ΕΝΑ ΛΕΙΨΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ…

Οι δύο ομάδες που πληρώνουν την εμπλοκή των Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Ψωμιάδη στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια υποβιβάζονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.

Οι ΠΑΕ διαλύονται επειδή η ΕΕΑ έκρινε ότι εξακολουθούν να έχουν ρόλο στην άσκηση διοίκησης οι δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων, καθώς δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή στη μετοχική σύνθεσή τους.

Οι δύο ομάδες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο με ασφαλιστικά μέτρα για να μην καλυφθούν οι θέσεις τους στη Σούπερ Λίγκα. Ο συνεταιρισμός, βέβαια, πρόλαβε τις εξελίξεις και όρισε ως αντικαταστάτες τους τον Λεβαδειακό και τη Δόξα Δράμας, αλλά η ΕΕΑ απέρριψε αρχικά τους φακέλους τους και θα τους επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα. Γι’ αυτό αναβλήθηκαν οι αγώνες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες θα αντιμετώπιζαν την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου αντίστοιχα. Το υπόλοιπο πρόγραμμα ορίστηκε κανονικά, καθώς στη σύμβαση της κεντρικής διαχείρισης με τη NOVA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβλεπόταν ρήτρα 4 εκατ. ευρώ εάν για οποιονδήποτε λόγο υπήρχε μετάθεση της πρώτης αγωνιστικής εκτός Αυγούστου. Ποσό τεράστιο για τα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων ΠΑΕ.

Αλλά ακόμα και με τις ομάδες στριμωγμένες οικονομικά, η πρόθεση της Σούπερ Λίγκας για διεξαγωγή της πρεμιέρας προκάλεσε αντιδράσεις από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Οι Δημήτρης Γόντικας και Σταύρος Αδαμίδης αντιτάχθηκαν στις πρωτοβουλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη, στον οποίο απέδωσαν τις αποφάσεις του συνεταιρισμού.

Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι εκκρεμότητα υπήρχε και με τον Ηρακλή.

Κατά συνέπεια και με τον Αστέρα Τρίπολης, καθώς οι Αρκάδες πήραν τη θέση του «Γηραιού» στη Σούπερ Λίγκα, επειδή η ομάδα της Θεσσαλονίκης τιμωρήθηκε με υποβιβασμό για χρήση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας. Αλλά στον Ηρακλή χρησιμοποίησαν το δεδικασμένο της Παναχαϊκής που αθωώθηκε παρά τη χρήση πλαστής φορολογικής ενημερότητας και πέτυχαν την παραμονή τους στη Σούπερ Λίγκα με βάση το σκεπτικό που εξέδωσε την Παρασκευή το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο. Σκεπτικό που οι Αρκάδες πληροφορήθηκαν καθ’ οδόν για το Αγρίνιο και επέστρεψαν στην Τρίπολη.

Από κοντά ακολουθούν και η Λάρισα με τον Πανσερραϊκό, που προσδοκούν να πάρουν τις θέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Γι’ αυτό και προσφεύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ με στόχο να ισχύσει η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής για υποβιβασμό των δύο ομάδων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα στημένα. Αν και η απόφαση για τον Ηρακλή περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες παραμονής Θεσσαλών και Σερραίων.

Υπέρ της έναρξης ο υπουργός

Υπέρ της έναρξης του Πρωταθλήματος εμφανίζεται και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ότι αν υπάρξει αναβολή του Πρωταθλήματος θα αυξάνεται και η καχυποψία των φιλάθλων. «Θα αποκλειστούμε από τα διεθνή όργανα, θα μιζεριάσει το άθλημα και δεν θα υπάρξει εξυγίανση αν δεν αρχίσουν οι αγώνες», εξήγησε κι εδώ που τα λέμε, μόνο άδικο δεν έχει. Στη Βουλή, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η έναρξη του Πρωταθλήματος δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει συγκάλυψη». Ο υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, επανέλαβε ότι θα επανεξετάσει το κράτος τις οικονομικές σχέσεις του με την ΕΠΟ εάν διαπιστώσει πως δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί και οι νόμοι. Από την περασμένη Δευτέρα, άλλωστε, η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε ενημερώσει τις ομάδες, αλλά και τη Σούπερ Λίγκα για διακοπή της χρηματοδότησής τους και επανεξέταση της υπόθεσης τον προσεχή Οκτώβριο.


Σχολιάστε εδώ