Αφήστε την πόλωση και επιδιώξτε τη συναίνεση

Η κρίσιμη ιστορική στιγμή δεν επιδέχεται πολώσεις και οξύνσεις, αλλά επιβάλλει συνεργασία, συνεννόηση και συναίνεση, επισημαίνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή τους, με την οποία απευθύνουν έκκληση στην υπουργό Παιδείας «έστω και την ύστατη στιγμή» να επιδείξει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Και υπογραμμίζουν ότι έτσι θα διασφαλιστεί η κοινωνική γαλήνη στα ιδρύματα και η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία τους.

Στην έκκλησή τους οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την επιμονή του υπουργείου να μη θέλει να λάβει υπόψη του τις βασικές ενστάσεις και αντιρρήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαναλαμβάνουν ότι «η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια, με τη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού τους κατά 50%, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά», ενώ δυσλειτουργίες αναμένεται να επιφέρουν και ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εφόσον αυτό ψηφιστεί ως έχει.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, πρόκειται για διατάξεις που αφορούν α) στην κατάργηση θεμελιωδών ακαδημαϊκών μονάδων, β) στην επιβάρυνση του κόστους της λειτουργίας των ιδρυμάτων ως αποτέλεσμα της θεσμοθέτησης νέων και δαπανηρών οργάνων και διαδικασιών και γ) στην αμφισβήτηση ή και την παύση των νόμιμα εκλεγμένων ακαδημαϊκών αρχών. Να σημειωθεί ότι την έκκληση υπογράφει ο άλλοτε στενός συνεργάτης της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και συμφοιτητής της, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος. Και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Δ. Παντής, Δέσπω Αθ. Λιάλιου και Σοφία Α. Κουίδου – Ανδρέου.

Φουντώνουν
οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυρίας Διαμαντοπούλου στη Βουλή, έχουν πάρει φωτιά οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών δασκάλων. Γεμάτες είναι οι εφημερίδες (ακόμα και εκείνες οι… δημοκρατικές που είναι στο πλευρό της υπουργού) από άρθρα γνωστών προοδευτικών καθηγητών, που κυριολεκτικά ξετινάζουν τις «ρυθμίσεις» που θέλει να επιβάλει στα ΑΕΙ, με τις οποίες μετατρέπονται σε… επιχειρήσεις με τον διορισμό μάνατζερ. Αν δεν κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου και επιμείνει σ’ αυτό που έχει κατασκευάσει, είναι αναμφίβολο ότι στον χώρο της Παιδείας θα υπάρξει μεγάλη έκρηξη. Με δεδομένο ότι όλος ο χώρος είναι ανάστατος. Όχι μόνο εξαιτίας του νομοσχέδιου για τα ΑΕΙ αλλά και λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και δασκάλους, όπου τα κενά φθάνουν τις 20.000, κάτι που έχει παραδεχθεί και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ήδη προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος ότι έτσι και ξεσπάσει θύελλα στην Παιδεία, μπορεί να παρασύρει τα πάντα…


Σχολιάστε εδώ