Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Η πολυσυζητημένη συνάντηση των δύο ευρωπαίων ηγετών της Μέρκελ και του Σαρκοζί στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 16-8-2011 κατέληξε σε πενιχρό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη. Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου απερρίφθη από τους δύο ηγέτες και οι αγορές ανάσαναν, καθώς κατάφεραν να αποφύγουν ένα τρομερό χτύπημα, που θα έφερνε η έκδοση ευρωομολόγων στην παντοδυναμία τους. Από το άλλο μέρος, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις στη χρηματοπιστωτική αγορά, προειδοποίησε την παραμονή της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί ότι, αν η Γερμανία δεν συμφωνήσει στην έκδοση του ευρωομολόγου, η Ευρωζώνη θα αποσυντεθεί. Και συνέχισε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η Ευρώπη είναι να προλάβει τις αγορές με την έκδοση του ευρωομολόγου. Μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ, ακόμη και από μια μικρή χώρα, όπως π.χ. η Ελλάδα θα προκαλούσε κατάρρευση του ευρώ. Τώρα μια άλλη ιδέα είναι η ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όχι όμως σκληρότερου από το ΔΝΤ. Θα μπορούσε ο Μηχανισμός Στήριξης που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, να αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση αυτού του ταμείου. Το EFSF με μια πλούσια χρηματοδότηση από τα συμμετέχοντα κράτη της ΕΕ και με τη γενναία συμμετοχή της ΕΚΤ θα μπορούσε επιτυχώς να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
2
Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η παγκόσμια οικονομία απειλείται με κρίση και ειδικά με μια παγκόσμια ύφεση. Και αυτή η ύφεση ξεκινάει πάλι από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Και είναι πλέον συστημική. Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρότατες αδυναμίες, το δίδυμο έλλειμμά τους (δημοσιονομικό και εμπορικό) και την υψηλή ανεργία. Έτσι οι προβλέψεις όλων των αναλυτών είναι ότι τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, 2012 και 2013, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την ύφεση και αυτό θα συμπαρασύρει και την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούνται η ατμομηχανή του καπιταλιστικού συστήματος. Οι αμερικανοί πολίτες έχουν τη γνώμη ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 30% των ερωτηθέντων Αμερικανών εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Διαισθάνονται ότι δεν είναι μόνο η τωρινή κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, αλλά νοσεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της μεγάλης αυτής χώρας. Βλέπετε ότι οι γνώμες των πολιτών συμπίπτουν στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της Δύσης νοσεί αθεράπευτα και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση, που κυριαρχείται από τις επιθυμίες και τις αποφάσεις των αγορών.
3
Και τώρα στα καθ’ ημάς. Στις 21 Ιουλίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που ενέκρινε την πρόσθετη δανειοδότηση της χώρας μας, η κυβέρνηση άρχισε τους πανηγυρισμούς ότι η χώρα μας σώθηκε. Όμως δεν είχαμε συμμεριστεί (και εμείς προσωπικά και πολλοί άλλοι) αυτήν την υπερβολική κυβερνητική αισιοδοξία. Με άρθρο μας που δημοσιεύθηκε σ’ αυτή την εφημερίδα στις 31-7-2011 με τίτλο «Τα σκοτεινά σημεία των αποφάσεων της Συνόδου των Βρυξελλών» είχαμε τονίσει ότι ένα από τα σκοτεινά σημεία που μας προβλημάτισαν ήταν και το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της απόφασης δεν μνημονεύονταν οι όροι υπό τους οποίους θα δινόταν το συμπληρωματικό δάνειο στη χώρα μας. Οι όροι μάς είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είχαμε άδικο. Πρώτη η Φινλανδία έθεσε ως όρο, για να συμμετάσχει στη δανειοδότηση,η Ελλάδα να καταθέσει χρηματική εγγύηση ισόποση με τη δόση που θα επιβαρύνει τη «φίλη» μας Φινλανδία. Δεν μπορούμε να εννοήσουμε τι είδους δάνειο είναι αυτό, όταν είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε ισόποση χρηματική εγγύηση! Νομίζουμε ότι το επιχείρημα ότι θα κερδίσουμε από τη διαφορά των τόκων είναι μια κυβερνητική εφεύρεση για να δικαιολογηθεί η υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Και τώρα οι υπόλοιπες χώρες της γερμανικής επιρροής (Αυστρία, Ολλανδία, Κροατία, Εσθονία) ξεσηκώθηκαν και ζητάνε επίσης την εξασφάλιση των χρημάτων τους, με ισόποση χρηματική εγγύηση της Ελλάδος. Δηλαδή θέλουν μεν να μας δανείσουν, αλλά ζητάνε τέτοια εξασφάλιση που το δάνειο για την Ελλάδα είναι εντελώς άχρηστο.