Η Noble κατεβάζει τρυπάνι τον Σεπτέμβριο

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει το κεφάλαιο της Τουρκίας για την ενέργεια και επί τούτου έχει ισχυρά επιχειρήματα η κυπριακή κυβέρνηση.

Διεθνή διαβήματα

Η Τουρκία προβαίνει σε διεθνή διαβήματα ισχυριζόμενη ότι η Κύπρος κακώς καθόρισε τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και κακώς υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ. Αδύνατος κρίκος στην όλη ιστορία είναι η Ελλάδα, η οποία δεν τολμά να προχωρήσει στον καθορισμό της δικής της ΑΟΖ στο Καστελλόριζο υπό τον κίνδυνο κρίσης. Στην ουσία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει μια τέτοια ελληνική ενέργεια αιτία πολέμου… Εάν η Ελλάδα καθορίσει δική της ΑΟΖ, αυτή θα ενωθεί με εκείνη της Κύπρου και του Ισράηλ, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ενεργειακός άξονος των τριών αυτών χωρών με κατεύθυνση την ΕΕ. Ταυτοχρόνως η Τουρκία δεν θα μπορεί να έχει δική της ΑΟΖ και καμιά επαφή προς την Αίγυπτο.

Έτσι λοιπόν θεωρεί ότι πλήττονται ζωτικά της συμφέροντα. Παραλλήλως εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ως να αναγνωρίζει την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και να απο-αναγνωρίζει το «ψευδοκράτος». Γιʼ αυτό η Τουρκία ισχυρίζεται ότι προς τον βορρά έχουν ΑΟΖ και οι κατοχικές αρχές. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο ενεργειακό αλλά έχει σχέση και με τη νομική πτυχή του Κυπριακού και με το γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή, αφού η Τουρκία ουδόλως θα ήθελε να δει μια συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ, διότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ ως περιφερειακή δύναμη και ταυτοχρόνως θα ενίσχυε την αποτρεπτική ισχύ της Κύπρου.

Οι συνομιλίες

Η Τουρκία και η κατοχικές αρχές στην Κύπρο ισχυρίζονται ότι εάν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τότε θα επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες, οι οποίες κινούνται ούτε ή άλλως είτε προς μια συμφωνία χειρότερη ακόμη και από αυτήν του Σχεδίου Ανάν είτε προς λαθροβίωση.


Σχολιάστε εδώ