Ο φόβος των δανειστών…

Η προσπάθεια εστιάζεται στην υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζονται περί τα 4,7 δισ. Η μέχρι στιγμής πορεία δεν κρίνεται ικανοποιητική και από τους ελέγχους της «τρόικας» αναμένονται «κίτρινες κάρτες» σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η περιστολή των κρατικών δαπανών, ο περιορισμός του Δημοσίου με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων και οργανισμών κ.ά. Το τελευταίο αυτό ζήτημα έχει καθυστερήσει και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ είναι σχεδόν βέβαιες οι αντιδράσεις των εργαζομένων που θα θιγούν.

Αυτά, ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα για την κυβέρνηση, αφού ο προϋπολογισμός του 2011 παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις κυρίως στο θέμα των εσόδων, όπου υπάρχει μεγάλη υστέρηση, γεγονός που εγκυμονεί… κινδύνους για πρόσθετα μέτρα. Στο υπουργείο Οικονομικών εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα», εξ ου και από το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να στέλνονται στους πολίτες τα σημειώματα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και την έκτακτη εισφορά για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα πολυτελή ΙΧ, τις πισίνες…

Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται κυρίως στην ύφεση που υπάρχει στην αγορά, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης. Οι εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν για «καταστροφική» απόφαση, που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, ενώ θα αυξηθεί και το κόστος για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2011 η ύφεση έφθασε στο 6,9%, ενώ σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν που προβλέπει θετική ανάπτυξη, η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα συνεχιστεί και το 2012.

Εκρηκτικό

ΤΟ ΤΟΠΙΟ διαμορφώνεται σχεδόν εκρηκτικό και όλα δείχνουν ότι έρχεται ένα εξαιρετικά «θερμό» φθινόπωρο σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών να προωθήσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα σημάνει περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις κατά το τελευταίο δεκαοκτάμηνο και έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση-συγχώνευση Οργανισμών, που συνεπάγεται μετατάξεις, αν όχι απολύσεις εργαζομένων. Οι τελευταίοι αναμένεται να αντιδράσουν και ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει, όπως φαίνεται, από την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου οι προωθούμενες αλλαγές προκαλούν ήδη ισχυρές αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή η ανεργία καλπάζει και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, στο τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει το 20% και να αγγίξει τα όρια της δεκαετίας του ʼ60, όταν η έλλειψη δουλειάς ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες να μεταναστεύσουν στη Β. Ευρώπη.

Η ύφεση στην αγορά και η ανέχεια έχουν πολλαπλές συνέπειες: Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές «πήραν φωτιά», αυξήθηκαν κατά 133% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ από τις αρχές του 2011 ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Από την άλλη, ύφεση, ανεργία και εισφοροδιαφυγή έχουν φτάσει στο «κόκκινο» μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ, που θα χρειαστούν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για να πληρώσουν τις συντάξεις του επόμενου τετραμήνου.

Ατολμία

ΚΑΤΩΤΕΡΑ των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί, καθώς μπορεί να επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο επέμειναν στην αρνητική στάση τους ως προς την έκδοση ευρωομολόγου. Συμφώνησαν για την καθιέρωση ενιαίας φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά όχι και για την ενίσχυση του Ταμείου Βοήθειας. Παράλληλα, η απόφαση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης από το καλοκαίρι του 2012 σημαίνει μακρά περίοδο λιτότητας για χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα. Ξένοι οικονομολόγοι αλλά και Μέσα Ενημέρωσης μίλησαν για ατολμία, ενώ αρνητική ήταν η αντίδραση κρατών για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ακόμα πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων στη χώρα μας, που έκαναν λόγο για «τούνελ λιτότητας» με δρακόντεια μέτρα.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την αντίστοιχη της Φινλανδίας. Συμφωνία πρωτοφανής και εν μέρει απαράδεκτη, αφού προβλέπει ότι η χώρα μας θα καταθέσει υπέρ της Φινλανδίας ποσόν της τάξεως του 1 δισ. προκειμένου το Ελσίνκι να συμμετάσχει στον μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας. Αν η χώρα μας καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο, θα πάρει πίσω το 1 δισ. Αν όχι, η Φινλανδία θα κρατήσει το ποσόν. Η ΝΔ επισήμανε ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο και ενδεχομένως κι άλλες χώρες να ζητήσουν εγγυήσεις για να συμμετάσχουν στον δανεισμό της Ελλάδας. Ήδη η Αυστρία, που διαφωνούσε με μια τέτοια συμφωνία, διεμήνυσε ότι αν εγκριθεί θα ζητήσει κι εκείνη αντίστοιχες εγγυήσεις για να δανείσει τη χώρα μας.

Δεν πιάνουν τόπο

ΣΤΟ ΚΕΝΟ πέφτουν –προς το παρόν τουλάχιστον– οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην απόφαση της Κύπρου να προχωρήσει σε συνεργασία με το Ισραήλ σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της. Οι γεωτρήσεις, που θα τις κάνει αμερικανική εταιρεία, θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα, προκειμένου να διακριβωθεί η ποσότητα και η ποιότητα των κοιτασμάτων, και αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Η Άγκυρα προέβη σε διάβημα ακόμη και προς τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν συνάντησε τη συμπαράσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δήλωσε μεν ότι κατανοεί τις ενστάσεις της Τουρκίας, αλλά τάχθηκε υπέρ της ενεργειακής αυτονομίας κάθε χώρας. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις αποφεύγοντας να παρέμβει με σαφή τρόπο, ενώ η ΝΔ κατηγορεί την Τουρκία για παράνομες και ανυπόστατες αντιδράσεις. Η Λευκωσία, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας πιο δυναμικής αντίδρασης της Άγκυρας όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης των γεωτρήσεων, γιʼ αυτό και πραγματοποιεί διπλωματικές επαφές με ξένες χώρες για την αποφυγή απροόπτων.


Σχολιάστε εδώ