XΡΗΜΑτιστήριο

> Μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν και οι ανεγκέφαλοι δεν αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε! Τι κι αν το σχέδιο της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους φέρεται να δίνει λύση στις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές του κράτους, εντούτοις μακροπρόθεσμα αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη, με ένα τεράστιο χρέος, που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με περαιτέρω αναδιαρθρώσεις.

> Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Από λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και λόγω γενικότερου κλίματος η εγχώρια χρηματαγορά έχει χάσει την παλιά της «αίγλη», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παίξει τον βασικό της ρόλο, που δεν είναι άλλος από την εναλλακτική χρηματοδότηση της οικονομίας.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Στην εταιρεία Verbund χορηγήθηκε τελικά άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για πελάτες, ισχύος 150 MW. Λέτε η χώρα προέλευσής της, ήτοι η Αυστρία, που είναι από τους σκληρούς επικριτές των δημοσιονομικών της Ελλάδας, να «έπαιξε ρόλο»;

> Εκουσίως ή ακουσίως, η κυβέρνηση, διά των κρατικών της αξιωματούχων, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να διαλύσει κάθε παραγωγικό κλάδο που θα μπορούσε να προσφέρει στην οικονομία! Δεν φτάνει που η κτηνοτροφία μας απαξιώνεται συστηματικά με έξωθεν παρεμβάσεις, έχουμε και εσωτερικές παλινωδίες που περιπλέκουν την κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρόσφατες μετακινήσεις προσωπικού από τη θυγατρική ΖΩ-ΔΩ στη μητρική Δωδώνη, που αφήνουν «περιθώριο κονόμας» από τα πιστοποιητικά εγγύησης ζωοτροφών στους κάθε λογής κρατικοδίαιτους μεσάζοντες.

> Από χαβιάρι και σαμπάνια, θα σερβίρεται πλέον πικρός καφές και βουτήματα! Για πόσες από τις διοικήσεις των ημικρατικών εισηγμένων (ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ κ.λπ.) που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο roadshow της ΕΧΑΕ αναμένεται να είναι η τελευταία τους παρουσία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, είτε επειδή η εταιρεία τους θα πουληθεί είτε εξαιτίας της εσπευσμένης απομάκρυνσής τους λόγω αποτυχημένου μάνατζμεντ;

> Δεν μπορείς να μοιράζεις τόσο εύκολα τα χρήματα που σου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες να τα διαφυλάξεις! Γιατί έπρεπε το Δημόσιο να διοχετεύσει ρευστότητα στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του ΟΔΔΗΧ, των δημόσιων επιχειρήσεων και άλλων φορέων, όταν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το πράξει η Τράπεζα της Ελλάδος με την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού (ELA) που διαθέτει;

> Τα μπάνια δεν λένε να τελειώσουν και οι ομπρέλες δεν λένε να μαζευτούν για τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την «απάθεια» που δείχνουν σχετικά με το πρόσφατο ράλι στη χρηματιστηριακή τιμή της ΕΒΖ; Κι αυτό γιατί το «χαρτί» είναι τόσο μαζεμένο, που απορούμε με την εκτόξευση της συναλλακτικής του δραστηριότητας στα 65.000 τεμάχια.

> Τα καλά και συμφέροντα για την οικογένεια των βασικών της μετόχων! Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προνομιούχες μετοχές είναι εκείνες που παρέχουν στον κομιστή τους προτεραιότητα στη διανομή μερίσματος και δεδομένου του ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει την καταβολή τόκου καθαρού ποσού 0,0283 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή, δεν θα πρέπει να απορούμε με τις πρόσφατες αγορές αυτού του είδους των χαρτιών της Λεβεντέρης από τις κυρίες Αρετή, Λήδα και Λητώ Λεβεντέρη (17.300, 17.300 και 17.500 αντίστοιχα).

> Θα τολμήσει να ασχοληθεί κανείς με το θέμα; Σε ποιο από τα κρατικά εποπτευόμενα πιστωτικά ιδρύματα ο διορισμένος διοικητής του «επιτέθηκε γενικά και αόριστα» κατά των οικονομικών ρεπόρτερ; Ονόματα και διευθύνσεις, παρακαλώ, αλλιώς οι δηλώσεις σας θα θεωρηθούν εξόχως παραπλανητικές.

> Τη γλιτώνουν οι ιδιώτες, την πληρώνει το κράτος… με τις εταιρείες-σφραγίδες! Πόσες από τις εγχώριες τράπεζες έχουν εγκαταστήσει Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους, τις οποίες όμως διαχειρίζονται από εδώ;

> Ούτε εσκεμμένα να παρέμεναν αναπάντητα κάποια ερωτήματα! Αλήθεια, τι μέλλει γενέσθαι με κάποιον που είναι έλληνας πολίτης και έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο του εξωτερικού; Στη λήξη του θα φορολογηθεί με 45%, με θεώρηση όλου του ποσού ως κεφαλαιακού κέρδους;

> Αν και έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, το περιεχόμενό τους παραμένει στο σκοτάδι! Τελικά θα μας πει κάποιος από την κυβέρνηση αν οι δανειακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις τράπεζες και στους εργολάβους για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αποτελούν δημόσια έγγραφα;

> «…Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μια δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία ούτε υπερβολικά αργή…»! Αυτή δεν είναι δήλωση τεχνοκράτη του ΔΝΤ, αλλά «χρησμός πολιτικάντη παλαιάς κοπής». Κι όμως από τα χείλη αυτής της «απίστευτης» Κριστίν Λαγκάρντ κρέμεται η κυβέρνηση της χώρας μας.

> Στο όνομα της ικανοποίησης των συμφερόντων; Γιατί με βάση τη νέα φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να εξαιρείται από το «πόθεν έσχες» η δαπάνη για δωρεές και χορηγίες προς τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς;

> Φούσκα που αρχίζει να χάνει αέρα! Μπορεί οι εγγυημένες τιμές να αποτέλεσαν δέλεαρ για μικρούς και μεσαίους επενδυτές, παράλληλα όμως δημιούργησαν και μια δευτερογενή αγορά μεταπώλησης των αδειών σε πολύ υψηλές αξίες. Περί των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων ο λόγος.

> Η νίκη και η ήττα απέχουν οριακά! Η απαξίωση ενός νομίσματος στο οποίο είναι τοποθετημένο το 1/4 των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων (βλέπε ευρώ) είναι αδύνατον να μην προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, ειδικά όταν η ισοτιμία του με το αντίπαλον δέος, ήτοι το δολάριο, παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

> «…θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την κοινωνική όχληση που θα προκαλέσει…»! Μια από τις φράσεις-κλισέ που χρησιμοποιούν κατά κόρον όσοι θέλουν να περάσουν δράσεις, μέτρα, θέσεις που προκαλούν ευρύτερες αντιδράσεις από ομάδες πολιτών. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η εν λόγω δήλωση αφορούσε τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Ο νέος νόμος-«σκούπα» για την εξαγορά πλασματικού χρόνου στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα κρύβει παγίδες, αφού σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης οι εισφορές που θα έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των χρόνων δεν θα επιστρέφονται.

> Αντί να κερδίσεις χρόνο και χρήμα, υπάρχει κίνδυνος να βγεις χαμένος! Μπορεί οι «διευκολύνσεις» των τραπεζών προς τους πελάτες τους για τις πληρωμές τους στο Δημόσιο να έχουν κάποια καλά, ωστόσο η μη έγκαιρη πληρωμή των άτοκων δόσεων επιβαρύνεται με πολύ υψηλό κόστος χρήματος.

> Χρησιμοποιείται κατά κόρον από το λεγόμενο έξυπνο χρήμα! Το naked short selling αποτελεί μια στρατηγική όπου ο επενδυτής ποντάρει στην πτώση της τιμής των μετοχών, χωρίς να έχει καν δανειστεί τα χαρτιά. Συνήθως συνοδεύεται με διασπορά φημών που επισπεύδουν τις πιέσεις, μεγιστοποιώντας τα κέρδη.

> Άνθρακες ο θησαυρός! Απ’ ό,τι φαίνεται, οι γενναίες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν μαζικά οι έμποροι δεν στάθηκαν ικανές να δελεάσουν τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήθος λουκέτων.

> Δεν θέλουμε να είμαστε αγγελιοφόροι κακών ειδήσεων, αλλά… Αν το κούρεμα των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες περιοριστεί μόνο στα εμπορικά τους, η συνολική επιβάρυνση θα είναι αμελητέα. Αν όμως επεκταθεί οριζόντια και στα υπόλοιπα, τα δεδομένα αλλάζουν, σε βαθμό που χάνονται τα όποια οφέλη από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.

***

• Με τις χρηματιστηριακές τιμές στα Τάρταρα, το εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων έχει καταστεί το πιο σύντομο ανέκδοτο! Δεδομένου ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να δίνει ετήσια κέρδη πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, απορούμε με την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημά του, αφού σε βάθος τριετίας θα είχε καλύψει το δυνητικό τίμημα αυτού. Και όλα αυτά όταν μόνο για την εισαγωγή του στην κεφαλαιαγορά το κράτος είχε πληρώσει στους συμβούλους JP Morgan και Goldman Sachs περίπου 7 εκατ. ευρώ.

• Όπως ο ΓΑΠ πανηγυρίζει για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, έτσι και οι υπουργοί του «ηδονίζονται» με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας! Κύριε Παπακωνσταντίνου, γιατί ο νέος νόμος που φέρατε στη Βουλή αποσύρει την πρόβλεψη του παλαιού που έθετε πλαφόν 49% στο υπό παραχώρηση ποσοστό των τριών υφιστάμενων εταιρειών παροχής αερίου σε ιδιώτες;

• Μην πιάνεστε κορόιδα. Στημένο είναι το παιχνίδι κι από πριν ξεπουλημένο! Το υποτιθέμενο σχέδιο εκσυγχρονισμού που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η «πράσινη καμαρίλα» όχι μόνο δεν είναι άσχετη, αλλά λειτουργεί προς όφελος μιας κάστας φίλα προσκείμενων επιχειρήσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μονοπώλιο.

• Τον έφαγαν οι βλέψεις να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη! Ναυαγούν ένα προς ένα τα μεγαλεπήβολα σχέδια του μεγαλοεφοπλιστή κ. Ρέστη, ο οποίος βλέπει άλλη μια επενδυτική του επιλογή να απαξιώνεται και αναζητεί μάλιστα τρόπους απεμπλοκής από αυτήν. Μέχρι τότε πάντως υποχρεώνεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, καταβάλλοντας πολλά χρήματα γι’ αυτήν την περίοδο. Περί της FBBank ο λόγος.


Σχολιάστε εδώ