Διεκδικούμε τα πάντα για τον Πειραιά!
Από τα περιουσιακά του στοιχεία και τον ΟΛΠ μέχρι οπουδήποτε αλλού μπορεί να εγείρει αξιώσεις». Τη δήλωση αυτή έκανε στο «Π» ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος διευκρίνισε πως θα διεκδικήσει όλους τους χώρους που ανήκουν στον δήμο, είτε βρίσκονται μέσα στα όριά του είτε όχι, καθώς και τις δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται στην πόλη και παραμένουν αναξιοποίητες. Όσο για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός ορίου του δήμου, όπως εκείνα τα αγροτεμάχια στο Λουτράκι και τους Γαργαλιάνους, τα οικόπεδα στη Μεταμόρφωση, στον Άλιμο και αλλού, αυτά αν δεν αξιοποιηθούν αμέσως, όπως δηλαδή με τη δημιουργία κατασκηνώσεων ή την ενοικίασή τους, τότε θα πωληθούν προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα έργα ή συγκεκριμένες ανάγκες του δήμου. Για το θέμα της περιουσίας του δήμου που έχει καταπατηθεί, ο δήμαρχος είναι απόλυτος. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, νομική και επιχειρησιακή, για να επανέλθει η περιουσία αυτή στον Πειραιά. Ειδικά για το στρατόπεδο Παπαδογεωργή στα Καμίνια, που από το 1996 έπρεπε να είχε παραδοθεί από τους επαναπατρισθέντες ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στους οποίους είχε παραχωρηθεί για προσωρινή εγκατάσταση τα πρώτα χρόνια του ερχομού τους στην Ελλάδα, ο δήμαρχος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να περιμένει άλλο.
Ο δήμαρχος Πειραιά ξεκαθάρισε επίσης ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου κυρίαρχη θέση θα έχει και το λιμάνι. «Σεβόμαστε τη θεσμική λειτουργία του κράτους», υπογράμμισε, «αλλά το λιμάνι θα το διεκδικήσουμε. Το λιμάνι ανήκει στον Πειραιά. Δεν ανήκει ούτε στον ΟΛΠ ούτε στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι το λιμάνι του Πειραιά και ο Πειραιάς θα το διεκδικήσει. Κι όταν λέω Πειραιάς», διευκρίνισε, «εννοώ τον ευρύτερο Πειραιά που ακουμπάει στο λιμάνι. Δηλαδή σε συνεργασία με τους δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος θα διεκδικήσουμε από κοινού το λιμάνι που μας ανήκει. Θα διεκδικήσουμε επίσης το 2% των ακαθάριστων εισπράξεων του ΟΛΠ που παίρνει το υπουργείο Οικονομικών. Έχει καμία δουλειά με το λιμάνι; Το λιμάνι είναι δικό μας, είναι του Πειραιά και εμείς πρέπει να παίρνουμε αυτά τα ποσοστά».
Σχολεία και Ράλλειος
Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επίκαιρο είναι το θέμα των σχολικών κτιρίων. Είναι γεγονός ότι συντηρήσεις και επισκευές έγιναν στα σχολεία του Πειραιά, αλλά περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες γιατί δεν υπήρχαν κονδύλια. Υπάρχει όμως μια σύμβαση μεταξύ του ΟΣΚ και του Δήμου Πειραιά, που είχε υπογραφεί επί Φασούλα και προέβλεπε τη διάθεση στον δήμο ποσού 2,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση συγκεκριμένων προβλημάτων σε σχολικά κτίρια, τα οποία είχαν αναφερθεί σε λεπτομερή μελέτη που είχε υποβάλει ο δήμος. Ο ΟΣΚ δήλωσε στον σημερινό δήμαρχο, που από την αρχή της θητείας του ασχολήθηκε με το θέμα και ζήτησε τα χρήματα για να φτιάξει τα σχολεία, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί δεν έχει χρήματα.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της στήλης, τις επόμενες μέρες θα χρηματοδοτηθεί ο ΟΣΚ με 100 εκατ. ευρώ, οπότε θα μπορέσει να πληρώσει τα 2,5 εκατ. ευρώ που οφείλει στον δήμο. Υπάρχει όμως και το θέμα της Ραλλείου. Ο δήμος πληρώνει 28.000 ευρώ κάθε μήνα για να νοικιάζει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο (σ.σ.: μέχρι πριν από δύο μήνες το ενοίκιο ήταν 65.000 ευρώ τον μήνα, αλλά με ενέργειες του δημάρχου και προσωπική επαφή με τους ιδιοκτήτες «έπεσε» στα 28.000 ευρώ). Παράλληλα παραχώρησε μεγάλη έκταση στην Πειραιώς (απέναντι από το κτίριο της Στατιστικής Υπηρεσίας) προκειμένου να γίνει το νέο σχολείο. Ενώ όμως άρχισαν τα έργα, ο εργολάβος το εγκατέλειψε, κηρύχθηκε έκπτωτος και ο ΟΣΚ έχει… κολλήσει. Ως γνωστόν, οι μαθήτριες της ιστορικής σχολής επί 40 χρόνια περιφέρονται ως… πρόσφυγες από κτίριο σε κτίριο, από τα οποία τα περισσότερα δεν κάνουν για σχολεία… Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ράλλειος επιτέλους να στεγαστεί σε δικό της κτίριο. Ο δήμος έκανε ότι έπρεπε, από εδώ και πέρα η Πολιτεία είτε με τον ΟΣΚ είτε με οποιονδήποτε οργανισμό ή φορέα τον αντικαταστήσει θα πρέπει να κάνει το καθήκον της.