Κλείνει η ΕΤ1 από την κυβέρνηση, ανοίγει από την ΠΟΣΠΕΡΤ…
Οι εργαζόμενοι, στην πρόσφατη συνάντηση Μόσιαλου – Καλφαγιάννη, δήλωσαν ρητά ότι θα λειτουργήσουν οι ίδιοι την ΕΤ1, αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι απαίτηση της «τρόικας», όπως εμμέσως παραδέχθηκε ο Η. Μόσιαλος, «αλλά απαίτηση του ελληνικού λαού»!
Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Η. Μόσιαλου στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» περιλαμβάνουν «λουκέτα» στην ΕΤ1, στο Cine+, στο Sport+, στη «Ραδιοτηλεόραση», μείωση των 19 περιφερειακών σταθμών σε 9, συγχώνευση των 3 ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης σε 1, απορρόφηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μελετών και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου από τη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ. Ακόμη γίνεται λόγος για σύμπραξη με τον Δήμο Αθηναίων του ραδιοφωνικού σταθμού Φιλία της ΕΡΤ με τον χωρίς άδεια σταθμό του δήμου Air.
Ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε να εξηγήσει αν υπάρχει κάποιο άμεσο όφελος για τους πολίτες. Η ΕΡΤ δεν φεύγει ακόμη από τη διαφήμιση. Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει το ίδιο (4,24 ευρώ τον μήνα), ενώ δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού η λειτουργία της ΕΡΤ εξαρτάται από τα χρήματα των πολιτών. Αντιθέτως, οι απολύσεις που προαναγγέλλονται διά της νέας αξιολόγησης του προσωπικού θα μειώσουν τις εισφορές προς τα Ταμεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Θανάσης Παπαγεωργίου έλεγε στο παρελθόν ότι το όφελος του κράτους από την ΕΡΤ σε φόρους και Ταμεία ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή στο 1/3 του τέλους. Οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΡΤ θα μειωθούν με μείωση του μετοχικού της, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 264.993.809,99 ευρώ, δηλαδή με οικονομική συρρίκνωση της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι σήμερα λόγω των μειώσεων έως και 35% στις αποδοχές των εργαζομένων η ΕΡΤ είναι ήδη πλεονασματική κατά 27,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αρχικά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου και στη συνέχεια του Λάμπη Ταγματάρχη.
Κόψιμο «ανεπιθύμητων
δημοσιογράφων»
Ορισμένες από τις αλλαγές που δεν χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις θα γίνουν αμέσως, δεσμεύτηκε ο Η. Μόσιαλος. Για τις υπόλοιπες, όμως, θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή μετά την κατάθεση πορίσματος από ανεξάρτητη επιτροπή στελεχών ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοράσεων. Μια δεύτερη επιτροπή θα αξιολογήσει ξανά το προσωπικό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου, το πλεονάζον δυναμικό θα μεταφερθεί στην υπηρεσία πολυμέσων που δημιουργείται. Θεωρείται δεδομένο όμως ότι θα προκύψουν απολύσεις από τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ ήδη αναμένεται το «κόψιμο» δημοσιογράφων-παρουσιαστών που δεν θεωρούνται «πρόθυμοι» και δεν ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή…
Σοβαρή ενόχληση υπάρχει και εντός της κυβέρνησης για τις δύο δηλώσεις που αφορούν τους 18 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τους υπουργούς Γερουλάνο και Χυτήρη. «Εγώ δεν πρόκειται να βάλω δικά μου πρόσωπα στο ΔΣ της ΕΡΤ», είπε ο Η. Μόσιαλος και τα βέλη ακουμπούν τον Π. Γερουλάνο, που είχε ορίσει τον Γεωργανδρέα Ζάννο, και τον Τ. Χυτήρη, που είχε τοποθετήσει τον Π. Σαμούρη στο ΔΣ. Το δεύτερο σημείο είναι η φράση: «Κάποιος επιτέλους πρέπει να πάρει την πολιτική ευθύνη να προχωρήσει από τον κρατικισμό και την κομματικοποίηση σε ένα πλαίσιο που θα είναι περισσότερο ανεξάρτητο». Όσοι την άκουσαν θεώρησαν πως έχουμε άλλη κυβέρνηση, διαφορετικά είναι σαν αυτούς τους 18 μήνες ο υπουργός Πολιτισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Π. Γερουλάνος και ο Τ. Χυτήρης να συντήρησαν αυτό το καθεστώς. «Άλλο είναι να νομοθετείς και άλλο να πράττεις», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ, από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό αποδομώντας το σχέδιο Μόσιαλου, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά το κλείσιμο της ΕΤ1 από τον υπουργό θα τεθεί σε λειτουργία από τους εργαζομένους.
(Οι ανακοινώσεις και η σύνοψη του σχεδίου του Η. Μόσιαλου είναι αναρτημένες στο www.typologies.gr, το οποίο μετέδωσε live τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού.)
• Αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης έναντι της περιόδου της ΝΔ στην ΕΡΤ; «Οι κακοδιαχειρίσεις του παρελθόντος βρίσκονται στην ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Η. Μόσιαλος, προσθέτοντας όμως ότι «μας αφορά το μέλλον, όχι το παρελθόν».