Και δεύτερο πόρισμα κατά Λαυρεντιάδη στον Εισαγγελέα
Και το δεύτερο πόρισμα είναι προϊόν των ελέγχων σε άλλη υπόθεση, όπου και σ’ αυτήν εμπλέκεται ο κ. Λαυρεντιάδης, που διενήργησε η ίδια Αρχή, της οποίας ως γνωστόν πρόεδρος είναι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, η υπόθεση αφορά την πώληση στις αρχές του περασμένου Μαρτίου του 11% από το πακέτο του 31% των μετοχών της Proton Bank που κατείχε ο κ. Λαυρεντιάδης σε τρία φυσικά πρόσωπα.
Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, από τον έλεγχο που έκανε το αρμόδιο τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την προέλευση των κεφαλαίων που έβαλαν οι τρεις αγοραστές, τα έγγραφα που προσκόμισαν δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά, υπήρχαν προφανή «κενά» (για σκοτεινά σημεία γίνεται λόγος).
Κατόπιν αυτού η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε τον φάκελο στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία προχώρησε σε παραπέρα έλεγχο. Η αποστολή του πορίσματος στον Εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση οδηγεί στην εκτίμηση ότι προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία ως προς την προέλευση των κεφαλαίων που δόθηκαν για την αγορά του 11% των μετοχών του Λαυρεντιάδη.
Κατά μια πληροφορία, στην Αρχή, ως προς τους τρεις αγοραστές, υπάρχει η υποψία ότι πρόκειται για… φίλιες δυνάμεις του Λαυρεντιάδη…
Έπειτα και από αυτήν την εξέλιξη, προκύπτει ότι έκανε πολύ καλή δουλειά η Τράπεζας της Ελλάδος και σ’ αυτήν οφείλεται το ξεσκέπασμα των… σκελετών της Proton Bank.
Σχέδιο διάσωσης
της Proton Bank
Ύστερα από τις αποκαλύψεις για τη διαχείριση της Proton Bank μετά την εξαγορά της από τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδιο διάσωσης της τράπεζας με κεφάλαια από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) και τον διορισμό επιτρόπου από την ΤτΕ (του κ. Θεοφάνη Σαξώνη) κάτι που έχει να συμβεί στη χώρα μας από την εποχή της Τράπεζας Κρήτης του Κοσκωτά.
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που έχουν δανείσει μέσω της διατραπεζικής περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ στην Proton, δέχθηκαν την προτροπή της ΤτΕ να μετατρέψουν ένα μέρος αυτού του δανεισμού, ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση της Proton. Το μόνο που απομένει πλέον για να καλυφθούν πλήρως τα ελλείμματα κεφαλαίων της Proton είναι να βρεθούν οι επενδυτές που θα καλύψουν και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη αποφασισθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρώτη υποψήφια για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι η Attica Bank, που έχει ανακοινώσει ότι ενδιαφέρεται για την απορρόφηση (διάσωση) της Proton. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Attica Bank, στην οποία κύριος μέτοχος είναι το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), δεν δέχεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα από την πλευρά του βασικού της μετόχου, σε σχέση με την απόκτηση συμμετοχής στην Proton. Έτσι, όλα μένουν ανοικτά, γι’ αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή αρκέσθηκε να δηλώσει επί του θέματος ότι «το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Proton θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών».
Ξηλώθηκαν όλοι
του Λαυρεντιάδη
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή απομακρύνθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που είχαν παραμείνει και τα οποία ήταν επιλογή-άνθρωποι του Λαυρεντιάδη, και σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος θα ελεγχθούν όλοι από πλευράς ευθυνών για τις ανώμαλες δανειοδοτήσεις.
Τα νέα μέλη είναι οι Κωνσταντίνος Καραμάνης, Γεώργιος Μυλωνάς, Κάτια Μπερίτση, Δημήτριος Ρέππας, Δημήτρης Αλεξάκης και Νίκος Κουτσός.