Διά χειρός…

…του γνωστού πολιτικού επιστήμονα Ηλία Νικολακόπουλου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Σε άρθρο του στα «Νέα» με τίτλο «Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση», γράφει:

Η δικτατορία του κοσμήτορα

«Η αυταρχικότητα του προτεινόμενου μοντέλου διοίκησης αποτυπώνεται ανάγλυφα στην εμμονή του υπουργείου να διορίζονται οι κοσμήτορες των σχολών από το Συμβούλιο (αρ. 8, παρ. 10), σε συνδυασμό με τις δικτατορικές εξουσίες που τους ανατίθενται. Π.χ., ο κοσμήτορας ʽʽσυγκροτεί τις επιτροπές επιλογής ή εξέλιξηςʼʼ των μελών ΔΕΠ (αρ. 9, παρ. 5 και αρ. 19 παρ. 3β), ενώ ο πανίσχυρος κοσμήτορας της (ενιαίας για όλο το Πανεπιστήμιο) Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών παρεμβαίνει ακόμη και για την κρίση των διδακτορικών διατριβών (αρ. 19, παρ. 6), το αντικείμενο της συντριπτικής πλειονότητας των οποίων του είναι παντελώς άγνωστο.
Η εμμονή στον διορισμό των κοσμητόρων έχει άμεσες επιπτώσεις και στη συγκρότηση της Συγκλήτου (αρ. 8 παρ. 20), τα μισά μέλη της οποίας θα είναι στην πράξη διορισμένα».
Σʼ άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ο καθορισμός εκλογικού συστήματος με υπουργική απόφαση “που εκδίδεται εφʼ άπαξ σημαίνει ανεπίτρεπτη εκχώρηση νομοθετικής εξουσίας”».

…του Κώστα Ιορδανίδη, από την ανάλυσή του στην «Καθημερινή».

Έξοδος από το ευρώ
και επιστροφή στη δραχμή…

«Οι εξορκισμοί τείνουν να αποδειχθούν αναποτελεσματικοί. Το έως τώρα αποκλειόμενο άρχισε να εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων. Η επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή διατυπώνεται ως σύσταση για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και του ευρώ. Το θέμα θα αρχίσει να εισχωρεί σταδιακά στην ημερήσια διάταξη. Υποστηρικτές της ιδέας, πρωτίστως Γερμανοί αναλυτές και ακαδημαϊκοί. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και το εγχώριο κατεστημένο θα αρχίσουν πλέον σοβαρά να ανησυχούν.
Η πρόταση αφορά μια συμπεφωνημένη έξοδο από το ευρώ, προσωρινή, με δυνατότητα επιστροφής στο κοινό νόμισμα, αφού διά της υποτιμήσεως της δραχμής λυθεί το πρόβλημα και καταστεί εφικτή η επιστροφή στο κοινό νόμισμα. Κάτι ανάλογο προτείνουν οι εν λόγω αναλυτές ως λύση για την Πορτογαλία και την Ιταλία. Όλα αυτά την ώρα που η κρίση της Ευρωζώνης αρχίζει να εισπηδεί και στη Γαλλία. Το ερώτημα είναι τι θα απομείνει από το “ευρωπαϊκό όραμα”».

…του ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στην Ουάσινγκτον Δ.Π. Δήμα, σε σχέση με τις γερμανικές αντιδράσεις στην επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα.

Με στραβό μάτι…

«Οι Γερμανοί είδαν τον κ. Λαμπρινίδη και τον πολιτικό του μέντορα, τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, να… “λικνίζονται” σαν πανηγυρίζουσες μαζορέτες αμερικανικού φούτμπολ γύρω από τη Χίλαρι Κλίντον, εορτάζοντας την αμερικανική συμπαράσταση στις δανειακές ανάγκες της χώρας, με τις προβληθείσες πιέσεις της Ουάσινγκτον στο Βερολίνο για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί είδαν με “στραβό μάτι” τους αμερικανο-ελληνικούς εναγκαλισμούς».
Και η… συνέχεια-αντίδραση των Γερμανών ήλθε «διά στόματος Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών, που ξεκαθάρισε πως οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης αντί να εκδιώκονται από αυτήν, αναπόφευκτα χάνουν την εθνική τους κυριαρχία και την υποθηκεύουν στην Ευρώπη».

Αυτά για να μην τρέφουμε αυταπάτες ότι μας δίνουν τίποτα οι Γερμανοί χωρίς ανταλλάγματα.

…του γερμανού καθηγητή Ψυχανάλυσης και Οικονομολογίας Μπερντ Σενφ, από συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Βήμα»:

«Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα του ευρώ με δόλωμα την ευημερία. Η συνέπεια ήταν η υπερχρέωση και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας της έναντι πινακίου φακής. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται από χιλιετίες. Η δανειακή ανάγκη ρίχνει τον δανειζόμενο στα χέρια του δανειστή με κατάληξη την απαλλοτρίωση του πρώτου. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα υπό τη δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου. Οι αποφάσεις για την τύχη της λαμβάνονται από τους εκπροσώπους του. Αυτό θα συνεχιστεί όσο παραμένει στην ευρωζώνη. Και αυτό πάλι εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για τη δημοκρατία της».


Σχολιάστε εδώ