Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μιλάει στο MAD TV για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής «Your Voice», που παρουσιάζουν η Μαίρη Συνατσάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος και η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο Δευτέρα, στις 19.00 και την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 22.30, σε επανάληψη.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου η υπουργός δήλωσε: «Το ότι ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής, δηλαδή από 250 βουλευτές, ένα νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που είναι πάντοτε η πηγή σύγκρουσης σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Μου έκανε εντύπωση πως αμέσως μετά την ψήφιση είχα τόσα θετικά σχόλια και πολύ έξυπνα βέβαια, από πολλά νέα παιδιά μέσω του twitter».

Σε ερώτηση φοιτητή για το ποιος θα επωμισθεί τα έξοδα εκτύπωσης των βιβλίων ή της αγοράς της ταμπλέτας για την ανάγνωση του e-book και τι ακριβώς θα γίνει με τα συγγράμματα, η κ. Διαμαντοπούλου είπε: «Ενας φοιτητής σήμερα θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε πάρα πολλά πράγματα, να μπει στο διαδίκτυο, να δει διαφορετικά συγγράμματα, μεθόδους, παραδείγματα και τι κάνουν άλλα πανεπιστήμια. Από φέτος μέχρι το 2013 θα ισχύει το νέο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, κατά το οποίο ο κάθε φοιτητής μπαίνει στο διαδίκτυο, βλέπει τα μαθήματα του τμήματός του και μπορεί να μπαίνει σε ένα link και να παίρνει το υλικό. Μετά το 2013, όλοι οι καθηγητές υποχρεωτικά θα βάζουν όλες τους τις σημειώσεις στο διαδίκτυο. Η Σύγκλητος της κάθε σχολής θα αποφασίζει με ποιον τρόπο θα παρέχει το εκάστοτε σύγγραμμα, είτε αυτό θα είναι ηλεκτρονικές σημειώσεις, είτε e-book, είτε θα είναι έντυπο. Την ηλεκτρονική συσκευή θα την παρέχει η Σύγκλητος, μιας και το κόστος του έντυπου βιβλίου μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι το ίδιο με την αγορά ταμπλέτας για την προβολή του e-book. Επιπλέον, έτσι θα δίνεται με αυτό τον τρόπο πολλαπλή δυνατότητα στους φοιτητές για να βρουν συγγράμματα από διαφορετικά τμήματα της ίδιας σχολής σε διάφορες πόλεις».

Στο πώς θα δικαιολογείται η απουσία από υποχρεωτικά μαθήματα, εργαστήρια κ.τ.λ. δίχως παράλληλα να γίνονται αιώνιοι φοιτητές, η υπουργός απάντησε: «Σπουδάζω σημαίνει και παρακολουθώ και μαθαίνω και κάνω εργαστήρια και διαβάζω. Δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται βέβαια. Η χώρα έχει περάσει πάρα πολλές δύσκολες περιόδους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις στην Παιδεία. Το θέμα είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το οργανώσουμε ώστε να μπορούμε να βοηθούμε. Για τα παιδιά που δουλεύουν, υπάρχει ο θεσμός της μερικής φοίτησης, δηλαδή να επιλέγουν στην αρχή της χρονιάς λιγότερα μαθήματα από τους άλλους, να δηλώσουν στη σχολή τους ότι δουλεύουν και θα έχουν τη δυνατότητα διαφορετικής διαχείρισης του χρόνου και των μαθημάτων και μεγαλύτερο χρόνο για να πάρουν το πτυχίο τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, εφόσον ο φοιτητής το επιθυμεί, να διακόψει τις σπουδές του για κάποιο διάστημα και μετά θα βάζει το ίδιο το πανεπιστήμιο τους όρους πώς θα συνεχίσει και πώς θα συνδεθεί με την προηγούμενη περίοδο. Ο χρόνος που μπορεί κάποιος να σπουδάσει είναι Ν + 2, δηλαδή αν η σχολή προβλέπει 4 χρόνια φοίτησης μπορεί να σπουδάσει συν 2 χρόνια, δηλαδή σύνολο 6. Όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος, δεν είσαι φοιτητής και δεν έχεις τα προνόμια του φοιτητή. Και όσον αφορά τη συμμετοχή στις εξετάσεις, αυτό το αποφασίζει το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Αυτό το Ν + 2 στους φοιτητές που εργάζονται γίνεται 2 επί Ν, δηλαδή αν ο φοιτητής είναι στα 4 χρόνια, μπορεί να φτάσει έως 8».


Σχολιάστε εδώ