Αλλάζει ο Γιώργος τους ρόλους προκαλώντας εσωκομματικό πόλεμο!

Το τελικό ξεκαθάρισμα αναμένεται να γίνει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ την ημέρα των γενεθλίων του, στις 3 του Σεπτέμβρη, με τον Γιώργο Παπανδρέου να καλείται να αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Δείγμα πάντως των προθέσεών του είναι η δήλωσή του ότι θα κάνει οτιδήποτε για να σώσει τη χώρα, και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό των κοινωνικά αδύναμων τάξεων, καθώς πιστεύουν ότι με τη μονεταριστική πολιτική που ακολουθείται, το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα καυτό λόγω των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων του κόσμου. Οι αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται.

Ήδη η Αριστερή Πρωτοβουλία εκφράστηκε, μέσω του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, με τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, που κατά την Αριστερή Πρωτοβουλία είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής της νεοφιλελεύθερης έκφρασης και βρίσκεται σε λάθος κόμμα.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι διαισθάνεται τον εσωκομματικό κίνδυνο και γι’ αυτό στην πρώτη σύσκεψη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του, με υπουργούς και στελέχη, μίλησε για πρώτη φορά για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι εκλογικό. Έχει λήξει δηλαδή η θητεία του ως προέδρου αλλά οι συνομιλητές του δεν κατάλαβαν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Όχι ότι το είπε, απλώς δεν αναφέρθηκε καθόλου σ’ αυτό. Στο καταστατικό του Κινήματος πάντως αναφέρεται ότι η θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο είναι και πρωθυπουργός δεν λήγει. Ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν πως θέμα εκλογής του υφίσταται. Υπέρ της πραγματοποίησης του συνεδρίου τάσσεται και ο Παναγιωτακόπουλος, για τη χάραξη της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του κόμματος που πιστεύει ότι έχει μεταλλαχθεί.

Ο Παπανδρέου στη σύσκεψη αυτή, επίσης για πρώτη φορά, έδειξε τον δρόμο που σκέφτεται να ακολουθήσει –τον πλέον σκληρό– αφού όπως τόνισε στους υπουργούς και τα στελέχη θέλει να βάλει την κοινωνία να αποφασίσει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ίδια την κοινωνία και κατ’ επέκτασιν στα κόμματα. Ακόμη και στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους συνδικαλιστές, που για τον Παπανδρέου έχουν ξεπεραστεί από την εποχή και τις συνθήκες όπου βρίσκεται η χώρα και γι’ αυτό ο θεσμός αυτός πρέπει να επανεξεταστεί. Οι παρόντες στη σύσκεψη κατάλαβαν ότι αυτό που σχεδιάζει είναι να αποφασίσει η κοινωνία, που δεν έχει καθόλου θετική γνώμη για τους συνδικαλιστές, μέσα από ανοικτό διάλογο, για το τι είδους εκπροσώπηση χρειάζεται έξω και πέρα από τα μέχρι τώρα πελατειακά συστήματα όπου ανδρώθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα, με τα σημερινά αποτελέσματα, που κατά τον ίδιον αποτελούν τροχοπέδη στις αλλαγές που σχεδιάζει. Σχέδιο στο οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, θα αντιδράσει το σύνολο του συνδικαλιστικού χώρου, αφού στην ουσία πρόκειται για ανατροπή και φίμωση.

Αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης ήταν να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία ομάδων εργασίας, «workshop», έτσι τις ονόμασαν, όπου ειδικοί εισηγητές από διάφορους κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους θα αναλάβουν να εισηγηθούν στην κοινωνία τις μεγάλες αλλαγές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ο Παπανδρέου, θα αλλάξουν το κράτος και η κοινωνία, με την τοποθέτηση ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα συγγενεύουν πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα έχουν προνομιακή σχέση με την κοινωνία. Έτσι, με πρόσχημα τις αλλαγές στην κοινωνία, το κράτος και τα κόμματα, ο πρωθυπουργός βάζει μπροστά ξένα στελέχη για να πέρασουν στην κοινή γνώμη τις αλλαγές που προωθεί, που σε πολλές περιπτώσεις θα ανατρέπουν τα σημερινά δεδομένα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Οι ανατροπές, που προωθούνται με βάση και τις εντολές της «τρόικας», φέρνουν τα πάνω κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, γι’ αυτό και ο Παπανδρέου βάζει μπροστά την κοινωνία ώστε να μειώσει και το πολιτικό κόστος που θα έχει ο ίδιος.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν τους «νεόκοπους» πολιτικούς, όπως τους χαρακτηρίζουν, να αφανίσουν την ελληνική οικογένεια με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν μάθει να εφαρμόζουν. Σ’ αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται τα στελέχη και οι βουλευτές εκείνοι που θεωρούνται «κοινωνιστές» και είναι αντίθετοι στις οριζόντιες αλλαγές που προκαλούν κοινωνικά δράματα σε κάθε ελληνικό σπίτι. Αντίθετα, άλλοι υπουργοί, χωρίς να υπολογίζουν καν σε ποιο κόμμα δρουν και πολιτεύονται, εισηγούνται αλλαγές, ανοίγοντας μέτωπα με την κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν οι Ραγκούσης και Μόσιαλος, που στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των έργων τους. Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών δεν χειρίστηκε και με τον πλέον κομψό τρόπο την απομάκρυνση του γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκα, και οι διαρροές, που σύμφωνα με τον κ. Τσιόκα έκανε σε φιλικές εφημερίδες και φιλικά του μπλογκ, προκάλεσαν τη μήνι πολλών στελεχών.

Τσιόκας: Εγώ είχα εκλεγεί…

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μομφή ότι ο Τσιόκας ήταν από τους βασικούς συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου, ο τέως πλέον γενικός γραμματέας επισημαίνει ότι ήταν εκλεγμένος από τον λαό στη Β΄ Θεσσαλονίκης ενώ ο Ραγκούσης ουδέποτε έχει εκλεγεί και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως παιδί του πολιτικού σωλήνα του συστήματος, κατάφερνε, πάντα προσκολλημένος σε διάφορα κεντρικά στελέχη, να αναδεικνύεται.

Επίσης, πως την περίοδο της σκληρής σύγκρουσης Άκη – Σημίτη ο Ραγκούσης ήταν συνδεδεμένος πολιτικά με τον Τσοχατζόπουλο, καθώς υποστήριζε την εκλογή του, και όχι με τον Σημίτη, αλλά φρόντισε όταν εξελέγη πρωθυπουργός να πάει κοντά του, αφήνοντας τον ιδεολογικό του χώρο χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Αυτό θυμούνται και το αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για εκείνη την περίοδο, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Τσιόκα, δεν μπορεί τώρα ο Ραγκούσης να ισχυρίζεται ότι πάει κόντρα στο κατεστημένο και στο λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ που θέλει να το στείλει στο πυρ το εξώτερον.

«Ξεχνάει προφανώς από πού ξεκίνησε», είναι το σχόλιο πολλών, με αφορμή τον τρόπο που χειρίστηκε ο Ραγκούσης την απομάκρυνση του Τσιόκα, ο οποίος διατηρεί πολιτικούς δεσμούς με τον Ρέππα και στην ουσία οι αιχμές που άφησε ο Ραγκούσης εναντίον του για το θέμα των ταξί ήταν αιχμές για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Υποδομών.

Με τον Ραγκούση τα έχουν βάλει και άλλα στελέχη, που τώρα κατάλαβαν ότι αυτός ήταν που έμπαινε τοίχος στον Παπανδρέου όταν ήταν παντοδύναμος για να μη συμμετάσχουν άλλα στελέχη σε συσκέψεις που γίνονταν με τον πρωθυπουργό, και τώρα που δεν είναι πολιτικά ισχυρός, οι πόρτες στις συσκέψεις άνοιξαν για τους μέχρι πρότινος αποκλεισμένους. Αυτό τονίζουν όσοι σήμερα εμφανίζονται αναβαθμισμένοι με θεσμικό ρόλο και εκφράζουν τις απόψεις τους στις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό όπου καλούνται.


Σχολιάστε εδώ