Κάτω στον Πειραιά

Το Νύμφι, το Πόρτο Κάγιο, οι Λαλούδες και άλλα πιο γνωστά μέρη, όπως ο Γερολιμένας και η Αρεόπολη, ήταν οι συνήθεις προορισμοί τους. Βέβαια οι περισσότεροι κατάγονται από τις περιοχές αυτές, αλλά ήταν και κάποιοι που δεν έχουν σχέση και απλώς πήγαν για… βόλτα ή για να τους… δουν. Οπότε, μάλλον οι εκλογές δεν θα αργήσουν…

// Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος βρήκε αρκετούς Πειραιώτες στην πόλη τους. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και επηρεάζει περισσότερο τα νοικοκυριά που ανήκουν στη μεσαία τάξη, έχει κάνει τις διακοπές… πολυτέλεια. Δεν υπάρχουν λεφτά για… πέταμα κι όταν ο άλλος δεν έχει να… φάει, το μόνο που δεν σκέφτεται είναι οι διακοπές! Βέβαια η ερημική εικόνα που συνήθως έχουν αυτές τις μέρες οι μεγάλες πόλεις υπήρχε σε γενικές γραμμές και στον Πειραιά, όμως ο κόσμος ήταν περισσότερος σε σχέση με άλλες χρονιές, όπως και τα αυτοκίνητα. Όσον αφορά τους αιρετούς, από την πλειοψηφία κάποιοι ακολούθησαν το παράδειγμα του δημάρχου και δεν εγκατέλειψαν σχεδόν καθόλου το πόστο τους. Ο Β. Μιχαλολιάκος έμεινε όλες κι όλες 5-6 μέρες στη Μάνη και ήδη από αύριο θα είναι στο γραφείο του, ενώ την Τρίτη θα έχει την καθιερωμένη εβδομαδιαία επαφή του με τους δημότες στις 9.00 το πρωί από το στούντιο του Δημοτικού Ραδιοσταθμού. Στον Πειραιά ήταν αυτές τις μέρες και ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, ο οποίος μάλιστα την περασμένη Κυριακή, παραμονή της Παναγίας, έκανε βόλτα στο παζάρι.

Εκεί ήταν και ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης, ο οποίος παρακολουθούσε τις «επιχειρήσεις» των δημοτικών αστυνομικών για πάταξη του παρεμπορίου, που όντως ήταν πολύ… αποδοτικές. Έγιναν 20 συλλήψεις και προσαγωγές ενώ κατασχέθηκαν 1.800 CD, 1.300 κούτες λαθραίων τσιγάρων και διάφορα άλλα είδη. Επίσης συνελήφθησαν και τέσσερις αλλοδαποί οι οποίοι είχαν νοικιασμένες άδειες.

// Μια και μιλάμε όμως για τον Δεκαπενταύγουστο στον Πειραιά, να σημειώσουμε ότι φέτος είδαμε και αρκετό κόσμο στις παραλίες του Πειραιά. Πολλοί Πειραιώτες, που δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να φύγουν από την πόλη, έκαναν τις… διακοπές τους εντός των τειχών και προτίμησαν για το μπάνιο τους τα νερά της Φρεαττύδας ή την πλαζ Βοτσαλάκια.

// Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των ασθενειών που απειλούν να μεταδώσουν τα κουνούπια αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του δήμου Στέλιου Διαμαντίδη και με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Π. Πουλικαράκου, του εντεταλμένου συμβούλου καθαριότητας Ηλία Κατσαφάδου και του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Στάθη Κωνσταντούζου. Τα μέτρα αυτά, που ήδη εφαρμόζονται, είναι: ψεκασμός όλων των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων, πλύσιμο όλων των κάδων σκουπιδιών, κούρεμα θάμνων, γρασιδιού και φυλλωμάτων, καθαρισμός δρόμων ή πεζοδρομίων από στάσιμα νερά κ.λπ.

// Μπορεί ο ΟΑΣΑ να άφησε χωρίς συγκοινωνία το νεκροταφείο του Σχιστού, αλλά ο δήμος έσπευσε να καλύψει το κενό για να εξυπηρετήσει τους δημότες. Έτσι με έναν πιο ορθολογικό καταμερισμό των υπολοίπων δρομολογίων, κατάφερε να «βγάλει» 4 δρομολόγια την ημέρα προς το νεκροταφείο. Όλα, σε πρώτη φάση, θα είναι πρωινά. Τον χειμώνα τα δρομολόγια θα αυξηθούν, γιατί θα προσληφθούν κι άλλοι οδηγοί, ενώ θα γίνει προσπάθεια να βρει ο δήμος με κάποιον τρόπο κι άλλα λεωφορεία για τις ανάγκες της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη τα λεωφορεία θα αναχωρούν από την Πλατεία Καραϊσκάκη (στο λιμάνι) κάθε ώρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10.

// Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που θα γινόταν μέχρι σήμερα στο Σχιστό, η λιμνοδεξαμενή που θα αξιοποιούσε τα νερά του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας για άρδευση του όρους Αιγάλεω και των παρυφών του και θα δημιουργούσε δάσος εκεί που σήμερα είναι… κρανίου τόπος, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν! Η σύμβαση με τη ΔΕΗ που πρέπει να υπογράψει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ο οποίος είναι ο φορέας του έργου, μέχρι το τέλος του μήνα είναι στον… αέρα, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους, και αν δεν μπουν οι υπογραφές, το έργο θα ματαιωθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απίστευτη γραφειοκρατία που συναντά σε κάθε βήμα που κάνει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου ο Σύνδεσμος, αποκαλύπτει πως αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως κάποια θέματα που αφορούν τη λειτουργία των μηχανισμών διοίκησης του κράτους, δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτα στη χώρα μας. Τουλάχιστον ας βρουν κάποιον τρόπο οι αρμόδιοι (είτε fast track λέγεται είτε οτιδήποτε άλλο) για να διασωθεί έστω και την τελευταία στιγμή το έργο. Γιατί είναι άδικο για κάποιες αστείες δικαιολογίες και προσχήματα να χαθεί η τελευταία ελπίδα να πρασινίσει το πιο ξερό βουνό της Αττικής…

// Αυστηρή εφαρμογή της εντολής του για περιστολή των δαπανών λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων απαιτεί ο Β. Μιχαλολιάκος. Για τον σκοπό αυτό έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους και τους προέδρους να του αναφέρουν ποιες δαπάνες απαιτούνται για τη λειτουργία των τομέων τους, για να μη χάνεται ούτε ευρώ από τον δήμο. Πάντως το μέτρο έχει αποδώσει, καθώς οι δαπάνες του δήμου έχουν μειωθεί σημαντικά (σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%). Όλοι οι επικεφαλής των τομέων και των επιχειρήσεων κάνουν, όπου μπορούν, οικονομία. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η ΔΗΡΑΠ έκανε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασής της με τον ΟΤΕ, και από 4.000 ευρώ που πλήρωνε τον μήνα για τηλέφωνα, τώρα πληρώνει μόνο 1.000.


Σχολιάστε εδώ