Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα… έψαλαν στον υπουργό Εργασίας για τις ΜΚΟ

Μέχρι στιγμής πάντως… μετράει τις αντιδράσεις που είναι ουκ ολίγες και προέρχονται ακόμα και από δικούς της βουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν πιεστικά εξηγήσεις από τον υπουργό Εργασίας στον ΚΤΕ του κόμματος.
Οι βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να θέσει ασφαλιστικές δικλίδες στις ΜΚΟ και να εγγυηθεί τη διαφάνεια. Κατά την άποψη του κ. Κουτρουμάνη, τη διαφάνεια θα μπορούσε να εγγυηθεί η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα των ΜΚΟ που ιδρύθηκαν τους τελευταίους 3-4 μήνες και ο αποκλεισμός όλων όσων στο διοικητικό τους συμβούλιο μετέχουν πολιτικά πρόσωπα, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για συμμετοχή σε ανάλογη οργάνωση που θα συμμετείχε στη διαδικασία των προσλήψεων του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στ. Κουτμερίδη και συνεργατών του.
Επειδή η ιστορία μυρίζει από μακριά προεκλογικά ρουσφέτια και βόλεμα ημετέρων, 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψαν ερώτηση με σαφές καταγγελτικό ύφος, εκφράζοντας καυτές απορίες σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ στην υπόθεση, ζητούν διασφαλίσεις ότι η υπόθεση δεν σημαίνει επιστροφή στην πελατειακή λογική, καθώς επίσης και να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικές καταστάσεις για τη σύνθεση των ΜΚΟ και τα κριτήρια με τα οποία έχουν επιλεγεί. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Λιντζέρης, Νάσος Αλευράς, Μιχάλης Τζελέπης, Γιάννης Βλατής, Βασίλης Γερανίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κατσούρας, Εύα Καϊλή, Παναγιώτης Ρήγας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Βούρος, Αλέκος Αθανασιάδης, Αθανασία Μερεντίτη, Μιλένα Αποστολάκη, Βασίλης Γιουματζίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Τάσος Σιδηρόπουλος, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Καρύδης, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Καρτάλης, Θανάσης Γικόνογλου Βάσω Παπανδρέου. Ανάλογο προβληματισμό με ξεχωριστή ερώτηση έθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, ενώ για το ίδιο θέμα ζητά εξηγήσεις ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οι βουλευτές θέτουν, μεταξύ άλλων, ζητήματα αποκλεισμού ως τελικών δικαιούχων των φορέων των ΟΤΑ χάριν των ΜΚΟ, κριτηρίων διαχειριστικής επάρκειας για τις ΜΚΟ και ελέγχου του παρελθόντος τους, μέτρων για την αποτροπή της πελατειακής λογικής και διασφάλισης στη διαχείριση του 5%.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις στην ερώτηση των βουλευτών που επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν αντιπολιτεύεται καλύτερα το ΠΑΣΟΚ από τον εαυτό του!
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» για την Τρίτη…
ΣΦΟΔΡΕΣ αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ΜΚΟ και η προσπάθεια να μετατραπούν σε «ρουσφετολογικό μηχανισμό», εν όψει ενδεχομένως και των επόμενων εκλογών. Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προχώρησε σε διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις, ωστόσο η ένταση δεν έχει ακόμη εκτονωθεί. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέος γύρος επικρίσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που θα συνεδριάσει μεθαύριο (Τρίτη) με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του ΑΣΕΠ.
Σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δηλώσεις του έθεσε εκ νέου μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων προς το σύνολο της κυβέρνησης: Ποιες ήταν οι ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν κατά τη περίοδο 1996-2011 και από ποια κοινοτικά και εθνικά προγράμματα; Με ποιο ποσό χρηματοδοτήθηκε κάθε ΜΚΟ και ποια η αξιολόγηση του έργου του κάθε προγράμματος; Ποια είναι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν; Ποιες είναι οι ΜΚΟ που ελέγχονται για την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε 195 προγράμματα της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών κατά την περίοδο 2002-2010;


Σχολιάστε εδώ