ΚΗΡΥΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

Επαναφέροντας πρόσφατη προτροπή του Αντ. Σαμαρά, ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής Πάνος Παναγιωτόπουλος επισήμανε σε δήλωσή του ότι «εάν η κυβέρνηση σταθμίζει σωστά το συμφέρον της χώρας μας, δεν έχει λόγους να καθυστερεί στη λήψη και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων». Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά, όπου εκφράσθηκε ανησυχία τόσο για την τακτική της κυβέρνησης όσο και για τη συμπεριφορά τής γειτονικής Τουρκίας.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση στάθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε σχέση με τις προγραμματισμένες από την Κύπρο έρευνες για υδρογονάνθρακες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Απόφαση που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, η οποία προχώρησε σε διάβημα προς τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα «απειλεί» να ξεκινήσει δικές της έρευνες, αγνοώντας ή παραβιάζοντας τα όρια των ΑΟΖ, είτε της Κύπρου είτε ακόμη και της Ελλάδας.

Το πλέον ανησυχητικό ενδεχόμενο είναι να ξεκινήσουν έρευνες οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή της Καρπασίας, γεγονός που θα περιπλέξει τα πράγματα στο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Στην Αθήνα, αλλά και στη Λευκωσία, επικρατεί προβληματισμός για την τακτική της Τουρκίας, καθώς δεν αποκλείουν, λόγω της επιμονής της, να προκληθεί κρίση στην ευρύτερη περιοχή. Δεδομένου μάλιστα ότι στον τομέα της ενέργειας δραστηριοποιούνται μεγάλες ξένες εταιρείες και τα συμφέροντα είναι ισχυρά.

Προς το παρόν η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να υιοθετεί τις ενστάσεις της Άγκυρας ως προς την απόφαση της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες.

Κι αυτό ίσως διότι αυτές θα γίνουν από αμερικανική εταιρεία και επιπλέον έχει εμπλακεί και το Ισραήλ. Σε συνομιλίες που είχε με έλληνες αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών στην ΑΟΖ.

Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ έχουν προχωρήσει αρκετά και ότι οι δυο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.


Σχολιάστε εδώ