Τεμαχίζουν την ΕΡΤ

Ο υπουργός Ηλίας Μόσιαλος απέδωσε το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της ΕΤ1 σε εξορθολογισμό της λειτουργίας, προσθέτοντας ότι οι συχνότητές της, όπως και των Cine+, Sport+, θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ.

Εκτός από το ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία και όχι της ΕΡΤ, τίθεται το ερώτημα αν αυτές οι κενές συχνότητες θα χρησιμοποιηθούν κατά τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και από ποιους… Επίσης, θα χρησιμοποιεί η ΕΤ3 όλες τις συχνότητες της ΕΤ1 ή θα παραχωρήσει τις δικές της; Σε επίπεδο προγράμματος, το ερώτημα είναι ποιος θα καλύψει το κενό της ΕΤ1, η οποία κλείνει επειδή είχε χαμηλό ποσοστό θεαματικότητας, αν και η ΕΡΤ από τον ιδρυτικό της νόμο δεν έχει στόχο το κυνήγι της πρωτιάς. Εκτός από την τηλεόραση, το ίδιο ερώτημα υπάρχει και για το ραδιόφωνο στην επαρχία, αν δηλαδή ανοίγει ο δρόμος να επωφεληθούν οι ιδιώτες από το κλείσιμο των περιφερειακών προγραμμάτων.

Καθοριστικό είναι το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας, με πρώτο το οικόπεδο στην Περαία Θεσσαλονίκης που δίνεται προς πώληση μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης το οικόπεδο στην Κατεχάκη της πρώην ΥΕΝΕΔ, της Αγίας Παρασκευής, έδρας της ΕΡΤ, στο Μπογιάτι, το οικόπεδο μπροστά από το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Ποιοι θα είναι οι τυχεροί και με ποιο αντιστάθμισμα ή όφελος για την ΕΡΤ; Για το ΑΠΕ, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε, προβλέπεται ένα είδος ιντερνετικής συνεργασίας, το οποίο όμως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους υπόλοιπους εκδότες που θα επενδύσουν στο διαδίκτυο.

Οι συμβασιούχοι είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, διότι ενώ κρίνονται απαραίτητοι για τη λειτουργία της ΕΡΤ θα θυσιαστούν χωρίς να υπάρχει λόγος, από τη στιγμή που η εταιρεία είναι κερδοφόρος. Πέραν του ότι επαναπροσλήφθηκαν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τώρα απολύονται. Και πιθανόν θα μείνουν μόνο οι «κολλητοί».

Τέλος, το εύρος της παρέμβασης του Μόσιαλου και στα ιδιωτικά media, με ένα είδος προτροπής σε συγχωνεύσεις, προκαλεί αίσθηση. Διότι είναι άλλο να υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα και άλλο να εξελίσσεται σε κυβερνητική οδηγία…

Ξεκίνησαν
οι αντιδράσεις

Καθολική ήταν η αντίδραση στις εξαγγελίες Μόσιαλου από ομοσπονδίες και ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ. Σε κοινή τους ανακοίνωση (δημοσιεύεται όλη στο www.typologies. gr) ζητούν «ελεύθερη ενημέρωση» μέσα από «την ανεξαρτησία και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΡΤ και την πλήρη προστασία των θέσεων εργασίας».

Επιδημία Μόσιαλου

Με σχέδιο κατάργησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, με την καθιέρωση «δημοσιογραφίας των πολιτών» (από το portal-μαμούθ της νέας ΕΡΤ), που φέρνει η επιδημία Μόσιαλου, συμπληρώνεται η χειραγώγηση της ενημέρωσης, που επιδιώκουν η κυβέρνηση και η διαπλοκή. Αυτό καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), που αποκάλυψε ήδη από τις 4.8.2011 με ανακοίνωσή της:

– τις εκατοντάδες απολύσεις που έρχονται στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ αλλά και το ντόμινο που προκαλούν στις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά Μέσα

– το κυβερνητικό real-estate με την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ που παραδίδεται σε ιδιώτες (ήδη ο Μόσιαλος ανακοίνωσε το οικόπεδο στην Περαία και την Κατεχάκη)

– το λουκέτο στην ΕΤ1, τη «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», τα ραδιόφωνα της περιφέρειας και τη «σφαλιάρα» στην ΕΡΤ-3.

Με το κλίμα απολύσεων στα δημόσια ΜΜΕ, τις απολύσεις συμβασιούχων αλλά και εργαζομένων αορίστου χρόνου, που συμπληρώνεται από τη στάση πληρωμών και τις περικοπές μισθών στα ιδιωτικά («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ), την τακτική με το άρθρο 99, το μήνυμα που στέλνει κυβέρνηση και διαπλοκή στους μισθωτούς δημοσιογράφους (όχι στα συμβόλαια και στα παράθυρα) είναι:

– μια δουλίτσα μόνο με μισθό – ψίχουλα και χωρίς ΣΣΕ

– όποιος μιλάει πολύ φεύγει χωρίς αποζημίωση και μετά έρχεται άλλος με πιο λίγα λεφτά που είναι ήδη άνεργος

– τα δημοσιογραφικά ταμεία στο κόκκινο και νέες μειώσεις συντάξεων.

Την ίδια ώρα, όπως παραδέχεται και επίσημα η κυβέρνηση, μπαίνει λουκέτο στις οικονομικές εφημερίδες με την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, που σημαίνει κι άλλες απολύσεις, ενώ το αγγελιόσημο μειώνεται περίπου στη μέση και παίζεται και η κατανομή του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ στους ιδιώτες.

Όλοι εναντίον

Την άμεση αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο «αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ» εκφράζουν όλες οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συντακτών και Ενώσεις των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου, χωρίς να εναντιώνονται σε όποιο μέτρο συμβάλλει στην πραγματική και ουσιαστική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.

Αλλά τα κυβερνητικά μέτρα για την ΕΡΤ οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, ακόμα φτηνότερη εργασία και εκχωρούν δημόσια περιουσία, πολιτική επιρροή και «νέες αγορές» στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και Ενώσεις διακηρύσσουν την καθολική, άμεση και δυναμική αντίδρασή τους και μέσα στα επόμενα 24ωρα τα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών και όλων των Ενώσεων θα αποφασίσουν τη μορφή των κοινών δράσεών τους για την απόκρουση των σχεδίων συρρίκνωσης της ΕΡΤ και τον σφαγιασμό των εργαζομένων της.

Υποψίες πολλές

Ο υπεύθυνος του τομέα ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, σε δήλωσή του τονίζει: «Ο κ. Μόσιαλος δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα με τη συνέντευξή του, όπως για παράδειγμα: τι όφελος θα έχει η ΕΡΤ από τις ”κλειστές” συχνότητες της ΕΤ1 και του Ραδιοφώνου, ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης που απαξιώνει περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, γιατί εξαγγέλλεται νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ κλείνουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, γιατί τόση σπουδή για το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ιδιοκτησίες της ΕΡΤ ΑΕ;».


• Μένει ο Λ. Ταγματάρχης στην ΕΡΤ, μετά κι από τη συνάντησή του με τον Η. Μόσιαλο το απόγευμα της Παρασκευής. Άραγε θα δεχθεί να απολύσει το 45% του προσωπικού που προβλέπει το σχέδιο;


Σχολιάστε εδώ