Κάτω στον Πειραιά

Τελικά παραίτηση δεν υπήρξε, όμως οι καταγγελίες παρέμειναν και ο Γ. Τσούτσας ακόμα προβληματίζεται για το ποια στάση θα κρατήσει στο μέλλον. Στις αρχές της εβδομάδας εξάλλου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επί σειρά ετών δήμαρχος Δραπετσώνας Κώστας Χρονόπουλος. Στην επιστολή παραίτησης μπορεί να αναφέρει ότι θα στηρίζει τη διοίκηση, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι πνέει τα μένεα με την αντιμετώπιση που είχε από τον Λουκά Τζανή. Αφορμή η πρόθεση του δημάρχου να θέσει θέμα στο συμβούλιο την… αδυναμία του δήμου να καθαρίσει την πόλη (!) και να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιβαλλοντική ΑΕ! Το κλίμα πάντως στην παράταξη του Λουκά Τζανή είναι εκρηκτικό και αναμένεται να εκδηλωθούν κι άλλες αντιδράσεις κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

// Είχαμε γράψει περίπου πριν από είκοσι μέρες για τον εμπαιγμό των ναυαγοσωστών του «Σάμινα» από τον Χρ. Παπουτσή που ως υπουργός Ναυτιλίας είχε δεσμευτεί ότι θα τους εντάξει στο Λιμενικό και ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το… ξέχασε! Μετά πάντως το δημοσίευμά μας ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι θα προωθηθούν οι διαδικασίες ώστε να ενταχθούν στο Λιμενικό Σώμα τα άτομα αυτά και μάλιστα μέσω του τρέχοντος διαγωνισμού. Η δήλωση αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχολιάστηκε πολύ θετικά απ’ όλους, ωστόσο η… διόρθωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο… θόλωσε και πάλι τα νερά. Γιατί θέτει ως προϋπόθεση για τους ναυαγοσώστες να γνωρίζουν μία από τις κλασικές ευρωπαϊκές γλώσσες και να έχουν πτυχίο επάρκειας χειρισμού Η/Υ! Επίσης τους ζητά να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι γνωρίζουν τους όρους του διαγωνισμού και ότι ισχύει η αίτηση που είχαν κάνει στον διαγωνισμό του 2009! Όμως στον διαγωνισμό αυτόν δεν τους είχαν δεχθεί καθόλου γιατί δεν τους… έπιανε το όριο ηλικίας, οπότε δεν είχαν υποβάλει αίτηση ούτε φυσικά έχουν αριθμό πρωτοκόλλου! Αν όντως ο κ. Παπουτσής θέλει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, ας αφαιρέσει τους όρους και τις παγίδες κι ας εντάξει στο Λιμενικό τους ανθρώπους αυτούς.

// Ξεκινάει οσονούπω το ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια Αττικής είναι πανέτοιμη για να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος αυτού έργο σ’ όλους τους δήμους και φυσικά στους δήμους του Πειραιά. Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του Προγράμματος στην περιφέρεια του Πειραιά Λεωνίδας Αθανασιάδης έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από τους περισσότερους δημάρχους, καθώς τους ενημερώνει για ποια έργα μπορούν να προχωρήσουν και για τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθούν.

// Μετά τρία χρόνια πιέσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ ολοκληρώθηκε επιτέλους από την Περιφέρεια η ανακατασκευή της μεγάλης υδατοδεξαμενής των 150 κ.μ. στην κορυφή του όρους Αιγάλεω που κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της πυρασφάλειας του βουνού. Αν σκεφτεί κάποιος ότι οι συνηθισμένες υδατοδεξαμενές πυρασφάλειας έχουν χωρητικότητα από 4 έως 16 κ.μ. είναι φανερή η σημασία της. Ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, σε κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πειραιά, από την εποχή που νομάρχης ήταν ο Γ. Μίχας, έβαζε επιτακτικά το θέμα της ανακατασκευής της υδατοδεξαμενής. Στο μεταξύ σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ, ώστε στα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν μέχρι τις 31 Αυγούστου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυητικές επιστολές που απαιτεί η ΔΕΗ προκειμένου να μη χαθεί το καινοτόμο έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου Σχιστού που θα εξασφαλίσει δωρεάν άντληση νερού από την Ψυτάλλεια για την άρδευση του όρους Αιγάλεω μέσω λιμνοδεξαμενής 34.000 κ.μ.

// Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων, Ομίλων και Κέντρων UNESCO εξελέγη ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Οργάνωσης που έγινε από 19 έως 21 Αυγούστου στο Ανόι. Στο συνέδριο μετείχαν πάνω από 150 αντιπρόσωποι από 69 χώρες, ενώ η εκλογή του Γ. Μαρωνίτη στη θέση του αντιπροέδρου ήταν σχεδόν ομόφωνη! Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Μαρωνίτης υπέβαλε τεκμηριωμένη πρόταση ώστε να αναγνωρισθεί η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

// Πραγματικά χαιρόμαστε εκείνους τους γιατρούς του ΙΚΑ που μπαίνουν μπροστά για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των ασθενών και δεν διστάζουν να παραβούν γραφειοκρατικούς κανονισμούς και διατάξεις προκειμένου να διευκολύνουν τους ασθενείς που τους εμπιστεύονται την ίδια τους τη ζωή. Υπάρχουν όμως και γιατροί που φέρονται με αναλγησία σε ανήμπορους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε ανθρώπους με ημερομηνία λήξης. Όπως εκείνος ο γιατρός στο ΙΚΑ Νίκαιας που αρνείται να γράψει σε πάσχοντα από μυασθένεια, το φάρμακο Sellsep που είναι το μόνο που τον ανακουφίζει. Το φάρμακο αυτό, αν και είναι στη λίστα, ο γιατρός δεν το γράφει και στέλνει τον ασθενή στο φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Βέβαια ο ασθενής δεν μπορεί να πάει στην Αθήνα, ούτε χρήματα έχει να αγοράσει το φάρμακο, οπότε ζει μέσα σε φριχτούς πόνους. Αλλά μια και ο γιατρός δεν έχει όπως φαίνεται, καμία ευαισθησία, μήπως πρέπει να παρέμβει ο διοικητής του ΙΚΑ;

// Πολλές καινοτομίες και ιδιαιτερότητες έχει ο καινούργιος Οργανισμός του δήμου που ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και ήδη έχει προωθηθεί στην Περιφέρεια. Οι πιο σημαντικές και πιο πρωτότυπες είναι εκείνες που αφορούν τον τομέα Καθαριότητας και τη Δημοτική Αστυνομία. Ο δήμαρχος βρήκε λύση για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής της. Με το δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη καθιέρωσε τη δημιουργία περιπόλων που θα αποτελούνται από 4 άτομα, εκ των οποίων το ένα ή τα δύο θα είναι δημοτικοί αστυνομικοί. Τα υπόλοιπα θα είναι υπάλληλοι του δήμου που θα αποσπαστούν στη Δημοτική Αστυνομία ή θα μεταταχθούν από άλλους φορείς ή υπηρεσίες του δήμου και θα ονομάζονται βοηθοί δημοτικοί αστυνομικοί.

// Την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των δραστηριοποιούμενων στον χώρο της εστίασης επαγγελματιών του Πειραιά έζησε από κοντά ο πολιτευτής της ΝΔ Γιάννης Βουτσινάς, σε συναντήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες για τα φορολογικά τους θέματα (όπως π.χ. το «χαράτσι» που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.). Ο προβληματισμός των επαγγελματιών του κλάδου έγκειται στην αύξηση του ΦΠΑ 23%, που θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα στα καταστήματα του χώρου. Ο Γ. Βουτσινάς μίλησε για άστοχη, άδικη και καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης η οποία πυροβολεί τα πόδια της με την εμμονή της σ’ αυτήν, αφού τα καταστήματα του κλάδου υποδέχονται τους τουρίστες, συντηρούν την κίνηση στις πόλεις και με τη δραστηριότητά τους δίνουν ανάσες στην οικονομία.

// Την Τρίτη θα γίνει στο ΣΕΦ η ετήσια θρησκευτική εκδήλωση των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας. Ο δήμος συναίνεσε σε αίτημα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και η διοίκηση του σταδίου άλλωστε, με την προϋπόθεση οι μουσουλμάνοι που θα συγκεντρωθούν, όταν τελειώσουν τις τελετές τους, πριν φύγουν να καθαρίσουν τον χώρο.


// Ένας φίλος απ’ τα παλιά ήταν όλο τον Αύγουστο στον Πειραιά και το απομεσήμερο «τα έλεγε» με παλιούς γνώριμους και γείτονες σε σκιερές «γωνιές» της πόλης, από τα Καμίνια μέχρι την Πλατεία Κοραή κι από την Καλλίπολη μέχρι το Χατζηκυριάκειο. Πρόκειται για τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Αρβανιτόπουλο, Πειραιώτη τρίτης γενιάς, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά στις επόμενες εκλογές και όλον αυτόν τον καιρό έχει επιστρέψει στα παλιά του «λημέρια», μια και τα τελευταία χρόνια οι σπουδές και οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον κρατούσαν μακριά απ’ την πόλη. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη ο Κώστας Αρβανιτόπουλος ήταν μαζί με τον δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και συζητούσαν τα μεγάλα θέματα της πόλης. Στη βόλτα που έκανε μετά στην Πλατεία Κοραή στους γνωστούς του που τον πλησίαζαν να τον χαιρετήσουν και τον ρωτούσαν πώς έγινε και… ξεκαλοκαίριασε στον Πειραιά, απαντούσε με σημασία: «Τώρα που γύρισα στην πόλη μας, θα… βαρεθείτε να με βλέπετε»…


Σχολιάστε εδώ