Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η συνέχεια για το ΧΑ, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες και με την προϋπόθεση πως, εάν υπάρξει κάποια μεταβολή, μάλλον θα είναι… αρνητική, με το ζητούμενο για όλους να περιορίζεται στη συνέχιση της… σχετικής διαφοροποίησης που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Οι τελευταίες πιέζονται ολοένα και περισσότερο υπό το βάρος της πρωτοφανούς οικονομικής -πλέον και πολιτικής- κρίσης της Ευρωζώνης και κυρίως της ανυπαρξίας μιας «κανονικής ευρωπαϊκής ηγεσίας», μιας ομάδας ικανών και πραγματιστών πολιτικών ηγετών…

• Είναι προφανές πως η όποια διαφοροποίηση του ΧΑ από πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οφείλεται στο ότι ήδη η ελληνική αγορά είχε βιώσει τεράστια υποχώρηση των αξιών και των τιμών της και βρίσκεται μακράν στα χαμηλότερα επίπεδα ολόκληρων δεκαετιών, οπότε η συνειδητοποίηση του προβλήματος επιβίωσης του ευρωσυστήματος που τώρα ταλανίζει τις ευρωπαϊκές αγορές ούτε καν έκπληξη δεν προκάλεσε στο ΧΑ. Απλώς επίσπευσε την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του για τον… πάτο!

• Είναι επίσης προφανές πως το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η διακράτηση και, ει δυνατόν, η… απομάκρυνση από το απίστευτο όριο των 1.000 μονάδων, κάτι που δυσχεραίνεται από τον ασύλληπτα μικρό τζίρο και τη μείωση της «πελατείας» λόγω Αυγούστου.

• Εκείνο που έχει σημασία είναι να επέλθει σύντομα κάποια ισορροπία στην ούτως ή άλλως τραπεζοκεντρική αγορά μας, κι αυτό γιατί οι τράπεζες είναι εκείνες που θα καθορίσουν τις επόμενες εβδομάδες τις εξελίξεις, αφού -μην ξεχνάμε- μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να «τελεσιδικήσει» το μείζον θέμα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων αλλά και να δοθούν στη δημοσιότητα τα ευρήματα από τον έλεγχο που θα διενεργήσει η BlackRock Solutions στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

• Κάπως έτσι δικαιολογείται και η έντονη κινητικότητα στον κλάδο τις προηγούμενες ημέρες («πλασάρονται» αναλόγως των συμφερόντων και των επιδιώξεών τους αρκετοί μεγάλοι παίκτες) και το ότι αρκετές μετοχές, επιλεγμένες, «μεγάλα ονόματα», εσχάτως διαφοροποιούνται με τη σειρά τους από την πορεία και του Γενικού Δείκτη και των κλαδικών δεικτών τους. Και προπάντων από την πορεία και τις επιμέρους επιδόσεις του τραπεζικού δείκτη…

• Με δυο λόγια, έχουμε πλέον -τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες- ένα χρηματιστήριο πολλών ταχυτήτων αλλά και αρκετών πρωταγωνιστών που ΔΕΝ είναι τράπεζες. Κι αυτό είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα θετικά σημεία των ημερών!

• Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Τι άλλο πέρα από την τήρηση στάσης αναμονής για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί; Μια αναμονή που μπορεί να ιδωθεί και ως «ψυχολογική» προετοιμασία για να αντιπαρέλθει κανείς τη μακρά περίοδο ασάφειας που βιώνουμε και θα εξακολουθήσουμε να βιώνουμε επί μακρόν! Χωρίς να ξεχνάμε πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν αποκλείεται τα «χειρότερα» να είναι μπροστά μας, με τη μορφή, ίσως, μιας ακόμα πιο έντονης μαζικής ρευστοποίησης θέσεων στην περίπτωση που τα… μαντάτα από τις τράπεζες είναι δυσμενέστερα και των πλέον απαισιόδοξων σεναρίων.
Οψόμεθα…

ΥΓ.: Μεγάλη κουβέντα γίνεται και πάλι για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς μας αμέσως. Αναδιάρθρωση, όπως λέμε… ξεσκαρτάρισμα!


Σχολιάστε εδώ