Επίθεση σε τρία μέτωπα

Στο στόχαστρο της κριτικής, πιθανότατα με δημόσια παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά, θα βρεθεί, πρώτον, η παράδοξη, όσο και απαράδεκτη συμφωνία με τη Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας.

Δεύτερον, η –με αδιαφανείς διαδικασίες– επιλογή της αμερικανικής εταιρείας BlackRock (λεπτομερές ρεπορτάζ στη σελ. 9) προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Τρίτον, η απόφαση να διενεργούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσλήψεις κάτω από –τουλάχιστον– περίεργες μεθοδεύσεις.

Η «επίθεση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα περιορισθεί στις δηλώσεις του εκπροσώπου και των αρμοδίων τομεαρχών, θα περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου, ενώ σε δεδομένη στιγμή θα τοποθετηθεί δημόσια και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ως προς τη συμφωνία με τη Φινλανδία, από τη ΝΔ κάνουν λόγο για απαράδεκτη απόφαση και υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.

Τονίζουν ότι υποχωρεί εύκολα στις πιέσεις και στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων χωρίς να προβάλλει αντιστάσεις. Παράλληλα προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πολύ πιθανό να ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου» ώστε στη συνέχεια κι άλλες χώρες να ζητήσουν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Μιχελάκη, θέμα ετέθη από Αυστρία και Ολλανδία, αλλά και από τη Σλοβακία.

Στην ουσία η συμφωνία με τη Φινλανδία ισοδυναμεί με εμπράγματη εγγύηση, αλλά βρέθηκε αυτή η φόρμουλα προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις.

Πέραν αυτού από τη ΝΔ εγείρουν και θέμα ουσίας, τονίζοντας ότι με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε αυξάνεται αντί να μειώνεται το χρέος της χώρας μας.

Για «σκάνδαλο πρώτης γραμμής» κάνουν λόγο από τη ΝΔ αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) το δικαίωμα προσλήψεων προσωπικού κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανέναν έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις, μιλούν για προσλήψεις από το «παράθυρο» και τονίζουν ότι το κόμμα δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να νομιμοποιήσει τη σχετική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στη Λ. Συγγρού, από τις 19 ΜΚΟ που θα διενεργήσουν προσλήψεις στην Περιφέρεια Αττικής, μόνο για τις 6 υπάρχουν πλήρη στοιχεία, ενώ οι υπόλοιπες είναι ανύπαρκτες χωρίς τίτλους, διευθύνσεις και συστάθηκαν μόνο και μόνο για να συμπράξουν με δήμους για τις προσλήψεις εργαζομένων.

Επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το αν το καταστατικό των ΜΚΟ προβλέπει τη δυνατότητα προσλήψεων. Στη ΝΔ, πέρα από την κριτική που πρόκειται να ασκήσουν στη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, έχουν αποφασίσει να ελέγξουν μία προς μία τις προσλήψεις καθώς θεωρούν ότι θα πρόκειται για κομματικά ρουσφέτια, σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει την «πελατεία» του, αφού λόγω «τρόικας» δεν έχει τη δυνατότητα διορισμών στο Δημόσιο.


Σχολιάστε εδώ