμα θα εναντιωθεί ως το τέλος στις ρυθμίσεις της υπουργού Παιδείας.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την αλλαγή γραμμής του κόμματος, βουλευτές την απέδιδαν στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Σαμαρά να «απείλησε» με πρόωρες εκλογές. Εκδοχή που απορρίπτεται από τη Λ. Συγγρού («Ο Σαμαράς δεν εκβιάζεται από κανέναν, άλλωστε εμείς έχουμε ζητήσει προσφυγή στις κάλπες»), αλλά παράλληλα δεν προκύπτει και από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει. Αντίθετα, ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας ενδεχομένως να διαδραμάτισε η ισχυρή πιθανότητα «διαρροών» (και από τα δυο μεγάλα κόμματα) στις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Ειδικότερα στη ΝΔ υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι τρεις με τέσσερις βουλευτές, μεταξύ αυτών οι Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης και Κ. Μητσοτάκης (το είχε πει και δημόσια), θα υπερψήφιζαν τον νόμο ακόμη κι αν η επίσημη γραμμή ήταν ακριβώς αντίθετη.
Στη περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς θα ήταν υποχρεωμένος να τους διαγράψει και το κόμμα να μπει σ’ έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πέραν αυτών των 3-4 υπήρχαν και άλλοι βουλευτές που συμφωνούσαν με τις προτάσεις της κ. Διαμαντοπούλου και είχαν διαμηνύσει ότι αν το κόμμα καταψήφιζε οι ίδιοι θα απείχαν από την ψηφοφορία, θα έκαναν… βόλτες στο Περιστύλιο.


Σχολιάστε εδώ