Πάρε… Δώσε…

Το αυγουστιάτικο opengov
στην Επιτροπή Ανταγωνισμού…

Από τον Μάιο του 2010, αν δεν μας απατά η μνήμη, έχει παραιτηθεί ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνταξιούχος αρεοπαγίτης, κ. Α. Μαρκάκης. Μια παραίτηση μυστηριώδης, που ουδέποτε εξηγήθηκε, ύστερα από μια θητεία λίγων μηνών και με «καχεκτικά» πεπραγμένα που ασφαλώς δεν θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής αντιμονοπωλιακής αρχής. Εκτός αν θεωρείται ιστορικής σημασίας η τελευταία απόφαση που εκδόθηκε πριν από την παραίτηση του κ. Μαρκάκη, στην οποία είχε παίξει ρόλο εισηγητή: Μια τουλάχιστον περίεργη απόφαση για τα διυλιστήρια της χώρας, με την οποία ουσιαστικά η Επιτροπή κατάφερε να αναιρέσει τον… εαυτό της και όλη τη λογική στη βάση της οποίας είχαν επιβληθεί πρόστιμα κάποιων εκατομμυρίων για καρτέλ.

• Το κενό του κ. Μαρκάκη στην Επιτροπή φαίνεται ότι δεν ήταν δυσαναπλήρωτο, αν κρίνουμε τουλάχιστον εκ του γεγονότος ότι η θέση έμεινε κενή για 15 μήνες χωρίς να αντιληφθούμε σοβαρές υστερήσεις στο ούτως ή άλλως φτωχό έργο της Επιτροπής. Και, κάπως έτσι, φθάσαμε σε μια τουλάχιστον περίεργη αυγουστιάτικη επίσπευση των διαδικασιών επιλογής νέου αντιπροέδρου και μελών, με μια ανοικτή προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος α λα opengov, που τοποθετήθηκε λίγο πριν και λίγο μετά τις αργίες του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να μη συγκεντρωθεί ενοχλητικό πλήθος διεκδικητών της θέσης. Εν πάση περιπτώσει, αύριο λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και οι φήμες λένε ότι για τη θέση έχει καλές πιθανότητες επιλογής γνωστός πανεπιστημιακός διδάσκαλος, με σπουδαίες περγαμηνές, αλλά και με πολύ αμφίβολες προθέσεις αυστηρής εφαρμογής του αντιμονοπωλιακού νόμου.

• Μαζί με αυτήν την κορυφαία θέση, με την ίδια «ανοικτή» προκήρυξη, θα καλυφθούν και άλλες πέντε θέσεις τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής, ώστε να αρχίσει να… «πρασινίζει» η σύνθεσή της, αφού ως τώρα λειτουργούσε με σύνθεση που διαμόρφωσε λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη. Στο ρήμα «πρασινίζει» ας κρατήσουμε, βέβαια, μια επιφύλαξη: Στην πραγματικότητα ελάχιστοι στο ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει χαμπάρι την προκήρυξη των θέσεων και η όλη διαδικασία έχει μάλλον προσωπική σφραγίδα του εποπτεύοντος υπουργού, παρά του κομματικού μηχανισμού.

…Και μια θαμμένη έρευνα για καρτέλ

Όσο κάποιοι ασχολούνται με επιλογές προσώπων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάποιοι άλλοι προτιμούν να βλέπουν την ουσία του «έργου» της «ανεξάρτητης» Αρχής: Η αντιμονοπωλιακή οργάνωση Stopcartel, για παράδειγμα, υπενθυμίζει μέσω της ιστοσελίδας της μια σχεδόν ξεχασμένη υπόθεση άλλης μιας «θαμμένης» έρευνας για ένα μεγάλο καρτέλ.

• Έχουν περάσει αισίως τρία καλοκαίρια από το καλοκαίρι του 2008, όταν οι ελεγκτές της Επιτροπής έκαναν έφοδο στα γραφεία των κορυφαίων χαλυβουργιών της χώρας και αφαίρεσαν σκληρούς δίσκους και άλλα στοιχεία, στο πλαίσιο έρευνας που είχε διαταχθεί κατόπιν καταγγελιών για απόλυτη εναρμόνιση στη διαμόρφωση των τιμών από τις εν λόγω κορυφαίες χαλυβουργίες της χώρας (για την ιστορία, οι καταγγελίες είχαν γίνει από τον επιχειρηματία Θ. Τενέζο, που είχε φθάσει και σε απεργία πείνας, αλλά και από συνδικαλιστική παράταξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου). Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα μάθουμε ποια τύχη είχε και αυτή η «θαμμένη» έρευνα της Επιτροπής, καθώς και πώς αξιοποιήθηκαν τελικά όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι ελεγκτές σε εκείνη την έφοδό τους.


Σχολιάστε εδώ