Αμηχανία και σύγχυση

ΣΕ ασφυκτικό κλοιό εκ νέου η ελληνική οικονομία, ένα μόλις μήνα μετά την «πανηγυρική απόφαση» των Βρυξελλών και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Η «τρόικα» επισημαίνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων και πιέζει για επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ το θέμα των εγγυήσεων από την πλευρά της Φινλανδίας έχει «βραχυκυκλώσει» την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας. Παράλληλα οι αποκλίσεις στους βασικούς στόχους (έλλειμμα, έσοδα) σε συνδυασμό με τη διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση, αλλά και την ανεργία, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό όσο και ανησυχητικό περιβάλλον. Το οποίο επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου στο ζήτημα του ΦΠΑ που προκαλούν σύγχυση και αντιδράσεις. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Β. Βενιζέλου ότι ανέλαβε μια δυσβάστακτη εθνική ευθύνη χωρίς να το επιθυμεί και ότι πιθανότατα έχει θυσιάσει την πολιτική του προοπτική. Την ίδια στιγμή εντείνονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά αλλαγές. Μετά τη ΝΔ στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες προσχώρησε και η Ντ. Μπακογιάννη.

«Βραχυκύκλωμα»

ΣΕ αδιέξοδο απειλούν να οδηγήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα οι απαιτήσεις της Φινλανδίας για τη χορήγηση εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Μετά τις αντιδράσεις αρκετών χωρών, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας, το Ελσίνκι διευκρίνισε ότι μπορεί να αλλάξει η επιμέρους συμφωνία, χωρίς ωστόσο να παραιτείται της αξίωσης για εγγυήσεις. Η κατάσταση περιεπλάκη ακόμη περισσότερο μετά τη δήλωση γερμανίδας υπουργού που σημείωσε ότι στο μέλλον όσες χώρες παίρνουν δάνειο πρέπει να δίνουν εγγυήσεις είτε σε χρυσό, είτε σε μετοχές μεγάλων κρατικών εταιρειών. Εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε ότι η δήλωση της υπουργού δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης. «Λάδι στη φωτιά» έριξε και Φινλανδή αξιωματούχος που δήλωσε ότι η συμφωνία για την εγγύηση σε χρήματα ήταν πρόταση του κ. Βενιζέλου. Υπό το φως των νέων δεδομένων, ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή του προς την Κομισιόν ζήτησε πολιτική απόφαση στο ζήτημα των εγγυήσεων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Η ΝΔ κατηγόρησε τον Β. Βενιζέλο για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Από την πλευρά της, η Moody’s προειδοποιεί ότι αν καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου, η Ελλάδα θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Θολό τοπίο…

ΑΜΗΧΑΝΙΑ, σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο λόγω των αποκλίσεων στους βασικούς στόχους, την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων, αλλά και του κλίματος που επικρατεί διεθνώς. Αντανάκλαση της κατάστασης αποτελούν οι χειρισμοί και οι δηλώσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προτίθεται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, αλλά την επομένη… διευκρίνισε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα. Παράλληλα στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο και ότι η προσπάθεια αποκρατικοποίησης θα εστιασθεί σε άλλου είδους ακίνητη περιουσία. Οι αποφάσεις του υπουργείου για τον ΦΠΑ προκαλούν αναστάτωση, αντιδράσεις και την προειδοποίηση φορέων της αγοράς για βαθύτερη ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων και χιλιάδες απολύσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, η ύφεση στο τέλος του 2011 θα ξεπεράσει το 5%, ενώ η ανεργία συνεχίζει την ανοδική πορεία της και τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τους 700.000. Αντίθετη ακριβώς τροχιά ακολουθεί το χρηματιστήριο, που τις προηγούμενες ημέρες έπεσε κάτω από τις 900 μονάδες, ενώ τα spreads ξεπέρασαν τις 1.600 μονάδες.

Αισιοδοξεί

ΠΑΡΑ ταύτα, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να… αισιοδοξεί. «Η στρατηγική μας δικαιώνεται βήμα προς βήμα» υποστήριξε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση». Στα ενδότερα της κυβέρνησης το κλίμα κάθε άλλο παρά… εύκρατο και υγιεινό είναι. Ενδεικτική η αναταραχή που προκάλεσε η δήλωση του Χ. Παμπούκη για την ανάγκη επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας και την ένταξη σ’ αυτό του Λιμενικού. Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής «κατήγγειλε» ότι κάποιοι υπονομεύουν το έργο του υπουργείου του με το Λιμενικό. Αντιδρώντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει υπουργούς «κολλημένους στις καρέκλες», από το περιβάλλον του ωστόσο διευκρινίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην υφιστάμενη δομή της κυβέρνησης. Θέμα έχει προκύψει στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου. Ενώ ο πρώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων μεγαλοοφειλετών στην εφορία, την επομένη ο δεύτερος ανέφερε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι εφορίες, ούτως η άλλως, κινούνται με… ρυθμούς χελώνας και περισσότερες από 350.000 υποθέσεις του 2011 παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ 34 από τις μεγαλύτερες ΔΟΥ παρουσιάζουν μηδενική απόδοση.

Συναίνεση

ΙΣΤΟΡΙΚΗ χαρακτηρίσθηκε η ευρεία πολιτική συναίνεση που επιτεύχθηκε στο «μέτωπο» της Παιδείας. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης ένα νομοσχέδιο, εν προκειμένω για την Ανώτατη Εκπαίδευση, υπερψηφίσθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (πλέον των 250). Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό προηγήθηκαν μαραθώνιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα της ΝΔ για κατάργηση του ασύλου, αλλά όχι και αυτό για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή του πρύτανη. Σκληρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της Αριστεράς που κατήγγειλαν ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και ότι οι ρυθμίσεις του αποδομούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ χαρακτήρισαν τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Συμμαχίας ως πρόκριμα για την κυβέρνηση συνεργασίας. Στις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η εκλογή πρυτάνεων με διεθνή διαγωνισμό, η αξιολόγηση των καθηγητών κάθε πέντε χρόνια, ο τερματισμός του φαινομένου των «αιώνιων φοιτητών». Πανεπιστημιακοί και φοιτητές αντιδρούν και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας σεζόν στα πανεπιστήμια.


Σχολιάστε εδώ