«ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ!
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η αιτία της καθυστερημένης άφιξης των κορυφαίων της «τρόικας» στην Αθήνα (έρχονται αυτήν την εβδομάδα) δεν είναι άλλη από την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Οικονομικών να διαπραγματευθεί νέους στόχους για το έλλειμμα του 2011, καθώς διαπιστώνει ότι είναι αδύνατον να εκπληρώσει αυτούς που τέθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο και είναι σχεδόν ταυτόσημοι με τους στόχους του προηγούμενου Μνημονίου.
Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση την πλήρη διάψευση των προβλέψεων που είχε κάνει και η ίδια η «τρόικα» για την εξέλιξη της ύφεσης. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα του «Π» την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομίας φέτος θα ξεπεράσει το 4,5%. Αναλυτές μεγάλων τραπεζών κάνουν λόγο για ύφεση ίσως και μεγαλύτερη από 5%, με το έλλειμμα να παραμένει φέτος σε ποσοστό άνω του 10% του ΑΕΠ (κάποιοι λένε ότι μπορεί να πλησιάσει και το 15%!), ενώ βέβαιο θεωρείται πλέον ότι ούτε το 2012 θα ξεφύγει η οικονομία από την ύφεση, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Η κυβέρνηση ζητά τώρα να «χαλαρώσουν» οι στόχοι, ώστε να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» των σκληρών πρόσθετων μέτρων. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος απέφυγε την Παρασκευή να δεσμευθεί ότι δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα, τονίζοντας μόνο ότι δεν θα πρέπει να χρειασθούν, εφόσον εφαρμοσθούν πλήρως όσα ήδη έχουν εγκριθεί. Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητά να αλλάξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποδίδοντας στην παγκόσμια αναταραχή τις πολύ χαμηλές αξίες των μετοχών επιχειρήσεων που έχει προγραμματισθεί να πουληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αυτά τα αιτήματα για «χαλάρωση» δημοσιονομικών στόχων και αλλαγή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όμως, η «τρόικα» βλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απροθυμία της κυβέρνησης να εκπληρώσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να ανοίξει σήμερα και να κλείσει επιτυχώς μια νέα διαπραγμάτευση για το Μεσοπρόθεσμο, πριν καν στεγνώσει το μελάνι του αρχικού κειμένου. Αν, όμως, δεν αλλάξει ένα πρόγραμμα που είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι στην επόμενη αξιολόγηση η Ελλάδα θα βρεθεί σε θέση… οφσάιντ και τυπικά θα πρέπει να αποφασισθεί από την «τρόικα» η διακοπή της χρηματοδότησής της, που θα οδηγήσει στη χρεοκοπία. Αυτά τα διλήμματα δεν είναι εύκολα ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τους «τροϊκανούς» και ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η διαπραγμάτευση, από την οποία εν πολλοίς θα κριθεί αν και πώς θα συνεχισθεί η διεθνής στήριξη της χώρας.