Θέμα BlackRock βάζει η ΝΔ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ, ίσως και ο ίδιος ο αρχηγός της, θα ανεβάσει ψηλά το θέμα, ίσως και στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για ποιον λόγο σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία κλήθηκε η ξένη ελεγκτική εταιρεία, όταν πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress test που έκαναν σ’ όλη την Ευρωζώνη οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΝΔ θα ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος στα ερωτήματα με ποια κριτήρια επελέγη η BlackRock, αν υποψήφιες ήταν και άλλες ομοειδείς εταιρείες και με ποια στοιχεία αποκλείστηκαν, και ποια είναι η αμοιβή που θα πάρει. Επίσης αν η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε υπ’ όψιν της το τι συνέβη στην Ιρλανδία, στις τράπεζές της, μετά την έλευση της BlackRock, όπου όλες κρατικοποιήθηκαν.
Εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου θα οδηγήσει σε παραπέρα αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, και οι επιπτώσεις θα επιβαρύνουν τη δραματική κατάσταση της αγοράς και φυσικά την ίδια την ελληνική οικονομία.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεγάλες απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους με την «υποχρεωτική» συμμετοχή τους ως «ιδιωτών» στο κούρεμα, όπου οι ζημίες υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ 7-9 δισ. ευρώ (ακριβής αποτίμηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής), ζημίες όμως που δεν προήλθαν από δικές τους λαθεμένες επιλογές.
Να σημειωθεί ότι οι έλληνες τραπεζίτες έχουν ζητήσει από τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων ελεγκτικών οίκων της παγκόσμιας αγοράς που θα αποφασίσουν για το «κούρεμα» των ομολόγων μια «χαλαρή» λογιστική μεταχείριση των ζημιών που θα πρέπει να καταγράψουν στις λογιστικές καταστάσεις α’ εξαμήνου του 2011, ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας. Αν γίνει δεκτό το αίτημά τους, το ποσοστό του «κουρέματος» των ομολόγων δεν θα ξεπεράσει το 10-15%, ενώ αν υπολογισθούν οι απώλειες με βάση τις τυπικές πρακτικές, θα πρέπει να φθάσουν το 21% κατά μέσον όρο και αυτό θα σημαίνει τις ζημίες που αναφέρουμε παραπάνω. Σημειωτέον ότι οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2014, συνολικής εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας άνω των 35 δισ. ευρώ.
Ένα δεύτερο σημείο είναι ο έλεγχος που θα κάνει η BlackRock στα χαρτοφυλάκια και κυρίως στα δάνεια που έχουν δώσει και η αποτίμηση τους από πλευράς τού πόσα απ’ αυτά είναι επισφαλή. Όμως αρκετά από τα δάνεια σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της στάσης πληρωμών του Δημοσίου και της τεράστιας ύφεσης, που έχει νεκρώσει την αγορά και έχει εξαφανίσει τη ρευστότητα. Επομένως η αποτίμηση θα είναι έξω από την πραγματικότητα αν γίνει με στενούς τραπεζικούς όρους και όχι με την ανατροπή που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία των δύο τελευταίων χρόνων.
Οι τράπεζες ανησυχούν ότι ένα πόρισμα της ξένης ελεγκτικής εταιρείας, που θα ανεβάζει τις επισφάλειες και θα αξιολογεί την οικονομική τους επάρκεια κάτω από το όριο του 10% θα πλήξει τη φερεγγυότητά τους και αυτό ενδεχομένως θα προκαλέσει τάσεις φυγής καταθέσεων πολυεθνικών εταιρειών.
Επίσης ότι θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο ELA προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα και να καλύψουν τις απώλειες από το «κούρεμα», ενδεχομένως δε και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πάντως ο αμερικανικός οίκος BlackRock Solutions, θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο με εντολή της «τρόικας» και της Τράπεζας της Ελλάδος τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, με στόχο να αποφανθεί αν είναι αρκετά τα κεφάλαια που ήδη έχουν «βάλει στην άκρη» για να καλύψουν μελλοντικές ζημίες, ή αν θα χρειασθεί να σχηματίσουν ακόμη μεγαλύτερες προβλέψεις. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι οι «κρυμμένες» ζημίες που θα έλθουν στην επιφάνεια από τον έλεγχο ίσως και να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, που αν προστεθούν στις ζημίες από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων δημιουργούν τεράστιες ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2012.